Μελετη για την αποκατασταση του βαθους του Λιμανιου Φαναριου θα εκπονησει η ΠΑΜΘ

Για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του τόσο για τα αλιευτικά όσο και τα τουριστικά σκάφη

Στη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του Λιμανιού Φαναρίου, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αλλά και τη δυνατότητα ελλιμενισμού των σκαφών, θα προχωρήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία και θα την χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου.

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον κύριο του λιμένα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, η οποία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Τετάρτη 31 Μαΐου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 37.200 ευρώ, και θα καλυφθεί από το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης έτους 2023 της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, που εισηγήθηκε το θέμα, το εγχείρημα κρίνεται αναγκαίο καθώς οι εργασίες αποκατάστασης λειτουργικών βαθών του αλιευτικού καταφυγίου Φαναριού που θα προτείνει η μελέτη είναι πολύ σημαντικές τόσο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας όσο και του ελλιμενισμού των σκαφών.

Τα οφέλη δε αναμένεται να είναι πολλαπλά, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε λόγω της θέσης του αλιευτικού καταφυγίου, ανάμεσα στην πόλη της Κομοτηνής και της Ξάνθης και δίπλα στην τουριστικότερη παραλία του νομού Ροδόπης, αποτελεί έναν ελκυστικό και προσιτό προορισμό.

Εξαιτίας μάλιστα του κάθετου δρόμου που συνδέει την Κομοτηνή με την Βουλγαρία, η περιοχή του Φαναριού κατακλύζεται τους καλοκαιρινούς μήνες από πολλούς τουρίστες από τα Βαλκάνια.

Ένας μεγάλος αριθμός σκαφών καθελκύεται και ανελκύεται στο αλιευτικό καταφύγιο και πολλά από αυτά ελλιμενίζονται σε αυτό. Επίσης στο καταφύγιο ελλιμενίζονται και επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη όπως καΐκια, τράτες κ.α.

Κλείνοντας, τόνισε πως το έργο που θα γίνει με βάση τη μελέτη, θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ανάπτυξη του αλιευτικού κλάδου της περιοχής, σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη εμπορική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη του παραθαλάσσιου μετώπου τόσο της περιοχής τοπικά όσο και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.