Μολις 867 ατομα στη Ροδοπη εκαναν αιτηση για επιστολικη ψηφο

Άρχισε η διαδικασία αποστολής των φακέλων

Ισχνή φαίνεται πως είναι η αποδοχή του μέτρου της επιστολικής ψήφου από τους πολίτες της Ροδόπης.

Αναλύοντας τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που προκύπτουν με βάση την κατανομή των εκλογέων ανά εκλογικό τμήμα διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου , επί του συνόλου των 202.556 εγγεγραμμένων το 75,7% (153.322 εκλογείς) αφορά ψηφοφόρους εντός Ελλάδας.

Το υπόλοιπο 24,3% είναι ψηφοφόροι οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό ή θα είναι εκτός Ελλάδας την ημέρα των ευρωεκλογών (49.234 εκλογείς του εξωτερικού).  Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι εγγραφές Ελλήνων από το εξωτερικό έχουν γίνει από 128 διαφορετικές χώρες, στις περισσότερες από τις οποίες δεν είχε λειτουργήσει εκλογικό τμήμα στις περασμένες εκλογές.

Οι περισσότεροι Έλληνες εκλογείς εξωτερικού προέρχονται από τη Γερμανία (9.578 εγγεγραμμένοι), το Ηνωμένο Βασίλειο (9.090), τις ΗΠΑ (3.857), το Βέλγιο (3.491), την Ολλανδία (3.119) και την Κύπρο (2.808). Επίσης 1.145 εκλογείς είναι από τον Καναδά, 1.189 από την Αλβανία, 913 εκλογείς από την Ασία, 835 από την Ωκεανία, 758 από τη Δανία και τις Νήσους Φερόες.

Στη Ροδόπη έχουν κάνει αίτηση 867 άτομα, ενώ στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ, στην Ξάνθη 1.049 άτομα, στον Έβρο 2.270 άτομα, στη Δράμα 1.514 άτομα και στην Καβάλα 1.902 άτομα.

Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη 8 Μαΐου ολοκληρώθηκε η εκτύπωση του εκλογικού υλικού που θα λάβουν οι εγγεγραμμένοι στο σύστημα της επιστολής ψήφου στην τοποθεσία επιλογής τους, ενώ, από χθες Πέμπτη 9 Μαΐου ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων στους πολίτες οποίοι κατοικούν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου.

Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, που θα ολοκληρωθεί η παραλαβή και η αποστολή του υλικού από τις εταιρείες ταχυμεταφορών, κάθε ένας από τους εγγεγραμμένους θα λάβει στη διεύθυνση που έχει δηλώσει έναν φάκελο που θα περιέχει στο εσωτερικό του τα εξής:

  1. Πολυσέλιδο έντυπο με αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία της ψηφοφορίας εξ αποστάσεως καθώς και με τους καταλόγους των υποψήφιων ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων.
  2. Ψηφοδέλτιο.
  3. Φάκελο ψηφοφορίας μέσα στον οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί το ψηφοδέλτιο.
  4. Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου.
  5. Τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, ο οποίος θα παραδοθεί στην εταιρία courier για να τον μεταφέρει στον ειδικό χώρο στον οποίο θα γίνει η συλλογή όλων των επιστολικών ψήφων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.