Μετωπο της αντιπολιτευσης κατα του Ερντογαν

Εξι τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης εντείνουν τις προσπάθειες συνεργασίας με στόχο να εκθρονίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, ΑΚΡ, στις εκλογές του 2023

Έξι τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης εντείνουν τις προσπάθειες συνεργασίας με στόχο να εκθρονίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, ΑΚΡ, στις εκλογές του 2023.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επιρροή του κυβερνώντος συνασπισμού φθίνει, όπως και η δημοτικότητα του ίδιου του Τούρκου προέδρου. Διευρύνοντας τη συνεργασία τους που τους επέτρεψε να καταφέρουν καίριο πλήγμα στις δημοτικές εκλογές του 2019, τα κόμματα διενήργησαν την τρίτη κατά σειράν συνάντησή τους την περασμένη Τρίτη και έχουν προγραμματίσει εβδομαδιαίες διαβουλεύσεις, ώστε να καταλήξουν σε κοινές αρχές μέχρι το τέλος του έτους.

«Η αντιπολίτευση στην Τουρκία δοκιμάζει κάτι πρωτόγνωρο: να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση» σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Μουράτ Γιετκίν.

Η υποστήριξη στην κυβέρνηση συρρικνώνεται εν μέσω επικρίσεων για τη διαχείριση των οικονομικών δεινών, όπως ο πληθωρισμός και η ανεργία, της πανδημίας, των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΑΚΡ να κινείται μεταξύ 31%-33%, ενώ στις εκλογές του 2018 είχε εξασφαλίσει 42,6%. Την ίδια στιγμή, το εθνικιστικό MHP του Ντ. Μπαχτσελί, εταίρου του Ερντογάν, περιορίζεται στο 8%-9% από το 11,1%. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά, ο Ερντογάν θα χάσει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης στις επόμενες εκλογές.

Ατζέντα συνεργασίας

Τα θέματα στα οποία δίνουν έμφαση τα έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης που φιλοδοξούν να συνεργαστούν είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, των ΜΜΕ και των πανεπιστημίων, οι νόμοι που αφορούν τη λειτουργία των κομμάτων και των εκλογών καθώς και η προώθηση του διαχωρισμού των εξουσιών και της δημοκρατίας. Στο κοινό μέτωπο συμμετέχουν οι πρώην σύμμαχοι του Τούρκου προέδρου, Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλί Μπαμπατσάν με τα κόμματά τους, όχι όμως και το φιλοκουρδικό HDP, που δεν θέλει να συμπράξει με τα άλλα κόμματα.

Ειδικός σε θέματα δημοσκοπήσεων, ο Μπεκίρ Αγκιρντίρ έχει προειδοποιήσει πως στις συνομιλίες θα πρέπει να συμμετάσχουν και αριστερές και κουρδικές φωνές αν σκοπός της αντιπολίτευσης είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας. «Αν η αντιπολίτευση δεν δράσει μέσα από την προοπτική του πλουραλισμού, μπορεί να κερδίσει μεν τις εκλογές, αλλά η αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει νέο και μεγαλύτερο χάος, χωρίς να επιλύσει τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα της χώρας»

Πηγή: Καθημερινή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.