Μετρα για την αντιμετωπιση της υφαλμυρωσης θελουν οι αγροτες του Φαναριου

Ζητήματα του αγροτικού τομέα και όχι μόνο συζητήθηκαν από την συνάντηση αγροτών και του προέδρου Φαναρίου Π. Καραβέτη με τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Τσαλικίδη

Με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της κοινότητας Φαναρίου κ. Πέτρος Καραβέτης και παραγωγοί της περιοχής, συζητώντας μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα ειδικότερα, αλλά και την βελτίωση των υποδομών στον οικισμό γενικότερα.

Στη συνάντηση τέθηκαν θέματα ανάσχεσης των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η υφαλμύρωση, ο καθαρισμός των ρεμάτων, αλλά και η βελτίωση της πρόσβασης προς τον οικισμό και της κίνηση των αγροτικών οχημάτων.

Ζήτημα επιβίωσης η υφαλμύρωση

Κύριο ζήτημα στο οποίο απασχολεί τους αγρότες του οικισμού, είναι το θέμα της υφαλμύρωσης, που επηρεάζει σημαντικά την άρδευση, και κατ’ επέκταση την παραγωγικότητα των χωραφιών.

Το ζήτημα βέβαια προχωρά εδώ και χρόνια, τόσο στο φανάρι, όσο και σε γύρω οικισμούς, φτάνοντας εντός και της πεδιάδας της Ροδόπης, μέχρι και την Πόρπη και την Καλλίστη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει τις επιλογές καλλιεργειών για τους αγρότες, αλλά και την σταδιακή καταστροφή τους.

Για αυτό και πρότειναν στον Αντιπεριφερειάρχη να δημιουργηθούν ταμιευτήρες νερού, που θα βοηθούν στην άρδευση τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και στην ανάσχεση του φαινομένου της υφαλμύρωσης.

Μια δυνατότητα χρήσης νερού, σημείωσε ο κ. Καραβέτης, υπάρχει από το καθαρό νερό που θα βγαίνει από τον βιολογικό του Φαναρίου, όταν αυτός ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του, όμως θεωρεί πως θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσουν ένα ταμιευτήρα νερού τον οποίο θα χρησιμοποιούν οι αγρότες.

Φυσικά μόνιμη λύση θα ήταν η δημιουργία του φράγματος του Κομψάτου, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης σε όλη την πεδιάδα, όμως η δημιουργία του ακόμα είναι μακριά.

Επειδή όμως στην περιοχή υπάρχουν και ρέματα, ζητήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη να μεριμνήσει για τον καθαρισμό του κεντρικού ρέματος στην περιοχή «Κάντερε», αλλά και τον καθαρισμό των καναλιών απορροής των υδάτων στην επαρχιακή οδό Φαναρίου.

Βελτίωση του δρόμου και περιφερειακή οδός στο Φανάρι

Πέρα όμως από το θέμα της άρδευσης, ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει το Φανάρι είναι και το οδικό.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραβέτης, εδώ και χρόνια υπάρχει το αίτημα για την βελτίωση της επαρχιακής οδού από την διασταύρωση με την παλιά Εθνική Οδό μέχρι τον οικισμό.

Για τον συγκεκριμένο δρόμο εκπονείται μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη και τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω των συνθηκών προστασίας, ώστε να διαπιστωθεί τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν, ιδιαίτερα στις πιο επικίνδυνες στροφές.

Πέρα όμως της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου, οι αγρότες της περιοχής επιθυμούν και τη δημιουργία μιας περιφερειακής οδού, ασφαλτοστρωμένης, εντός της αγροτικής οδοποιίας, βόρεια της λιμνοθάλασσας της Ξηρολίμνης, μέχρι την Αρωγή.

Αυτό θα επιτρέψει στην κίνηση των γεωργικών οχημάτων, που πλέον είναι αρκετά ογκώδη, να αποφύγουν τον παραλιακό δρόμο μεταξύ Φαναρίου και Αρωγής, αποσυμφορώντας τον ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο κ. Καραβέτης τόνισε πως στον παραλιακό δρόμο έχει πολλά αυτοκίνητα το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα όταν κινούνται τα αγροτικά μηχανήματα.

Ο περιφερειακός δρόμος θα βοηθήσει ώστε και να κινούνται ευκολότερα τα αγροτικά οχήματα, αλλά και στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, με τον κ. Τσαλικίδη να φέρεται πρόθυμος να αναλάβει η Περιφέρεια την κατασκευή του.

Βέβαια θα πρέπει να λυθούν και μια σειρά από τυπικά θέματα (οι αγροτικοί δρόμοι ανήκουν στους Δήμους) ώστε να μπορέσει να κατασκευάσει το δρόμο, για αυτό και ο κ. Καραβέτης θα έρθει τις επόμενες μέρες σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Ελπίδα και επιφύλαξη για την φετινή τουριστική σεζόν

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που ο οικισμός ετοιμάζεται για την περίοδο του καλοκαιριού, με την ελπίδα πως η φετινή θα είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες, παρόλο που πολλοί παράγοντες δημιουργούν επιφυλάξεις.

Ήδη στη συνάντηση με τον κ. Τσαλικίδη συζητήθηκε το θέμα του Οικοτουριστικού πάρκου της ΕΤΑΔ, οι εργασίες για το οποίο προχωρούν, και επηρεάζουν και την παραλία Φαναρίου, ενώ περιμένουν τις εργασίες στο λιμάνι για τον φωτισμό που θα γίνουν μέσω του LEADER.

Την ίδια ώρα προχωρούν και οι εργασίες για την σύνδεση των οικιών με τον βιολογικό, που έχει αφήσει πολλούς δρόμους σκαμμένους, με τον κ. Καραβέτη να τονίζει πως το χρονοδιάγραμμα είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι τον Μάιο, ώστε η τουριστική σεζόν να βρει τους δρόμους ασφαλτοστρωμένους.

Όσο για την τουριστική κίνηση, εκεί επικρατεί αβεβαιότητα, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, όπου υπάρχει η ανησυχία ότι δεν θα κατέβουν τουρίστες από τη Ρουμανία.

Παρόλα αυτά ελπίζουν πως φέτος το καλοκαίρι θα δει πιο αυξημένη κίνηση από τις προηγούμενες χρονιές, όσο αφορά τους επισκέπτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.