Μουσταφα Μουσταφα, επικεφαλης ψηφοδελτιου ΣΥΡΙΖΑ «Θα υπαρξουν πολλα σημεια παρεμβασεων στη συνεχεια που θα βοηθησουν να γκρεμισουμε το παλιο και να γινουμε ενα συγχρονο κρατος»

«Κρίνοντας προγράμματα και στοχεύσεις, κρίνοντας ταξικά να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ για να ανοίξουμε την πόρτα προς το μέλλον της χώρας» - «Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεων και του προγράμματός μας κρατώντας την κοινωνία όρθια» - «Από τη στιγμή που έχουμε επιλέξει ως τρόπο διακυβέρνησης την αντιπροσωπευτική δημοκρατία οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους στην κάλπη»

Ο προεκλογικός δημοσιογραφικός αγώνας ολοκληρώθηκε στα στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής 94fm με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος συνομίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» με τη Νατάσσα Βαφειάδου και την Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη, για την επτάμηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν το κόμμα να υπογράψει τη συμφωνία με τους εταίρους, για το πρόσωπο της αριστεράς, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο εκείνος επιλέγει να λύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας.
 
Ο κ. Μουσταφά κάλεσε όλους τους πολίτες της περιοχής μας, τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική γλώσσα, να πάνε την Κυριακή στις κάλπες να ψηφίσουν, λέγοντας ότι «η αποχή είναι κακή πρακτική. Από τη στιγμή που έχουμε επιλέξει ως τρόπο διακυβέρνησης την αντιπροσωπευτική δημοκρατία οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους στην κάλπη». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι να μη γυρίσουμε πίσω. «Δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθεί από το επτάμηνο αυτό της διακυβέρνησής του, καθώς σε αυτή τη διάρκεια έγινε μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη προσπάθεια για να κρατηθεί η χώρα μας όρθια. Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει κρίνοντας προγράμματα, στοχεύσεις, κρίνοντας ταξικά. Πρέπει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να ανοίξουμε την πόρτα προς το μέλλον της χώρας», τόνισε.
 
Μουσταφά Μουσταφά όμως…

«Αν αναλάβουν οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάντια τη διοίκηση και την τύχη της χώρας δεν έχουμε καμία προοπτική»

ΠτΘ: Το στοίχημα σε αυτές τις εκλογές είναι να δοθεί η δεύτερη ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πράξη τα όσα περιείχε το πρόγραμμά του, πράγματα τα οποία δεν μπόρεσε να εφαρμόσει εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων;
Μ.Μ:
Τέθηκε από την ίδια τη ζωή το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών. Έχουμε κάνει και σλόγκλαν μας ότι πρέπει να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, να κερδίσουμε το μέλλον και το αύριο, να ανοίξουμε την πόρτα προς μια καλύτερη Ελλάδα. Για το επτάμηνο της διακυβέρνησης ακούγονται κριτικές που είναι όλες καλοδεχούμενες. Υπήρξαν λάθη και ελλείψεις τα οποία έχουν αναγνωριστεί και σε επίπεδο πρωθυπουργού και σε επίπεδο στελεχών. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Το κυρίαρχο ζήτημα των εκλογών είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε από τις 20 Σεπτεμβρίου. Η δύσκολη αυτή συγκυρία, η οποία είχε πολλαπλές διαστάσεις, και η σκληρή διαπραγματευτική διαδικασία δε μας βοήθησαν να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές και το πρόγραμμά μας για και να μπορέσουμε να αρχίσουμε την υλοποίησή τους. Έχοντας μπροστά μας μια τριετία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με μια «κακή» ίσως συμφωνία, πρέπει όμως να δοθεί η δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση γιατί αλλιώς θα γυρίσουμε στα πεπατημένα. Αν αναλάβουν οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάντια τη διοίκηση και την τύχη της χώρας δεν έχουμε καμία προοπτική. Οι εκλογές δίνουν τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να εκφραστεί, να συνεκτιμήσει όλη αυτή την πραγματικότητα και να κάνει τη σωστή επιλογή δίνοντας μια δυνατή εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να υλοποιήσει τα βασικά στοιχεία του προγράμματός του και να ξελασπώσει τη χώρα μας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. 

«Μια στάση αναχωρητισμού και φυγής απέναντι στις δυσκολίες δεν ταιριάζει στο ήθος της αριστεράς»

ΠτΘ: Ζούμε με μία αριστερά που δεν έχασε την εικόνα της και εξακολουθεί να μιλά για τη λαϊκή εξουσία ή έχουμε μια άλλη αριστερά που μετασχηματίζεται;
Μ.Μ:
Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς, είχαμε και την οδυνηρή διάσπαση του χώρου μας κατά την ψήφιση του μνημονίου. Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα. Θεωρώ ότι η αριστερά πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της όταν τις αναθέτει ο λαός. Μια στάση αναχωρητισμού και φυγής απέναντι στις δυσκολίες δεν ταιριάζει στο ήθος της αριστεράς. Εμείς εδώ δε σκεφτόμαστε το κόστος αυτής της πολιτικής εξέλιξης, καθώς μπορεί να αποβεί αρνητικό για την αριστερά. Το ζητούμενο είναι τι θα κερδίσει η κοινωνία, τι θα κερδίσει ο συλλογικός νους και η ιστορική μας διαδρομή από αυτή τη διαδικασία. 

«Τα κινήματα αλληλεγγύης προς στον ελληνικό λαό που διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη»

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης -δεν είχε γίνει καμία διαπραγμάτευση από τους προηγούμενους- αναδείχθηκαν πολλά ζητήματα που ταλανίζουν τις κοινωνίες και της Ευρώπης και του κόσμου. Το πρόβλημα της Ελλάδας έγινε γνωστό σε όλους τους λαούς του κόσμου. Τα κινήματα αλληλεγγύης προς στον ελληνικό λαό είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη. Οι κινητοποιήσεις του λαού μας και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι επίσης παρακαταθήκες. Στην ιστορική διαδρομή έτσι πρέπει να εκτιμώνται αυτές οι εξελίξεις ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. 

«Η επιλογή της Ε.Ε. τυγχάνει και σήμερα έγκρισης από τον ελληνικό λαό, οπότε δε θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε τέτοια μεγάλη περιπέτεια και ανακατάταξη, χωρίς να ξέρουμε σε ποια αχαρτογράφητα νερά θα περπατήσουμε»

Η αριστερά δρα μέσα στην κοινωνία και τους ανθρώπους. Από αυτούς παίρνει δύναμη και με αυτούς πορεύεται. Η χώρα μας επέλεξε και ενταχθήκαμε πρώτα στην τότε ΕΟΚ, μετέπειτα στην ΕΕ και στη συνέχεια στο σύστημα της νομισματικής μονάδας του ευρώ. Αυτή η επιλογή τυγχάνει και σήμερα ακόμα έγκρισης από τον ελληνικό λαό, γεγονός που φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις και από την εκλογική συμπεριφορά των συνανθρώπων μας. Εμείς σα ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχαμε προγραμματική θέση εκτός του ΕΕ και του ευρώ. Αυτό ίσως γίνει το επόμενο διάστημα λόγω της ύπαρξης πολλών παραγόντων, όπως το δημοψήφισμα που αναμένεται να γίνει στην Αγγλία και τα ποσοστά ευρωσκεπτικισμού. Από τη στιγμή, ωστόσο, που υπάρχει αυτή η διάθεση του λαού, εμείς δε θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε τέτοια μεγάλη περιπέτεια και ανακατάταξη, χωρίς να ξέρουμε σε ποια αχαρτογράφητα νερά θα περπατήσουμε. Όλη αυτή η διαδικασία των μνημονίων και ο πρότερος πολιτικός βίος οδήγησαν σε μια τέλεια απογύμνωση τη χώρα μας από τη στιγμή που δεν έχουμε ούτε διατροφική επάρκεια ή σοβαρά συναλλαγματικά αποθέματα, ούτε διεθνείς διασυνδέσεις. Σήμερα ζούμε σε έναν μονοπωλιακό χρηματιστηριακό κόσμο. Οπότε επελέγη η παραμονή στην Ευρώπη και το ευρώ όταν τέθηκε ο σκληρός εκείνος εκβιασμός. Σε αυτό το στενό πλαίσιο θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεων και του προγράμματός μας κρατώντας όρθια την κοινωνία, με ένα κοινωνικό πρόσημο. Πρώτο μας μέλημα θα είναι η στήριξη όλων όσων έχουν πληγεί όλα αυτά τα χρόνια, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές και τους εταίρους μας. Μπορούμε να εφαρμόσουμε πολλές επιμέρους κοινωνικές πολιτικές χωρίς να αγγίξουμε τον σκληρό πυρήνα αυτής της διαπραγμάτευσης. 

«Οι συγκυρίες που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στο να απεμπολήσουμε τις αρχές και τους οραματισμούς μας»

ΠτΘ: Η προοπτική της αριστεράς που προσπαθεί να κυβερνήσει πιστεύετε ότι λειτούργησε ως φόβητρο σ την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα;
Μ.Μ:
Δυστύχημα για εμάς ήταν η άσχημη συγκυρία που υπάρχει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης: η κυριαρχία των πιο φιλελεύθερων απόψεων, των πιο άγριων νόμων της αγοράς. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τοίχος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η Ευρώπη δεν ήταν πάντοτε έτσι και νομίζω ότι δε θα είναι έτσι. Οι κοινωνίες αλλάζουν και πρέπει να αλλάξουν. Οι συγκυρίες που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στο να απεμπολήσουμε τις αρχές και τους οραματισμούς μας. Πρέπει απλά να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Υπήρχαν τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης, το σενάριο να δοθεί γερή καρπαζιά στο ΣΥΡΙΖΑ για να μην αποτελέσει παράδειγμα στους άλλους λαούς της Ευρώπης, αλλά από όλη αυτή τη διαδικασία νομίζω ότι έχουν βγει πολλά συμπεράσματα, έχουν δημιουργηθεί πολλές ρωγμές στους μεγάλους της ΕΕ και η παγκόσμια κοινή γνώμη κινητοποιήθηκε. Όλα αυτά είναι παρακαταθήκες και κέρδη για το λαϊκό κίνημα και τους ανθρώπους της εποχής μας, αλλά και ένας φάρος για τις επόμενες γενιές. 

«Παρόλα τα λάθη που έχουμε κάνει, ιδεολογικά και πολιτικά συμπεράναμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η Ευρώπη των αξιών με αυτές τις πολιτικές»

Όλο αυτό το διάστημα φέραμε στο κέντρο της πολιτικής την πολιτική και τον άνθρωπο και όχι τους νόμους της αγοράς και τα κέρδη. Παρόλα τα λάθη που έχουμε κάνει, ιδεολογικά και πολιτικά συμπεράναμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η Ευρώπη των αξιών με αυτές τις πολιτικές. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε το συμβιβασμό που κάναμε χωρίς να δώσουμε αυτόν τον αγώνα. Αλλά και εμείς και ο ίδιος ο ελληνικός λαός βγήκαμε σοφότεροι από αυτή τη διαδικασία. Για τη συλλογική μας μνήμη και ιστορία αυτό το επτάμηνο ήταν ένας κερδισμένος χρόνος γιατί είδαμε την πραγματικότητα κατάματα. Θα υπάρξουν πολλά σημεία παρεμβάσεων από εδώ κι έπειτα που θα βοηθήσουν να γκρεμίσουμε το παλιό και να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος. Θα φροντίσουμε τον αγροτικό τομέα, το ασφαλιστικό κάνοντας αλλαγές με κοινωνικά κριτήρια. Πρέπει να δημιουργηθεί κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, μητρώο αγροτών κι όλα αυτά είναι εμπόδια στο να χαράξουμε πολιτική. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η διαφθορά και η διαπλοκή, η σύνδεση της εξουσίας με διάφορα κέντρα ήταν παρούσα, διαφέντευε τη χώρα και οδηγούσε σε αυτές τις εξελίξεις.

«Τα όσα συνέβησαν στο εσωτερικό του κόμματός μας ίσως αντικατοπτρίζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι φυγόκεντρες τάσεις, αναχωρητισμοί, απογοητεύσεις είναι όλα μέσα στο παιχνίδι και την καθημερινότητά μας»

ΠτΘ: Τι είναι αυτό που πρεσβεύει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει την «εξαίρεση» για το εγχώριο, το ευρωπαϊκό, αλλά και το παγκόσμιο σύστημα;
Μ.Μ:
Θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε στη ζωή και θα μας κρίνει ο λαός και η ιστορία. Η αριστερά πρέπει να αγωνίζεται στις συνθήκες μέσα στις οποίες υπάρχει. Γι’ αυτό κάναμε και τις συγκεκριμένες επιλογές. Θα μπορούσαμε να αναχωρήσουμε λέγοντας ότι η συνείδησή μας δε μας επιτρέπει να αναλάβουμε τέτοιες ευθύνες, αφήνοντας την κοινωνία μόνη της. Αυτό το επτάμηνο ήταν μια βασανιστική περίοδος. Ως αντιπολίτευση ήταν πιο απλά τα πράγματα. Το συγκεκριμένο, όμως, επτάμηνο το ψυχικό κόστος ήταν πολύ μεγάλο, καθώς διακυβεύονταν η χώρα, η αριστεροσύνη μας, η συνέπεια των όσων λέγαμε. Ήταν μια μεγάλη δοκιμασία, στην οποία δοκιμάστηκε και ο λαός και το κόμμα μας. 

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε όλοι είναι να μη χάσουμε την αγωνιστικότητά μας, να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή»

Τα όσα συνέβησαν στο εσωτερικό του κόμματός μας ίσως αντικατοπτρίζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Φυγόκεντρες τάσεις, αναχωρητισμοί, απογοητεύσεις είναι όλα μέσα στο παιχνίδι και την καθημερινότητά μας. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε όλοι είναι να μη χάσουμε την αγωνιστικότητά μας, να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Για όλες τις δύσκολες περιστάσεις υπάρχουν δρόμοι αγώνα και πάλης. Η ζωή δε θα σταματήσει κι εμείς, σκεπτόμενοι έτσι, αποφασίσαμε να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη με το όποιο πολιτικό κόστος. Δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε τη φυγή. Έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή και εγώ αισθάνομαι υποχρεωμένος να συνεχίσω αναλογιζόμενος και το στίχο του Νίκου Παπάζογλου «θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό», αρκεί να μην πάει πίσω η χώρα μας και η κοινωνία μας.
«Θα υπάρξει προγραμματισμός ώστε τα τοπικά προβλήματα να μπουν στην ημερήσια διάταξη και χωρίς φανφάρες να αρχίσουν να λύνονται με την προτεραιότητα που τους αρμόζει»
 
ΠτΘ: Τα αρνητικότερα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσαν στην αποτελεσματικότητα των υπουργών του, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό ήταν και Κολωνακιώτες, άμαθοι στη δουλειά, όπως γράφτηκε. Θα τολμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνοντας αυτή τη φορά περισσότερους βουλευτές από την περιφέρεια, και τη Θράκη, ακούοντας περισσότερο τα αιτήματα της Θράκης, σε πολιτικό αλλά και συμβολικό επίπεδο;
Μ.Μ:
Υπάρχουν υπουργοί που πράγματι παρείχαν έργο και άλλοι που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια σαν κοινοβουλευτική ομάδα, σαν γείωση της κυβέρνησης και του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες, να τα ξεπεράσουμε αυτά και να έχουμε μια πιο άμεση σύνδεση με τα υπουργεία προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα. Έγινε κριτική ότι δεν μπορέσαμε να φέρουμε τα προβλήματα της Θράκης στο επίκεντρο. Εγώ είμαι της άποψης ότι τα προβλήματα πρέπει να τα λύνουμε και όχι να τα αναπαράγουμε μέσω του τύπου για να προβάλλεται απλά το ενδιαφέρον. Αυτή η αντίληψη είναι μακριά από μένα. Τόσο για τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής όσο και για τα προβλήματα της μειονότητας ήταν συνειδητή η επιλογή μας να μπορέσουμε αφανώς να τα προωθήσουμε και να τα λύσουμε. Δε θέλαμε να τα κάνουμε ζητήματα από τη στιγμή που στόχος ήταν αυτή η κυβέρνηση να μπορέσει απερίσπαστη να συνεχίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία και να φέρει μια καλή ή κακή συμφωνία, η οποία θα μας «πιάσει» στο χείλος του γκρεμού και δε θα μας αφήσει να γκρεμοτσακιστούμε. Ήταν, λοιπόν, συνειδητή η επιλογή να δράσουμε αφανώς και να μη δημιουργήσουμε είτε για προσωπικούς είτε για τοπικιστικούς λόγους πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση. Αυτό απαιτούσαν οι περιστάσεις. Έτσι θεωρώ ότι πρέπει να φέρεται ένας κυβερνητικός βουλευτής και έτσι θα φερθώ. Θα υπάρξει προγραμματισμός ώστε τα τοπικά προβλήματα να μπουν στην ημερήσια διάταξη και χωρίς φανφάρες να αρχίσουν να λύνονται με την προτεραιότητα που τους αρμόζει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.