Μηνυμα Ε.Ε. προς Τουρκια: Δεν αμφισβητειται η κυριαρχια των ελληνικων νησιων

Μετά από ανάλογες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και του βρετανικού ΥΠΕΞ

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου περί αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμόδιου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο

«Oι τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξή του, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικές και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που απαιτούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου 2021», αναφέρουν συγκεκριμένα σε δήλωσή τους οι Βρυξέλλες.

Όπως προσθέτει, «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αναμφισβήτητη». «Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», καταλήγει η δήλωση. 

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 24ωρα σε ανάλογες τοποθετήσεις προέβησαν τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και το βρετανικό ΥΠΕΞ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.