Μια ΑΜΘ που παραγει και αναπτυσσεται θελει η Κυβερνηση

Τους τέσσερις άξονες στους οποίους στηρίζει την ανάπτυξη της περιοχής παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί στην Κομοτηνή

Την στρατηγική της Κυβέρνησης για την Περιφέρεια ΑΜΘ, τόσο για όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια είτε όσα θα γίνουν, ανέπτυξαν την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου από την Κομοτηνή ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και μια σειρά από υπουργοί της Κυβέρνησης, στην ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Chris & Eve.

Όπως τονίστηκε, το χρηματοδοτικό πλάνο περιλαμβάνει πάνω από 360 έργα, ύψους 6,8 εκ. ευρώ και αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες: 1) Σύγχρονα Δίκτυα και Υποδομές, 2) Αγροτική Παραγωγή και Πράσινη Μετάβαση,  3) Επένδυση και αξία στην περιοχή, 4) Δίπλα σε κάθε πολίτη και ποιότητα ζωής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος περιέγραψε τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, τονίζοντας πως η περιφέρεια επιθυμεί να κάνει την ΠΑΜΘ όχι μόνο πέρασμα, αλλά και προορισμό.

Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, σημείωσε, και σε ένα τόπο με μια κρίσιμη γεωπολιτική θέση, και δυναμική ανάπτυξης που μπορούν να του εξασφαλίσουν το μέλλον, τόνισε, αρκεί να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

Πολιτικές που ενδυναμώνουν πολίτες και επιχειρήσεις

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι η φιλοσοφία του αναπτυξιακού σχεδίου είναι εθνικής αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας,  ενώ πιστεύουν στη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όχι επιδοματικά, αλλά με πολιτικές που ενδυναμώνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που έρχονται.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη πως το κράτος είναι δίπλα τους για να στηρίξει το άλμα της χώρας» σημείωσε, τονίζοντας πως η ΠΑΜΘ έχει τη διπλάσια δημογραφική συρρίκνωση από την υπόλοιπη χώρα, αλλά το μισό ΑΕΠ της Αττικής και κάτω από το μισό μέσο όρο της ΕΕ. «Η ΠΑΜΘ πρέπει να κάνει άλματα», τόνισε, «και να μπει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, για αυτό και έχουν εξασφαλίσει όσα χρειάζονται».

Ενίσχυση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο γεγονός ότι διορίστηκαν 1400 μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην ΠΑΜΘ μετά από 12 χρόνια, ενώ ιδρύθηκαν και 7 νέα πειραματικά σχολεία.

Ανέδειξε επίσης τις δυνατότητες που έχουν τα Δημόσια ΙΕΚ της περιοχής, που μπορούν να εξειδικευτούν ανάλογα με την περιοχή (φέρνοντας το παράδειγμα του Σουφλίου).

Τέλος όσο αφορά το ΔΠΘ, σημείωσε πως ενισχύθηκε με 85 θέσεις νέων μελών ΔΕΠ τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ είναι σημαντική η στήριξη που δόθηκε μέσα από την αύξηση του Φοιτητικού Επιδόματος Στέγασης.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντησή του με τη νέα διοίκηση του ΔΠΘ, τα ποσά που καταβλήθηκαν για το στεγαστικό επίδομα διπλασιάστηκαν. Την ίδια ώρα προχωρούν και ένα σημαντικό έργο για τη φοιτητική μέριμνα, όπως η ανέγερση των φοιτητικών εστιών.

Χάρτης ευημερίας στον Πολιτισμό

Για τη δημιουργία ενός χάρτη για την ευημερία της περιοχής στον τομέα του Πολιτισμού μίλησε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, που σημείωσε πως ο γεωγραφικός αυτός χώρος αποτελούσε ανέκαθεν χώρο σύνθεσης της φύσης και των δημιουργημάτων του ανθρώπου, ενώ στάθηκε και στον τόνο που δίνει στην περιοχή η πολυπολιτισμικότητα. Στόχος τους είναι να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του Πολιτισμικού Τουρισμού, για τον οποίο η περιοχή αποτελεί ιδανικό τόπο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ επεσήμανε πως βρήκαν βιώσιμη λύση για την συνεχή και ποιοτική λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, που θεωρεί πως μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού της ΝΑ Ευρώπης.

Έμφαση στα κέντρα υγείας

Τις παρεμβάσεις που έγιναν στον τομέα της Υγείας αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως ανακαινίζουν όλα τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας. Παράλληλα, με το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής να προχωρά, γίνονται παρεμβάσεις  σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής, ακόμα και στα πιο καινούρια, ενώ γίνεται η ενεργειακή τους αναβάθμιση.  Την ίδια ώρα προχωρούν οι εργασίες για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, επικεντρωνόμενοι στο ταξίδι του αρρώστου, που χρειάζεται περίθαλψη.

Προτεραιότητα η Ασφάλεια

Την Ασφάλεια ως πρώτιστη προτεραιότητα για την ελευθερία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή τόσο στην ΑΜΘ όσο και όλη τη χώρα, ανέδειξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας για την ασφάλεια των συνόρων, και των πολιτών. Αφού αναφέρθηκε στην επέκταση του φράκτη του Έβρου, τόνισε πως προχωρούν στην προκήρυξη των θέσεων συνοριοφυλάκων που είχαν προγραμματιστεί για Ροδόπη και Δράμα.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υποδομών, προχωρούν οι διαδικασίες για έργο  4,5 εκ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ξάνθης, Ροδόπης και Ορεστιάδας.

Την προϋπόθεση της ασφάλειας για την ανάπτυξη όλων των άλλων δράσεων τόνισε και ο Υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτικές αντιμετώπισης προκλήσεων και απειλών σε δύο βασικούς άξονες, την έντονη διπλωματική δράση σε διεθνές επίπεδο, και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με παρεμβάσεις σε εξοπλιστικά αλλά και στην μέριμνα του προσωπικού.

Χρηματοδότηση στους Δήμους

Στις χρηματοδοτήσεις που προωθεί το ΥΠΕΣ για τους Δήμους, όπως έκανε και μετά τη σύσκεψη του με τους Δημάρχους, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως τίποτα δεν λειτουργεί αναπτυξιακά αν δεν στηρίξουμε τους Δήμους. Γι’ αυτό και έχουν πάρει μέτρα για την στήριξή τους, ενώ μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις επιτροπές, θα κατατεθεί τροπολογία τη Δευτέρα για την συμμόρφωση με αυτήν.

Ενίσχυση των υποδομών

Στην χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών έργων, που θεωρεί πως θα είναι η προτεραιότητα την επόμενη 15ετία, στάθηκε ο Υπουργός Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας πως η Θράκη είναι ένα πολυσήμαντο σταυροδρόμι, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως ο στρατηγικός χαρακτήρας της δεν είχε πάρει ακόμα μορφή.

Για αυτό βάζουν και τις απαιτούμενες βάσεις, από τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, και τη σύνδεσή τους σιδηροδρομικά με τα λιμάνι της Βουλγαρίας, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου, μέχρι και τα έργα για την ανάπτυξη σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου, για πραγματικά συνδυασμένες μεταφορές.

Την ίδια ώρα προχωρούν οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας, ενώ γίνονται και άλλα έργα ανάπτυξης που ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ, θωρακίζοντας γεωστρατηγικά την περιοχή.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην ένταξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, που θα ενισχύσει και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε αυτό, μετά την ακύρωση της ιδιωτικοποίησής του.

Η ΑΜΘ ως διαμετακομιστικός κόμβος

Για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την μετάβαση της ΠΑΜΘ σε ενεργειακό Κόμβο μίλησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, που τόνισε πως έχουν δεσμευτεί 50 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΜΘ, ώστε να η δυνατότητα για φωτοβολταϊκά για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Τη  ίδια ώρα θα δώσουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα με επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες να συνδεθούν στο δίκτυο υψηλής τάσης.

Η χώρα μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου τόσο με τους αγωγούς που κατασκευάζονται, αλλά και τα LNG, κάποια από τα οποία υλοποιούνται στην Θράκη.

Τέλος προχωρούν τα Τοπικά χωρικά σχέδια, οι δασικοί χάρτες και έργα διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων, που ανέρχονται στα 220 εκ. ευρώ.

Για τα περιβαλλοντικά θέματα μίλησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμοιράς, που στάθηκε αφενός στους καθαρισμούς δασών που ξεκίνησαν πέρυσι, και στην δασική οδοποιία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «απάτητα» βουνά που θεσμοθέτησαν.

Ανάπτυξη από το χωράφι στο εργοστάσιο

Στην προσπάθεια για ανάταξη του αγροτικού τομέα αναφέρθηκε ο ΥΠΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σημειώνοντας πως από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης οι πληρωμές ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ.

Παράλληλα «τρέχουν» μια σειρά από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα νέων αγροτών το LEADER και άλλα, ώστε να ενισχυθεί περεταίρω ο αγροτικός τομέας, κάτι που τόνισε και νωρίτερα στη συνάντησή του με τους παραγωγούς.

Σημαντική αύξηση στη στήριξη των επιχειρήσεων την τριετία που πέρασε είδε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος σημείωσε πως οι επενδύσεις στην ΑΜΘ αυξήθηκαν δραματικά, μέσα και από τον αναπτυξιακό νόμο, με στόχο την αύξηση της ανάπτυξης σε αυτή.

Μια άλλη φιλοσοφία διακυβέρνησης

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε, δεν αποτυπώνει απλά το όραμα της Κυβέρνησης για την περιφέρεια, αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία διακυβέρνησης για το πώς αντιμετωπίζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών έργων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Για να γίνει αυτό συνεργάστηκαν με Δήμους και την περιφέρεια, ενοποιώντας σε ένα πολλά διάσπαρτα σχέδια που τώρα ενώνονται από ένα συνεκτικό ιστό, για να είναι σίγουροι πως θα γίνει πράξη βάση χρονοδιαγραμμάτων και πολιτικών δεσμεύσεων.

Οι πόροι, που ανέρχονται στα 7 δις, είναι εξασφαλισμένοι, και πρόκληση είναι να τους οργανώσουν και να τους κινητοποιήσουν, γιατί οι τελικοί ιδιοκτήτες είναι οι Δημότες της Περιφέρειας, που οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που επιφύλαξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Οι παρεμβάσεις καλύπτουν όλα τα πεδία πολιτικής που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ΠΑΜΘ, τόνισε, επικεντρωνόμενος σε διάφορα στοιχεία που ανέφεραν οι υπουργοί, από τις σιδηροδρομικές συνδέσεις, τα Λιμάνια, όπου τόνισε πως ήταν προσωπική του απόφαση να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Αφού εξέφρασε την άποψη πως η ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης μπορεί να συμπαρασύρει όλη την Περιφέρεια, και στις δυνατότητες που έχουν ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή, αλλά και στη σημασία της διασύνδεσής του με τον τουρισμό και πολιτισμό.

Όσο για το θέμα της Ασφάλειας, τόνισε πως δεν κάνει βήμα πίσω  στην προστασία και την ασφάλεια των ακριτών.

Όσο για τους τομείς υγείας και παιδείας, σημείωσε πως αν οι πολίτες τους επαναφέρουν στην κυβέρνηση, θα επικεντρωθούν στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΥ, ενώ η παιδεία, και το ΔΠΘ, θα δώσουν το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζεται η περιφέρεια για την ανάπτυξη.

Το πανεπιστήμιο δε, πιστεύει πως θα αποτελέσει τον εθνικό πρωταγωνιστή στο νέο μεγάλο άλμα που πρέπει να κάνει η χώρα μας στο μέλλον.

«Το έργο που έχουμε παρουσιάσει, αυτά που κάναμε είναι η καλύτερη απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πολιτική. Είμαστε εδώ για να λύνουμε τα δικά σας προβλήματα, σε εσάς λογοδοτούμε, θα σας κοιτάξουμε στα μάτια και θα σας πούμε πως αυτά που έπρεπε να κάνουμε τα κάναμε, αλλά έχουμε πολλά περισσότερα να κάνουμε το μέλλον» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.