Μετρα στηριξης των ελαιοτριβειων απεναντι στην εκτιναξη του ενεργειακου κοστους ζητουν βουλευτες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Εκφράζουν φόβους για επιβάρυνση των καταναλωτών από το αυξημένο κόστος

Ερώτηση για τη βιωσιμότητα των ελαιοτριβείων εν μέσω ενεργειακής κρίσης κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Στην ερώτηση που συνυπογράφει και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, οι βουλευτές επισημαίνουν  πως οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες για το σύνολο των εμπλεκόμενων στην παραγωγή του ελαιολάδου.

Όπως εξηγούν, το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, αποθαρρύνει τους παραγωγούς, με κίνδυνο ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, να μείνει ασυγκόμιστο. Ταυτόχρονα τα ελαιοτριβεία αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση στο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα επιβίωσης και αδυναμία κάλυψης των οφειλών για τις επιχειρήσεις – και τούτο μάλιστα, ενώ η περίοδος λειτουργίας των ελαιοτριβείων είναι περιορισμένη, εκτεινόμενη σε περίπου 4 μήνες ετησίως, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για τις υποχρεώσεις τους σε ετήσια βάση.

Οι βουλευτές εκφράζουν φόβους πως το κόστος του προϊόντος θα επιβαρύνει εν τέλει σημαντικά τον καταναλωτή γι’ αυτό και καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των ελαιοτριβίων και την αύξηση της κρατικής επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης, για τα Ελαιοτριβεία εντός της ελαιοκομικής περιόδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.