Μηνυμα ειρηνης και διαλογου Ελλαδας-Τουρκιας απο τον Ιλχαν Αχμετ

Επαφές του βουλευτή Ροδόπης με ομολόγους του από τη γείτονα χώρα για ανάπτυξη διασυνοριακής πρωτοβουλίας «χαμηλής διπλωματίας»

Στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης στην Άγκυρα ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ είχε συνάντηση εργασίας με τη νομική του παραστάτιδα, Μελτέμ Μπάνκο, ενόψει της εκδίκασης της αγωγής που έχει κατατεθεί εκ μέρους του για συκοφαντικά δημοσιεύματα σε βάρος του από τουρκική εφημερίδα. 

Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επισκέφθηκε τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Χριστόδουλο Λάζαρη, με τον οποίο είχαν μια μακρά και ειλικρινή συνομιλία και αλληλοενημέρωση για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η υποδοχή που επεφύλαξε ο Έλληνας διπλωμάτης προς τον βουλευτή Ροδόπης υπήρξε θερμή και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσά τους.

Επαφές Ιλχάν Αχμέτ με Τούρκους κοινοβουλευτικούς

Κομίζοντας μήνυμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων Ελλάδας και Τουρκίας, με γνώμονα πάντοτε το σταθερό ενδιαφέρον για την μείωση της ρητορικής της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο  Εξωτερικών Σχέσεων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρώην βουλευτή κ. Μεχμέτ Τζεϊλάν (Mehmet Ceylan).

Με την ίδια πολιτική ατζέντα πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση με τον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κωνσταντινούπολης και πρέσβη κ. Αχμέτ Ουνάλ Τσεβίκοζ (Ahmet Ünal Çeviköz), ο οποίος παράλληλα είναι και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εναρμόνισης / Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μέλος της Τουρκικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ φιλοξενήθηκε στο Τουρκικό Κοινοβούλιο από συναδέλφους του βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)   και  βουλευτής Δαρδανελίων (Çanakkale) κ. Μουχαρέμ Ερκέκ και από τον βουλευτή της ίδιας περιοχής κ. Οζγκιούρ Τζεϊλάν, με τους οποίους συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας κοινοβουλευτικής διασυνοριακής πρωτοβουλίας σε θέματα χαμηλής διπλωματίας, όπως είναι η ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, η προώθηση του τουριστικού προϊόντος Ελλάδας και Τουρκίας και από τις δύο πλευρές του Έβρου, καθώς και η επένδυση σε καλές πρακτικές προσέγγισης μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικής έντασης.       

Ι. Αχμέτ: «Να αναλάβουμε πρωτοβουλία για την εδραίωση και διατήρηση της αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο λαών»

«Είναι η στιγμή», τόνισε προς τους συναδέλφους του ο βουλευτής Ροδόπης, «να αναλάβουμε την πρωτοβουλία ως βουλευτές Θράκης, εκλεγμένοι από διαφορετικά πολιτικά κόμματα των δύο χωρών, για την εδραίωση και διατήρηση της αμοιβαίας φιλίας και ειρήνης μεταξύ των δύο λαών».

«Ήταν μεγάλη μου χαρά ότι συμφωνήσαμε με τους συνομιλητές μου σχετικά με τη σημασία της συνεργασίας, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχουν οι μετριοπαθείς  φωνές για την αλλαγή του κλίματος και την διασφάλιση της διαρκούς ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά για τη φιλική προσέγγιση και τη φιλοξενία τους», κατέληξε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.

«Ο διάλογος, αποτελεί την ασφαλέστερη οδό για την επίλυση των διαφορών»

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών του στην Άγκυρα και θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο των συναντήσεών του ο βουλευτής Ροδόπης επεσήμανε ότι «ο αδιάλειπτος διάλογος και η πολιτική με άξονα την ειρήνη που ακολούθησαν οι Ατατούρκ και  Βενιζέλος, λίγα μόλις χρόνια μετά την τραυματική εμπειρία του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, επαναλήφθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις αρχές του 21ου αιώνα από τους Ισμαήλ Τζεμ και Γιώργο Παπανδρέου, στο πρόσφατο πολιτικό μας παρελθόν. Και σ’ αυτήν την περίοδο που διανύουμε, έχει μεγάλη σημασία να ενωθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλία οι πολιτικοί, όπως εμείς, που πιστεύουμε στον διάλογο και την ειρήνη.

Ο διάλογος, άλλωστε, αποτελεί την ασφαλέστερη οδό για την επίλυση των διαφορών, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων. Μόνο έτσι, οι δύο χώρες και οι λαοί τους θα έχουν περισσότερα οφέλη παρά αρνητικές συνέπειες», κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.