Μετρα απο την Περιφερεια για τη διασφαλιση της δωρεαν μεταφορας φοιτητων του ΔΠΘ ζητα η Λαικη Συσπειρωση ΑΜΘ

«Οι φοιτητές καλούνται πλέον να επιβαρυνθούν με ένα ακόμα έξοδο»

Επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για την αναστολή της δωρεάν μεταφοράς φοιτητών του ΔΠΘ κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ». Η παράταξη ζητά από την περιφερειακή αρχή  να παρέμβει και να λάβει άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της δωρεάν, ασφαλούς και επαρκούς μετακίνησης όλων των φοιτητών του ΔΠΘ, επισημαίνοντας πως οι φοιτητές καλούνται να επιβαρυνθούν με ακόμη ένα έξοδο εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Αναλυτικά η επερώτηση:

«Οι φοιτητές σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, με το ξεκίνημα του νέου έτους και των μαθημάτων τους, ήρθαν αντιμέτωποι με την κατάργηση του δικαιώματος, που ήταν κατοχυρωμένο για δεκαετίες, στη δωρεάν μεταφορά από και προς τις σχολές τους, τις εστίες και τις φοιτητικές λέσχες. Όπως ανακοίνωσε η Πρυτανεία του ΔΠΘ, η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται στη λήξη των προηγούμενων συμβάσεων του ΔΠΘ με τα αστικά ΚΤΕΛ και στη μη ανταπόκριση στο νέο ανοιχτό διαγωνισμό που προχώρησε με βελτιωμένους όρους (35% αύξηση της Τιμής Αναφοράς για  κάθε δρομολόγιο).

Συγκεκριμένα, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για τις πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής, ενώ για την πόλη της Αλεξανδρούπολης υποβλήθηκε μία προσφορά, όμως δεν θέλησαν να υποβάλουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα δικαιολογητικά, οπότε αυτή απορρίφθηκε. Έτσι ο διαγωνισμός απέβη άγονος.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της διακοπής της δωρεάν μετακίνησης για τους φοιτητές της Κομοτηνής από τις αρχές του ακαδημαϊκού έτους (Σεπτέμβρης 2022).

Οι φοιτητές του ΔΠΘ καλούνται πλέον να επιβαρυνθούν με ένα ακόμα έξοδο για τη μετακίνησή τους, που γίνεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα, αφού σε όλες τις πόλεις, σχολές, φοιτητικές εστίες ή επινοικιαζόμενα δωμάτια ξενοδοχείων (ελλείψει εστιών), λέσχες και αναγνωστήρια βρίσκονται διάσπαρτα μέσα και έξω από τις πόλεις. Συγκεκριμένα όλες οι σχολές αλλά και οι λιγοστές εστίες βρίσκονται έξω από τον αστικό ιστό των πόλεων. Έτσι ένας φοιτητής των Παιδαγωγικών Τμημάτων στην Αλεξανδρούπολη για παράδειγμα, που «έχει την τύχη» η σχολή του να είναι στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα με τη φοιτητική λέσχη, καλείται να «συνδυάσει» μαθήματα, πολύωρη αναμονή για κάποιο επόμενο μάθημα και γεύμα στη λέσχη, ενώ για τη βραδινή σίτιση … θα είναι επίσης «τυχερός» αν στο πρόγραμμά του έχει και απογευματινό μάθημα. Αντίστοιχα, οι φοιτητές της Ιατρικής και της Μοριακής Βιολογίας θα χρειαστεί να πληρώσουν πολλαπλάσια εισιτήρια, αφού η φοιτητική λέσχη βρίσκεται σε απόσταση χιλιομέτρων ανάμεσα στη σχολή τους και στο κέντρο της πόλης ή διαφορετικά έχουν την επιλογή «να μείνουν νηστικοί»!

Παρόμοια καθημερινότητα βιώνουν οι φοιτητές και σε Ξάνθη και Κομοτηνή, με τη δωρεάν μετακίνηση να αποτελεί μέχρι σήμερα μια κάποια βοήθεια, αν και τα προβλήματα δεν εξέλιπαν, όπως αυτό της συχνότητας των δρομολογίων, του στοιβάγματος στα λεωφορεία σε ώρες αιχμής, που έβαζε σε κίνδυνο και την ασφάλεια των φοιτητών, ενώ παράλληλα οδηγούσε στο να χάνονται ακόμα και μαθήματα για όσους φοιτητές δεν χωρούσαν στα λεωφορεία.

Η «αναστολή» για την οποία μας ενημερώνει η Πρυτανεία του ΔΠΘ, επί της ουσίας καθίσταται κατάργηση, στο βαθμό που η ίδια και η κυβέρνηση δεν πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση του ζητήματος. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το παράδειγμα της Κομοτηνής.

Η λύση είναι μία και μοναδική: εδώ και τώρα δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών, με αύξηση των δρομολογίων, με ασφάλεια στις μετακινήσεις. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές.

Οι φοιτητές του ΔΠΘ, όπως και σε όλη τη χώρα, βιώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους «ματώνουν» για να επιβιώσουν σε συνθήκες έκρηξης του πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης, φοροαφαίμαξης, ανεργίας, φτώχειας και ανασφάλειας. Είναι αντιμέτωποι με το ξήλωμα της όποιας εναπομείνασας φοιτητικής μέριμνας που πετσοκόβεται κάθε χρόνο στο όνομα της «δημοσιονομικής στενότητας», με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρυτανεία του ΔΠΘ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της το γεγονός ότι για τη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών οι δαπάνες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ιδρύματος και δεν λαμβάνει καμία επιπλέον επιχορήγηση. Ένας προϋπολογισμός ωστόσο που κατευθύνει κονδύλια και πόρους κυρίως στην Έρευνα και την Καινοτομία, στους τομείς δηλαδή που έχουν ανάγκη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με τους οποίους συμπράττει, και όχι στις αναγκαίες υποδομές σε κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό, φοιτητική μέριμνα που έχουν ανάγκη οι φοιτητές για την αναβάθμιση των σπουδών και της ποιότητας ζωής τους.       

Με βάση τα παραπάνω, Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η Περιφέρεια για:

Τη διασφάλιση της δωρεάν, ασφαλούς και επαρκούς μετακίνησης όλων των φοιτητών του ΔΠΘ;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.