Μια αναβολη και μια εγκριση για τα αιολικα στο Περιφερειακο Συμβουλιο

Η έγκριση αφορούσε ανανέωση Περιβαλλοντικών για πάρκο υφιστάμενο από το 2004

Μια αναβολή και μια έγκριση Περιβαλλοντικών όρων, η οποία αφορούσε υφιστάμενο αιολικό πάρκο, περιλάμβανε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Το έργο που αναβλήθηκε αφορά αιολικό πάρκο στην περιοχή του οικισμού της Χλόης, για το οποίο θα υπάρξει γνωμοδότηση και από την τοπική κοινότητα την επόμενη εβδομάδα.

Όσο για το δεύτερο αιολικό, που εγκρίθηκε, αφορά αδειοδοτημένο, εν λειτουργία έργο από το 2004,  της εταιρείας ‘Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.’ με συνολική ισχύ 40,3MW που αποτελείται από 31 ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα, ύψους πύργου 49μ και διάμετρο ρότορα 62m και ονομαστικής ισχύος 1.300kW.

Υπέρ της ανανέωσης τάχθηκαν οι περισσότεροι σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Κώστας Κατσιμίγα, που εξηγώντας την απόφασή του, σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι έχει επανειλημμένα ταχθεί ενάντια στην χωροθέτηση αιολικών πάρκων στην περιοχή, επισημαίνοντας πως θα ψηφίσει υπέρ, γιατί πρόκειται για υφιστάμενο αιολικό, από εταιρεία που δεν έχει δώσει αρνητικά δείγματα, σημειώνοντας πως οι ανεμογεννήτριες είναι μικρές, και όχι οι νέες θηριώδεις.

Κατά ψήφισαν 8 σύμβουλοι, από διάφορες παρατάξεις, μεταξύ των οποίων όλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον επικεφαλής κ Χρήστο Τρέλλη να σημειώνει πως η συνεχιζόμενη παρουσία αυτού του έργου, θα επιτρέψει την λειτουργία και του αιολικού πάρκου η συζήτηση για το οποίο αναβλήθηκε.

Στην συζήτηση παρενέβη και ο κ. Δημήτρης Χριστοφοράτος, εκπρόσωπος της εταιρείας Ρόκας, ο οποίος τόνισε πως έχουν πρόγραμμα περιβαλλοντικών παρακολουθήσεων, ενταγμένο στο περιβαλλοντικό ISO της εταιρείας, οι καταγραφές είναι διαθέσιμες, ενώ είναι ανοιχτοί και έχουν δεχτεί επισκέψεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η WWF, ο Φορέας Διαχείρισης και άλλοι.

Σχολιάζοντας και το θέμα του ύψους των ανεμογεννητριών, σημείωσε πως οι μοντέρνες έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μιας και αντί 31 μικρότερων, για την ίδια απόδοση, τοποθετούνται 7 μεγάλες, που σημαίνει λιγότερη παρέμβαση στο έδαφος και λιγότερες εργασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.