Μηνυμα ενεργειακης αναβαθμισης και θωρακισης Ελλαδας απο την Αλεξ/πολη

Μητσοτάκης: «Το έργο αποτελεί, μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ν/Α Ευρώπη»

Μήνυμα ενεργειακής αναβάθμισης και θωράκισης της Ελλάδας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Αλεξανδρούπολη στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU).

«Το έργο αποτελεί, μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Πρώτον ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το Φυσικό Αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» είχε αριχκά ο πρωθυπουργός.

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας, καθιστούν αυτή την ενεργειακή συνεργασία όχι απλά αναγκαία, αλλά κατεπείγουσα. Το πρόγραμμα δείχνει την ετοιμότητά μας για απάντηση στις απειλές. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, έχει ήδη φροντίσει για τη δική της, εθνική ενεργειακή επάρκεια και και είναι πρόθυμη να βοηθήσει γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο. Είναι μια υψηλής τεχνολογίας κατασκευή, με κόστος 360 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από το ΕΣΠΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι: «Δεσμεύομαστε να το υλοποιήσουμε σε 20 μήνες».

«Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο μετάβασης, όμως η τελική προοπτική παραμένει η φθηνή και καθαρή ενέργεια από τη φύση» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Την τελευταία φορά που μας επισκέφτηκε ο φίλος Σαρλ Μισέλ, ήταν όταν αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη προσφυγική κρίση στον Έβρο. Τότε η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας. Σήμερα η παρουσία σας εδώ συμβολίζει την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του έργου. Ενός έργου που τα έφερε έτσι η ζωή να αποκτά σημαντική γεωστρατηγική σημασία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παρόντες στη σημερινή τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.