Μουσταφα Τσολακ, υποψηφιος βουλευτης Λαικης Ενοτητας «Το ψηφοδελτιο της Λαικης Ενοτητας απευθυνεται σε ολες τις δυναμεις του “Οχι”»

«Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές λόγω του εθισμού του κ.Τσίπρα στη λεγόμενη “ευρωϊνη”, του δόγματος δηλαδή “πάση θυσία στο ευρώ”» - Η διαφορά της Λαϊκής Ενότητας είναι ότι εμείς έχουμε την πολιτική βούληση, κάτι που λείπει από όλους τους υπόλοιπους ευρωλάγνους μνημονιακούς πολιτικούς»

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και παρά τη σύντομη προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε, αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς των πολιτών γύρω από την πολιτική γενικότερα, ο «ΠτΘ» πιστός σε όσα προστάζουν οι αρχές της δημοσιογραφίας για την έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση, ξεκίνησε μία σειρά διαλόγου με τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων του νομού Ροδόπης όλων των παρατάξεων, με στόχο την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση του κοινού και την κάθοδο όλων μας την προσεχή Κυριακή στις κάλπες έχοντας όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.
 
Στο πλαίσιο των διαλόγων αυτών που θα πραγματοποιούνται έως και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, στα στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής βρέθηκε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ροδόπης του νεοσύστατου κόμματος της «Λαϊκής Ενότητας» αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός του Ράδιο Παρατηρητής κ. Μουσταφά Τσολάκ.
 
Ο κ.Τσολάκ αναφέρθηκε στους λόγους αποχώρησής τους από το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τη συστράτευσή του με τα στελέχη της «Λαϊκής Ενότητας» αλλά και την επόμενη μέρα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.
 
Μουσταφά Τσολάκ όμως…
 
ΠτΘ: κ.Τσολάκ καλησπέρα σας. Μετά και τη παραίτηση του κ.Τσίπρα η χώρα οδηγείτε την προσεχή Κυριακή σε νέα εκλογική αναμέτρηση, στην οποία για κάνει την «παρθενική του εμφάνιση» το κόμμα της «Λαϊκής Ενότητας» επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Λαφαζάνης, εκ των σημαντικότερων πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως και πολλά άλλα στελέχη που τον ακολούθησαν. Πώς κρίνεται την εκλογική αυτή αναμέτρηση;
Μ.Τ:
Χαίρομαι πολύ με τον τρόπο με τον οποίο θίξατε το γεγονός ότι την Κυριακή η χώρα οδεύει σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση. Όπως είπατε ο κ.Τσίπρας «παραιτήθηκε» και δεν τον έριξε η Λαϊκή Ενότητα, όπως πολύ υποστηρίζουν. Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές λόγω του εθισμού του κ.Τσίπρα στη λεγόμενη «ευρωϊνη». Λόγω δηλαδή του δόγματος, που και ο ίδιος ακολουθεί, που λέει «πάση θυσία στο ευρώ». Εμείς όντας ακόμα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ προτείναμε την εναλλακτική λύση στον κ.Τσίπρα, που προτείνουμε και τώρα ως Λαϊκή Ενότητα, ωστόσο ο κ. Τσίπρας προτίμησε να γίνει μνημονιακός και να συγκυβερνήσει με τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα.
 
Προσωπικά δεν με στεναχωρεί το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας παραιτήθηκε, με στεναχωρεί το γεγονός ότι παραιτήθηκε διαβάζοντας στίχους του Ναζιμ Χικμέτ, «τις πιο όμορφες μέρες δεν τις είδαμε ακόμα». Ο Ναζιμ Χικμέτ, για όλο το μνημονιακό μπλοκ όχι μόνο τον κ.Τσίπρα έγραφε πριν πολλά χρόνια, «είδαμε την φωτιά και την προδοσία και στα αιματηρά παζάρια των τραπεζιτών, πουλήσαμε τη χώρα στους Γερμανούς». Οπότε θα πρότεινα όταν διαβάζουμε ένα ποιητή πόσω δε μάλλον, όταν χρησιμοποιούμε ποιήματα και λεγόμενά του δεν θα πρέπει να το κάνουμε κατά πως μας βολεύει. Ο Ναζίμ Χικμέτ ήταν ένας αγωνιστής, διεθνιστής κομμουνιστής, ο οποίος φυλακίστηκε για τις απόψεις του. Αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα του και πέθανε στην εξορία. Ένας ποιητής που αγαπούσε την χώρα του και δεν μπόρεσε ποτέ να γυρίσει σε αυτήν. Έκανε θυσίες και όχι κωλοτούμπες απλά και μόνο για να επιστρέψει σε αυτή. 

«Αποχώρησα από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν μπορούσα πλέον να ανήκω σε έναν χώρο που ψήφισε μνημόνια και θα στείλει και άλλους ανθρώπους στην αυτοκτονία»

ΠτΘ: κ.Μουσταφά υπήρξατε ένα ιδιαίτερα δραστήριο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια από όπου και σας γνωρίσαμε. Τι συνέβαλλε στην απόφασή σας να αποχωρίσετε από αυτόν;
Μ.Τ:
Εγώ εντάχθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ το 2007 και οργανώθηκα στην Διεθνικιστική Εργατική Αριστερά, στο κόκκινο Δίκτυο και την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά αποχώρησα από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν αποχωρήσει η Αριστερή Πλατφόρμα και μάλιστα ανακοίνωσα την αποχώρησή μου με κείμενο που δημοσίευσα στον «ΠτΘ». Στην απόφασή μου αυτή συνέβαλε ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη σε μια πορεία. Συγκεκριμένα σε μία αντιφασιστική πορεία στην οποία συμμετείχα στη Νίκαια, μέσα στον πανικό που είχε δημιουργηθεί από την ρίψη δακρυγόνων έπεσα και βρέθηκε στο πλευρό μου μία άγνωστη έως τότε σε μένα συντρόφισσα η οποία με βοήθησε. Έναν χρόνο μετά άκουσα ότι η συντρόφισσα αυτή, η οποία μεταξύ άλλων αναγκάστηκε τα τελευταία χρόνια λόγω του μνημονίου και των όσων επέφερε να κλείσει το μαγαζί της, αυτοκτόνησε.
Θεωρώ λοιπόν ότι μεγάλη ευθύνη για την αυτοκτονία αυτή αλλά και των δεκάδων άλλων Ελλήνων τα τελευταία χρόνια έχουν όσοι υπέγραψαν τα μνημόνια, επομένως αποφάσισα πως δεν μπορώ πλέον να ανήκω σε έναν χώρο, μία παράταξη, που ψήφισε μνημόνια και θα στείλει και άλλους ανθρώπους στην αυτοκτονία. Στην απόφασή μου βέβαια αυτή συνέβαλαν και άλλοι λόγοι όπως το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φίλων μου, των ανθρώπων της γενιάς μου, θέλοντας και μη φεύγουν στο εξωτερικό, στην ξενιτιά γιατί αυτή η χώρα δεν έχει πλέον τίποτα για να τους συντηρήσει. Βλέπω μπροστά μου την εξαθλίωση, που επέφεραν τα μνημόνια και φυσικά τις αυτοκτονίες. 

«Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας στη Ροδόπη εμπεριέχει όλους αυτούς που είπαν το μεγάλο “Όχι” στο δημοψήφισμα»

ΠτΘ: Συντάσσεστε πλέον στο πλευρό του κ. Λαφαζάνη και τα υπόλοιπα στελέχη της Αριστερής Ενότητας, όντας ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο νομό Ροδόπης. Πείτε μας λίγο για την απόφασή σας αυτή αλλά και για τους στόχους της Λαϊκής Ενότητας σε ό, τι αφορά την προσεχή εκλογική αναμέτρηση.
Μ.Τ.:
Σε ό, τι αφορά τη Ροδόπη κάναμε ένα «αγωνιστικό» ψηφοδέλτιο και συνεχίζουμε το «Όχι» που είπε η μεγάλη πλειοψηφία των Ροδοπιτών στο δημοψήφισμα. Στη Ροδόπη το «Όχι» το είπαν η νεολαία, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι άνεργοι, αυτοί δηλαδή που απαρτίζουν και το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας, που πέραν εμού εμπεριέχει τους κ.κ. Ελένη Τσατσαρίδου, Τουργκάι Χασάν, Χρήστο Καλαμπούκα και Λαμπρινή Ευσταθοπούλου.
 
Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο που απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του «Όχι» και μάλιστα ο μέσος όρος ηλικίας του ψηφοδελτίου είναι τα 35 έτη. 

«Η Λαϊκή Ενότητα ιδρύθηκε για να αποτελέσει ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο που θα συνεχίσει το “Όχι” του λαού μέχρι το τέλος»

ΠτΘ: Η Λαϊκή Ενότητα είναι το κόμμα που μέχρι στιγμής δέχεται το μεγαλύτερο ίσως μερίδιο κριτικής από το υπόλοιπο πολιτικό τόξο της χώρας. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό και ποια η διαφορά της Λαϊκής Ενότητας από τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού;
Μ.Τ.:
Η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη αντιμνημονιακή δύναμη της χώρας με ρεαλιστικό πρόγραμμα, γι’ αυτό και όλα τα μνημονιακά κόμματα επιτίθενται σε αυτή και τα στελέχη της. Η Λαϊκή Ενότητα ιδρύθηκε για να αποτελέσει ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο που θα συνεχίσει το «Όχι» του λαού μέχρι το τέλος. Από ‘κει και ύστερα, η δύναμή της είναι αυτό για το οποίο δέχεται επιθέσεις, άμεσες και έμμεσες, όπως το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν εκτός κοινοβουλίου, τρομοκρατούν τον κόσμο για τα όσα ενδέχεται να φέρει η επιστροφή της χώρας στη δραχμή κτλ.
Καταστροφή είναι τα μνημόνια δεν είναι η επιστροφή στη δραχμή. Τα μνημόνια που στέλνουν τη νεολαία, το μέλλον δηλαδή της χώρας, στην ξενιτιά, τα μνημόνια που καταδικάζουν τους ηλικιωμένους στην εξαθλίωση με τις συντάξεις των 250 ευρώ. Αυτά είναι καταστροφή. Θα πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει ότι στη δραχμή θα πάμε ούτως η άλλως όποια κυβέρνηση και αν υπάρξει, αλλά, αν αργήσουμε, τότε θα πάμε σε δραχμή με μνημόνιο.
 
Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι χάθηκε η εθνική κυριαρχία της χώρας. Καταντήσαμε ένα προτεκτοράτο στην ευρωζώνη, που αποτελεί γερμανική οικονομική φυλακή η οποία για τους οικονομικά αδύνατους είναι εξοντωτική. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ευρωζώνη ισούται με μνημόνια, λιτότητα, χρέος. Εμείς λέμε ότι το πρόγραμμά μας βασίζεται σε τρεις άξονες, την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, την κρατικοποίηση των τραπεζών και τη διαγραφή του χρέους, που όλα αυτά μαζί οδηγούν και στην κατάργηση του μνημονίου και τα όσα αυτό επιφέρει. Δεν είμαστε δραχμολάγνοι, δεν θέλουμε να πάμε τη χώρα πίσω, θέλουμε να πάμε τη χώρα μπροστά και για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουμε εθνικά κυρίαρχοι και να ξεκινήσουμε να παράγουμε. Η διαφορά της Λαϊκής Ενότητας είναι ότι εμείς έχουμε την πολιτική βούληση, κάτι που λείπει από όλους τους υπόλοιπους ευρωλάγνους μνημονιακούς πολιτικούς. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μία δεύτερη ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμά του αλλά το σχέδιο είναι ένα, η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εφαρμόσουν το τρίτο μνημόνιο»

ΠτΘ: Τι ρόλο πιστεύετε ότι θα διαδραματίσει την επόμενη μέρα των εκλογών η Λαϊκή Ενότητα; Θα επιτύχει την είσοδό της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;
Μ.Τ. :
Η Λαϊκή Ενότητα δεν θα μπει απλά στην βουλή, αλλά θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στις 21 του μηνός, διότι η επόμενη κυβέρνηση που έχουν ετοιμάσει οι δανειστές είναι αυτή των ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ. Θα είμαστε λοιπόν αξιωματική αντιπολίτευση και θα αποτελέσουμε το ευρύ μέτωπο που θα αντιστέκεται, τόσο στη βουλή αλλά κυρίως στο δρόμο, στις μνημονιακές πολιτικές που θα εφαρμόσουν και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω καταστροφή και εξαθλίωση της χώρας.
Η Λαϊκή Ενότητα είναι και θα παραμείνει στο πολίτικό σκηνικό της χώρας και μάλιστα μεγαλώνει και διευρύνεται συνεχώς. Θα είναι ο μεγαλύτερος και πιο ισχυρός αντιμνημονιακός χώρος στη χώρα μας και στην κατεύθυνση αυτή καλούμε και άλλες δυνάμεις της αριστεράς, όπως για παράδειγμα την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ, να συνταχθούν μαζί μας και να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο, ώστε να φύγουν οι υπόλοιποι όσο πιο γρήγορα μπορούν.
 
Εμείς καλούμε τον κόσμο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Λαϊκή Ενότητα και να μην πειστεί από τα όσα λένε τα υπόλοιπα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μία δεύτερη ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμά του αλλά το σχέδιο είναι ένα, η συγκυβέρνηση με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εφαρμόσουν το τρίτο μνημόνιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.