Μεσα στο 2024 η αποφαση της Κομισιον για τη χερσαια εφαρμογη της Σενγκεν για Βουλγαρια και Ρουμανια

Διαβεβαίωση της Κομισιόν μετά από ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη

Η Κομισιόν απαντά στην ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη για την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν σε Βουλγαρία και Ρουμανία και για τα χερσαία σύνορα. 

Στην γραπτή απάντηση που έδωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιούανσον στην ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, τονίζεται ότι εντός του 2024 αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την άρση των περιορισμών του ελέγχου των διαβατηρίων για Βούλγαρους και Ρουμάνους που περνούν τα χερσαία  ελληνικά σύνορα, γεγονός που θα διευκολύνει τον οδικό τουρισμό της χώρας μας.

Η κ. Σπυράκη έθεσε ενώπιον της Κομισιόν το μείζονος σημασίας πρόβλημα και περιέγραψε τις συνθήκες διακριτικής μεταχείρισης που υφίσταται ο οδικός τουρισμός για τους πολίτες που έρχονται στη χώρα μας από Βουλγαρία και Ρουμανία, σε σχέση με τον εναέριο και το θαλάσσιο, λόγω της διατήρησης των ελέγχων στα σύνορα. Στην ερώτηση που κατέθεσε  τόνισε τα εξής: «Η εν μέρει ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, με συνέπεια την ανέλεγκτη εναέρια και θαλάσσια -αλλά όχι χερσαία- είσοδο των πολιτών τους από τα τέλη Μαρτίου 2024 στα κράτη μέλη της ΕΕ, δημιουργεί συνθήκες διακριτικής μεταχείρισης έναντι του οδικού τουρισμού».

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με το INSETE Intelligence, όπως τονίζεται στην ερώτηση που κατέθεσε «την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα οι οδικές αφίξεις ανέρχονταν σε 2,6 εκατομμύρια, στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων 2,2 εκατ., των Κήπων 896 χιλιάδες, της Κρυσταλλοπηγής 689 χιλ., του Ορμενίου 627 χιλ., της Κακαβιάς 570 χιλ., της Νυμφαίας 528 χιλ., της Νίκης 441 χιλ., της Εξοχής 332 χιλ. και της Δοϊράνης 301 χιλ».

Η κ. Σπυράκη ζήτησε την άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα Βουλγαρίας και Ρουμανίας και την πλήρη ένταξη τους στο χώρο Σένγκεν.  Κατέστησε σαφές ότι: «Με τη διατήρηση των ελέγχων μόνο στα χερσαία σύνορα, οι τουριστικοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας που δεν συνδέονται με απευθείας πτήσεις από τα ανωτέρω κράτη υφίστανται επιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης στην ενιαία αγορά υπηρεσιών, λόγω χερσαίων ελέγχων στη μετακίνηση πολιτών από Βουλγαρία και Ρουμανία».

Η απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων

Η  Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον, απαντώντας στην ερώτηση της κ. Σπυράκη,  τόνισε ότι «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει όλη την αναγκαία στήριξη στην Προεδρία του Συμβουλίου για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να ληφθεί απόφαση για τα χερσαία σύνορα το 2024». Υπενθύμισε ότι «στις 30 Δεκεμβρίου 2023 το Συμβούλιο έλαβε την ιστορική απόφαση για την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν και από τις 31 Μαρτίου 2024 η Βουλγαρία και η Ρουμανία εφαρμόζουν πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν, ενώ έχουν αρθεί οι έλεγχοι των προσώπων στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα». Προανήγγειλε μάλιστα ότι «Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να ληφθεί ακόμη μια απόφαση σε κατάλληλη ημερομηνία για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα, οι οποίοι επί του παρόντος διατηρούνται μεταξύ των χερσαίων συνόρων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και άλλων κρατών μελών του Σένγκεν, καθώς και μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.