Μετα απο 30 χρονια στα χερια των Παλιννοστησαντων της Ξανθης οι τιτλοι ιδιοκτησιας των σπιτιων τους

Δήμαρχος Ξάνθης: Η δέσμευσή μας έγινε πράξη

Μετά από τρεις, σχεδόν, δεκαετίες ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις οικοδομικές άδειες του οικισμού των Παλιννοστησάντων Ομογενών στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, με τις συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και των συνεργατών του.

Η εμπλοκή προκλήθηκε, ήδη από τη δεκαετία του ’90, όταν το τότε Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστησάντων Ομογενών Ελλάδος (ΕΙΥΑΠΟΕ) στο πλαίσιο της προσπάθειας για την οικιστική τους αποκατάσταση αγόρασε έκταση από την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ΑΕ στην Ξάνθη.

Τα σπίτια, όμως, χτίστηκαν εξ αδιαιρέτου σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να βγάλουν τίτλο κυριότητας στο όνομά τους και άρα να μην μπορούν να τα πουλούν ή να τα μεταβιβάζουν.

Η δημοτική αρχή, επί δύο χρόνια εργάστηκε συστηματικά για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος, αποτυπώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση με τη σύνταξη μελέτης, για τη δημιουργία ενός «πολεοδομικού περιβάλλοντος».

Η διαδικασία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΝ ανοίγοντας, πλέον, τον δρόμο για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, ύστερα από την εξέλιξη αυτή τόνισε: «Λύνουμε, επιτέλους, ένα μεγάλο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόβλημα. Είμαι ικανοποιημένος, γιατί καταφέραμε, ύστερα από 30 χρόνια, περίπου να διορθώσουμε μια αδικία εις βάρος των αδελφών μας Ποντίων. Διακόσιες εξήντα οικογένειες θα έχουν στα χέρια τους, σύντομα, τους τίτλους των σπιτιών τους. Είναι ένα ακόμα στοίχημα που κερδίσαμε. Η δέσμευσή μας έγινε πράξη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.