Ν.Ανδρουλακης: Το προγραμμα μου για το ΚΙΝΑΛ θα ειναι μια εργασια «απο τα κατω»

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από την Κομοτηνή ζήτησε από τους συνυποψηφίους του ευθύτητα, απέρριψε τα σενάρια συγκυβέρνησης και έστειλε προσκλητήριο συμμετοχής στους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες

«Από την ιστορία της παράταξης κρατώ τα καλά γιατί είναι η πυξίδα για το μέλλον και πετώ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτά που πλήγωσαν το λαό»

Με αναφορά στην παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, που κατάφερε όπως τόνισε να σταθεροποιήσει το ΚΙΝΑΛ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Κομοτηνή ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ.Ανδρουλάκης σε συνέχεια της περιοδείας του στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης, 11 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή όπου παρέθεσε συνέντευξη τύπου ενώ στην συνέχεια μίλησε ενώπιον στελεχών και φίλων του ΚΙΝΑΛ στον αύλειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων.

Στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε συνοδευόμενος από το στέλεχος της τοπικής οργάνωσης του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργο Μανανά, ενώ τον υποδέχτηκαν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ και η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου με την οποία είχαν σύντομη συνομιλία.

Εκκινώντας από την παρακαταθήκη της ενότητας που άφησε η Φώφη Γεννηματά ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του επαναλαμβάνοντας το αίτημα της διεξαγωγής τηλεοπτικών debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ώστε όπως επεσήμανε όλοι τους να μιλήσουν πολιτικά, χωρίς υπονοούμενα και ο καθένας να τοποθετηθεί με ευθύτητα και καθαρά «για το τι παράταξη θέλουμε να έχουμε την επόμενη ημέρα, ποιος θα είναι ο στρατηγικός πολιτικός της προσανατολισμός και ποιο είναι το πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την ευημερία του ελληνικού λαού».

Το ΚΙΝΑΛ προοδευτική, ρεαλιστική και ελπιδοφόρα εναλλακτική έναντι της δεξιάς παράταξης

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ ο ίδιος ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα της χώρας ως ένα σύστημα το οποίο δημιουργεί «άγονες συγκρούσεις». «Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει πάρα πολλά λάθη, τόσο στην πανδημία, την οικονομία, στα εθνικά θέματα και στα θέματα του προσφυγικού» ανέφερε για να τονίσει από την άλλη πως «και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια εναλλακτική που δημιουργεί εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, διότι η πρωθυπουργία του κ. Τσίπρα και η “συγκατοίκησή” του με τον κ. Καμμένο κρίθηκε και μάλιστα με έναν τρόπο που δημιουργεί μια ανασφάλεια για το μέλλον στον ελληνικό λαό». «Άρα αν θέλουμε να υπάρχει μια εναλλακτική, προοδευτική, ρεαλιστική, ελπιδοφόρα, έναντι στης δεξιάς παράταξη, η ανάταξη του κόμματός μας, ώστε να αποκτήσει ένα ισχυρό κοινωνικό έρεισμα είναι το στοίχημα» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση ιδεών και μετά τις εκλογές με τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζονται από το προοδευτικό κέντρο και την προοδευτική αριστερά, την κεντροαριστερά της χώρας με βασισμένη σε κάποιους πολύ βασικούς πυλώνες.

«Πρώτος πυλώνας είναι μια ανθεκτική, ανταγωνιστική οικονομία, που θα δημιουργεί πολλές καλές δουλειές για να μείνουν τα ελληνόπουλα στον τόπο τους. Κι αυτό να είναι ένα σήμα και γι’ αυτούς που έφυγαν τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ώστε να επιστρέψουν. Με ένα πολύ σοβαρό δίκαιο φορολογικό σύστημα αλλά και πόρους για την εκ νέου ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Τα δύο βασικά εργαλεία, αυτά της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας, για την μείωση των ανισοτήτων και τη δημιουργία νέας κοινωνικής κινητικότητας προς τα πάνω, για τα παιδιά των ευάλωτων οικογενειών. Και βέβαια πολιτικές που αφορούν στην κλιματική αλλαγή. Πολιτικές που μπορούν να κάνουν την Ελλάδα, τα στρατηγικά της μειονεκτήματα όπως η μικρή βιομηχανική παραγωγή, να γίνουν στρατηγικά πλεονεκτήματα. Μέσα από μια ισχυρή αειφορία, μέσα από μια ισχυρή πράσινη πολιτική, ώστε να αποκτήσουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, ισχυρή μεταποίηση, διασύνδεση με το τουριστικό προϊόν, ψηφιακή σύγκληση, πανεπιστήμια ισχυρά ερευνητικά κέντρα και έτσι ο Ελληνικός λαός να ζήσει μια νέα εποχή όπου θα μπορούμε να έχουμε σταθερότητα και κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε.

Κατά την άφιξή του στην Κομοτηνή ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΔΠΘ Ζωή Γαβριηλίδου

«Το ΔΠΘ έκανε τη Θράκη δεύτερη πατρίδα μου»

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε ειδική μνεία στο ΔΠΘ, υπογραμμίζοντας πως «το ΔΠΘ έκανε τη Θράκη δεύτερη πατρίδας μου» για να τονίσει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής του. «Επέστρεψε» μάλιστα λίγα χρόνια πίσω, στα δικά του φοιτητικά χρόνια ενθυμούμενος πως «στη Σύγκλητο του ΔΠΘ, περισσότερα από 20 χρόνια πριν, θυμάμαι τον καθηγητή κ. Αθανασόπουλο και τον τρόπο που αγκαλιάσαμε την προσπάθειά του με τα ΕΠΕΑ εκείνης της εποχής, τα 200 εκατομμύρια δραχμές, για να δημιουργηθεί η Αρχιτεκτονική της Ξάνθης. Και έγινε απέναντι σε ισχυρά συντεχνιακά συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο με τον νόμο της κ. Κεραμέως φέτος αυτή η σχολή να μην παίρνει ούτε έναν Έλληνα που θέλει να γίνει αρχιτέκτονας, ούτε ένα παιδί που θέλει στη ζωή του να πετύχει και αντ’ αυτού στερείται μια θέση στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Άλλωστε όπως επεσήμανε «το ΔΠΘ είναι και μια αναπτυξιακή μηχανή για την ευρύτερη περιοχή και πρέπει επιτέλους να γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση εκ νέου στήριξής του, όπως έγινε από το δικό μας κόμμα τις προηγούμενες δεκαετίες».

Προσκλητήριο συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες στους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες

«Η Θράκη έχει πολλά πράγματα να κάνει. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι μια περιοχή που μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει ένας πολύ μεγάλος αναπτυξιακός κόμβος. Και αυτά τα οράματα πρέπει να ξεκινήσουν από εδώ» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως «γι’ αυτό εγώ οραματίζομαι ένα κόμμα που τα στρατηγικά του σχέδιά θα είναι αποτέλεσμα δημοσίου διαλόγου με την αυτοδιοίκηση, με την κοινωνία των πολιτών, ώστε αυτό που θα προτείνουμε ως πρόγραμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές, να είναι μια εργασία από τα κάτω».  Στην λογική αυτή απηύθυνε προσκλητήριο συμμετοχής προς τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν δυναμικά στις εκλογικές διαδικασίες της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου, όπως τόνισε «όχι μόνο για να εκλέξουν τον πρόεδρο, αλλά για να είναι και οι πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας στην αυτοοργάνωση που θα ανακοινώσω φτιάχνοντας ένα νέο κόμμα ψηφιακό, από τα κάτω, όπου σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις και όχι μόνο στο πρόγραμμα, θα γίνουν πρωταγωνιστές. Ένα σύγχρονο κόμμα διαφάνειας, αξιοκρατίας, θεσμικής συγκρότησης, που σέβεται τον κόπο των Ελλήνων, τα αδιέξοδα, τις ανισότητες, δεν τα διαχειρίζεται δημαγωγικά για να διαιρέσει, να διχάσει για να πάρει μερικές ψήφους στις εκλογές, αλλά απαντά στρατηγικά για να έχει η Ελλάδα γεωπολιτική και κοινωνική ευημερία, και κοινωνική ειρήνη στις επόμενες δεκαετίες».

«Όποιος ανοίγει σενάρια συγκυβερνήσεων υπονομεύει ευθέως την προσπάθεια για την ενδυνάμωση της παράταξης»

Ερωτηθείς ως προς το κομμάτι των πιθανών συνεργασιών της επόμενης ημέρα ο ίδιος εμφανίστηκε κατηγορηματικός τονίζοντας πως «όποιος ανοίγει σενάρια συγκυβερνήσεων αυτή τη περίοδο υπονομεύει ευθέως την προσπάθεια να δυναμώσει την παράταξη» για να εξηγήσει πως δεν συζητά για σενάρια «που κλείνουν το μάτι στους πολιτικούς της αντιπάλους είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς τη ΝΔ». «Εγώ έχω ένα στόχο να κοιτάξω μπροστά, να κάνω την δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή στο πολιτικό σύστημα βάσει ενός νέου ανθρώπινου δυναμικού υψηλής επάρκειας, ενός στρατηγικού σοσιαλδημοκρατικού σχεδίου για την πατρίδα και βάσει ενός κόμματος ανοιχτού που θα μιλά ευθέως χωρίς δημαγωγίες, με εσωτερική αξιοκρατία και διαφάνεια».

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής του η Λέσχη Κομοτηναίων όπου μίλησε σε στελέχη και φίλους του ΚΙΝΑΛ

«Το μνημόνιο στην Ελλάδα το έφερε ένα πρόσωπο και ένα κόμμα, ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ»

 «Το μνημόνιο στην Ελλάδα το έφερε ένα πρόσωπο και ένα κόμμα, ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ που πήραν μια Ελλάδα με 3%  έλλειμμα και την άφησαν με το μεγαλύτερο παγκοσμίως έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15%» υποστήριξε ο ίδιος ερωτηθείς σε σχέση με τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο για να συμπληρώσει και τα τραγικά όπως τα χαρακτήρισε λάθη της Ευρώπης το 2009. «Το ΔΝΤ και η Ευρώπη είχε μηχανισμούς το 2009; Γιατί δεν μπαίνουμε τώρα σε νέο μνημόνιο; Γιατί η καταστροφική εμπειρία του 2009 έχει κάνει την Ευρώπη να αποκτήσει νέους μηχανισμούς. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το πρώτο ταμείο που μπαίνουν χρήματα χωρίς χρέη των κρατών, αλλά με κοινό ευρωπαϊκό χρέος, που επί της ουσίας είναι το ευρωομόλογο και το λέω γιατί οι αγώνες μας επί της ουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν κάνει την Ευρώπη να είναι μια Ευρώπη περισσότερης αλληλεγγύης από αυτή που βίωσε ο ελληνικός λαός με τραγικά λάθη το 2009». «Λάθη επιμέρους γίνανε, αλλά στρατηγικά η χώρα αγωνίστηκε μέσω της παράταξής μας, να κρατηθεί όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν άλλοι και απέδρασαν πονηρά» συμπλήρωσε για να επισημάνει πως «από την ιστορία κρατώ τα καλά γιατί είναι η πυξίδα για το μέλλον και πετώ στο παρελθόν και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτά που πλήγωσαν το λαό».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αποτύχει στην διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων»

Κλείνοντας ο κ.Ανδρουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αποτύχει στην διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων δίνοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου με σοσιαλιστική κυβέρνηση έλαβαν 2,7 δις χρησιμοποιώντας τα μεταξύ άλλων για την κατασκευή 6.800 κατοικιών σε αστικά κέντρα για νέα ζευγάρια που θα πληρώνουν ένα χαμηλό ενοίκιο, ώστε όπως εξήγησε να «παρασύρουν» προς τα κάτω τις τιμές «και έτσι οι νέοι να μπορούν ευκολότερα και φθηνότερα να φτιάξουν τις ζωές τους, κάτι που στην Ελλάδα δεν έγινε». Παρέθεσε επίσης και το παράδειγμα των 13.000 νέων κλινών σε πανεπιστήμια προσφέροντας την δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες να σπουδάσουν χωρίς τον φόβο της οικονομικής «αφαίμαξης» της οικογένειάς τους, διερωτώμενος γιατί κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση πόλεων όπως η Κομοτηνή ή η Ξάνθη όπου υπάρχουν παραδείγματα γονέων που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο των παιδιών τους. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών που αξιοποίησαν τα χρήματα αυτά και προς τα πάνω και προς τα κάτω.  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα χρησιμοποιεί μόνο προς τα πάνω» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.