Μουρατ Ομερογλου: «Η ιστορικη αντισταση στην αιματηρη αποπειρα πραξικοπηματος εδειξε οτι ο μεγαλυτερος κοινος παρονομαστης του τουρκικου λαου ειναι η δημοκρατια»
15η Ιουλίου 2016, ώρα 23.30. Στην Τουρκία εκδηλώνεται πραξικόπημα. Μέσα ενημέρωσης στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό διακόπτουν τη ροή του προγράμματός τους και αναμεταδίδουν τα γεγονότα. Το πραξικόπημα δεν πετυχαίνει τον στόχο του. Την επομένη, ο τότε πρωθυπουργός της γείτονος Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 16 Ιουλίου το 2016, ότι η κατάσταση ήταν πλέον «υπό πλήρη έλεγχο». Ιθύνων νους πίσω από το πραξικόπημα, σύμφωνα με το τουρκικό κράτος, είναι η οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ξεκινά στη γειτονική χώρα ένα ευρύ σχέδιο δράσης απομάκρυνσης και διώξεων υποστηρικτών της οργάνωσης. Η 15η Ιουλίου καθιερώνεται στην Τουρκία ως ημέρα υπεράσπισης της Δημοκρατίας και κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα τελετές μνήμης.
Με αφορμή την Ημέρα ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή κ. Μουράτ Ομέρογλου, παραχώρησε στα τοπικά μέσα συνέντευξη τύπου, στέλνοντας το δικό του μήνυμα. Η συνέντευξη τύπου επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην οργάνωση FETO με τον κ. Ομέρογλου να μεταφέρει τη θέση της τουρκικής πολιτείας για την εν λόγω οργάνωση.
«Η 15 Ιουλίου γιορτάζεται ως ημέρα δημοκρατίας και εθνικής ενότητας. Καθώς η δομή του FETO εξασθενεί σταδιακά στην Τουρκία, φαίνεται ότι ο οργανισμός επικεντρώνεται στις δραστηριότητές του στο εξωτερικό με μια νέα στρατηγική. Για το λόγο αυτό, ο αγώνας μας με τις δομές του FETO εκτός Τουρκίας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αγώνας κατά της εξωτερικής διάρθρωσης του FETO εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα ημερήσιας διάταξης προτεραιότητας του υπουργείου μας και όλων των οργανώσεών μας» επεσήμανε ο Τούρκος Πρόξενος για να ξεκαθαρίσει πως «το έργο μας για τη δομή του FETO στο εξωτερικό, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι μακροχρόνιο, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα».
«Σε αυτό το πλαίσιο» εξήγησε ο ίδιος, «συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με σχετικούς διεθνείς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ, σε πνεύμα εποικοδομητικού διαλόγου. Το επόμενο καθήκον μας, αφενός, είναι να καταπολεμήσουμε αυτό το δίκτυο προδοσίας που ονομάζεται FETO και, αφετέρου, να αναφέρουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την αλήθεια αυτού του αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα τίθεται σε όλες τις συναντήσεις με ξένους συνομιλητές».
«Συνεχίζουμε τις εκκλήσεις για την επιστροφή των 8 πραξικοπηματιών»
Ο κ. Ομέρογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα παρεμπίπτον ζήτημα που ακολούθησε του πραξικοπήματος και έχει δοκιμάσει στο παρελθόν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Συνεχίζουμε τις εκκλήσεις μας στην ελληνική πλευρά για συνεργασία, για την επιστροφή των 8 πραξικοπηματιών και πρώην μέλη του στρατού, που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος» τόνισε ο Τούρκος Πρόξενος, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «λόγω της γνωστής θέσης των ελληνικών αρχών, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό». Παρόλα αυτά ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «θα ακολουθήσουμε επίμονα την προσδοκία μας για πιο συγκεκριμένη συνεργασία σε αυτό το θέμα από τον γείτονά μας, ο οποίος έχει επίσης υποστεί πραξικοπήματα κατά το παρελθόν».
Παράλληλα ο κ. Ομέρογλου σημείωσε πως «όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πράγματι παράνομες διελεύσεις μελών του FETO προς την Ελλάδα μέσω του Έβρου ή του Αιγαίου. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός που να μπορώ να αναφέρω για τον αριθμό των μελών του FETO στην Ελλάδα. Επειδή τα μέλη του FETO, που περνούν παράνομα στην Ελλάδα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέρος ως ασφαλές λιμάνι και μερικοί από αυτούς μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν ως ένα σημείο για να περάσουν από εδώ σε άλλες χώρες». «Ένα πράγμα που θεωρώ ενδιαφέρον εδώ» σχολίασε ο ίδιος με νόημα «είναι ότι τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά βάρη που δημιουργούνται από τις αθέμιτες αιτήσεις στους μηχανισμούς ασύλου μιας χώρας που διαμαρτύρεται για την παράτυπη μετανάστευση δεν συζητούνται ποτέ δημόσια».
«Δεν έχει αλλάξει τίποτα στις διεθνείς σχέσεις τουλάχιστον σε αυτό το μέρος του κόσμου»
Επίσης στο ίδιο πνεύμα ανάφερε ότι «ενώ υπάρχει αξιοσημείωτη επιδείνωση του παγκόσμιου δικτύου FETO, ο οργανισμός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ευκαιρίες PR και πίεσης για να γράψει μια ιστορία θυματοποίησης μέσω αβάσιμων ειδήσεων, να είναι ορατή στα μέσα ενημέρωσης και να αυξήσει τη συνεργασία με κύκλους εχθρικούς προς την Τουρκία». «Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει όλοι να έχετε δει πρόσφατα την προπαγάνδα ατόμων που είναι γνωστά ότι είναι μέλη του FETO ή δεξαμενές σκέψεις που ελέγχονται από το FETO στον Ελληνικό Τύπο» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Ομέρογλου για να καταθέσει την προσωπική του άποψη πως «παρά τις τεχνολογικές και κοινωνιολογικές εξελίξεις και αλλαγές, αυτό δείχνει ότι ίσως για χίλια χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα στις διεθνείς σχέσεις τουλάχιστον σε αυτό το μέρος του κόσμου». Μάλιστα ο ίδιος έφερε και δύο παραδείγματα, λέγοντας πως «ίσως πριν από 500 χρόνια, ο Τζέμ Σουλτάν (σ.σ. ετεροθαλής αδελφός του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’, που επαναστάστησε εναντίον του για την κατάληψη του θρόνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Διέφυγε στη Ρόδο, που ήταν τότε υπό τον έλεγχο των Ιωαννιτών Ιπποτών, οι οποίοι και δωροδοκήθηκαν από τον Βαγιαζήτ για να κρατήσουν τον Τζεμ αιχμάλωτο. Όπερ και εγένετο), κρατήθηκε ως ατού στα χέρια κάποιου. Πριν από 20 χρόνια ήταν ο τρομοκράτης Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Σε 20 χρόνια είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ή τι θα συμβεί». «Αυτή η στρατηγική έχει εφαρμοστεί αμετάβλητη για ίσως χίλια χρόνια, αλλά τελικά, νομίζω ότι είναι σαφές ότι η εν λόγω στρατηγική δημιουργεί το αντίθετο από τα επιθυμητά αποτελέσματα» εκτίμησε ο ίδιος.
«Ο τουρκικός λαός έχει κάνει κτήμα του τις αξίες της δημοκρατίας και τις διατήρησε με κόστος τη ζωή του»
Επανερχόμενος στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο κ. Ομέρογλου δεν παρέλειψε να εξάρει και τη στάση του τουρκικού λαού, απέναντι στην προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος. «Αυτή η προσπάθεια ανατροπής της Δημοκρατίας της Τουρκίας από το FETO, το οποίο έχει φωλιάσει σε κρατικά όργανα εδώ και πολλά χρόνια, ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία χάρη στον αγώνα με το αίμα και τη ζωή του τουρκικού λαού» υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόξενος για να τονίσει πως «θυμόμαστε όλους τους πολίτες μας με έλεος και σεβασμό που μαρτύρησαν σε αυτόν τον αγώνα και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους βετεράνους μας».
Σύμφωνα με τον κ. Ομέρογλου «η ιστορική αντίσταση στην αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κοινός παρονομαστής του τουρκικού λαού είναι η δημοκρατία. Νομίζω ότι το σημαντικό μάθημα που πρέπει να ληφθεί από τις 15 Ιουλίου είναι ότι αυτός ο κοινός παρονομαστής διατηρείται με κάθε κόστος. Ο τουρκικός λαός έχει κάνει κτήμα του αυτές τις αξίες και τις διατήρησε με κόστος τη ζωή του. Κατά μία έννοια εκπληρώθηκε ο λόγος του Ατατουρκ “Η δημοκρατία της Τουρκίας θα παραμείνει για πάντα”».
«Το FETO έκανε πλύση εγκεφάλου σε νέους στα σχολεία»
Επανερχόμενος στο ζήτημα του FETO o Τούρκος Πρόξενος επεσήμανε πως η επίμαχη οργάνωση «κάνοντας πλύση εγκεφάλου σε νέους στα σχολεία που ίδρυσε με το πρόσχημα ενός αθώου εκπαιδευτικού κινήματος, έχει εκπαιδεύσει έναν στρατό ριζοσπαστών μαθητών που ακολουθούν αναντίρρητα τις οδηγίες του Γκιουλέν, τον οποίο αποκαλούν “Ιμάμη του σύμπαντος” και δεν γνωρίζουν κανένα νομικό και ηθικό φραγμό για το σκοπό αυτό. Πολλοί από εκείνους που αποφοίτησαν από αυτά τα σχολεία τοποθετήθηκαν στα πιο κρίσιμα σημεία του κράτους, ενώ εκείνοι που θεωρούνταν εμπόδια στην οργάνωση εξαλείφθηκαν. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ενεργήσουμε με τρόπο που να δίνει προτεραιότητα σε αρχές όπως η αξία, η πίστη και η ισότητα ευκαιριών, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε ξανά παρόμοια κατάσταση».
«Αν είχαν δικαστεί στην Τουρκία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είχαν εξελιχθεί σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση»
Κλείνοντας ο κ. Ομέρογλου ρωτήθηκε σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το φως της μη έκδοσης των οχτώ στρατιωτικών στη γείτονα χώρα. «Αν επιστρέφονταν στη χώρα μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της κατανόησης της αλληλεγγύης και της συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και αν είχαν δικαστεί στην Τουρκία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είχαν εξελιχθεί σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση. Πολλά από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης σήμερα μπορεί ακόμη και να έχουν μείνει πίσω» σημείωσε ο ίδιος, για να εξηγήσει πως «με αυτή την έννοια, είμαι της άποψης ότι μια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε μάταια και για χάρη μικρών λογαριασμών. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που έλαβαν αυτή την απόφαση θα μπορούσαν να είναι πιο θαρραλέοι και να έχουν ένα ευρύτερο όραμα».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.