Μεχρι το τελος του χρονου η οριστικη λυση για το 12%

Τη δέσμευση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών το συντομότερο δυνατόν μετέφερε από την Αλεξανδρούπολη ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας

Την αισιοδοξία του πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προχωρήσει η τεχνική λύση για το 12%, που αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν οφειλές προς το κράτος, εξέφρασε από την Αλεξανδρούπολη ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από συνάντησή του με φορείς του Έβρου και της Περιφέρειας.

Η επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα ξεκίνησε από το Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, όπου συνοδευόμενος από τους τρείς βουλευτές ΝΔ του Έβρου, τον κ. Τάσο Δημοσχάκη, τον κ. Χρήστο Δερμεντζόπουλο και τον κ. Σταύρο Κελέτση, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς.

Στη συνέχεια, μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου θα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Ζαμπούκη, ο οποίος τον συνόδεψε, μαζί με τους βουλευτές, στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, όπου είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ.

Η επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα στην Αλεξανδρούπολη ολοκληρώθηκε στο Νομαρχείο, όπου μεταφέρθηκε η σύσκεψη που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο.

Το νομαρχείο επισκέφτηκε πρώτα ο Υπουργός

Ξεδιπλώνεται το σχέδιο της Κυβέρνησης

Σε δηλώσεις του ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως κατά τις επαφές του στην Αλεξανδρούπολη, είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το σχέδιο της κυβέρνησης, που θεωρεί πως αποδεικνύεται αποτελεσματικό για να βοηθήσει την καθημερινότητα όλης της ελληνικής κοινωνίας, όλων των πολιτών της Περιφέρειας ΑΜΘ και πιο συγκεκριμένα του Έβρου.

«Έχει στόχο την επίτευξη υψηλών και διατηρήσεων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, τη δημιουργία πολλών  καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» ανέφερε. Αυτό το σχέδιο επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εμπλουτίζοντάς το με επιπλέον μέτρα στήριξης της κοινωνίας, στήριξης της κοινωνίας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και  μεσομακροπρόθεσμα.

«Σήμερα που μιλάμε, το εισόδημα όλων των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, έχει ενισχυθεί, έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις απασχόλησης και η οικονομία φαίνεται ότι τρέχει με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το 2021, επ’ ωφέλεια όλης της χώρας και της περιοχής του Έβρου» τόνισε.

Στη συνέχεια περπάτησε τους δρόμους της πόλης προς το Δημαρχείο

Οριστική λύση για το 12%;

Ειδικά για την επιδότηση του 12%, που ταλανίζει εδώ και ενάμιση χρόνο τις επιχειρήσεις της Θράκης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια ούτε να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Για αυτό και νομοθέτησαν στη Βουλή, «με αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης»  για το 12%, και στη συνέχεια, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, να ξανανομοθετήσουν, έτσι ώστε να βελτιώσουν το πλαίσιο και να προχωρήσει η διαδικασία σε κάτι το οποίο «είναι εξαιρετικά δύσκολο στην υλοποίηση του».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πίεση που έχει υπάρξει από όλους τους βουλευτές της Θράκης για την υλοποίηση του προγράμματος, και ενώ είχε μια εικόνα, επικοινώνησαν κατά τη διάρκεια των συσκέψεων με το αρμόδιο επισπεύδον Υπουργείο, το Υπουργείο Εργασίας, αφού ήρθαν σε επαφή και με την ΑΑΔΕ , προκειμένου να λυθούν κάποια τεχνικά θέματα, λαμβάνοντας τη δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του έτους «θα έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εμβληματική πολιτική πρωτοβουλία, επιλύοντας ένα χρονίζον πρόβλημα. Ένα πρόβλημα, το οποίο εκκρεμεί ουσιαστικά επί περίπου μία δεκαετία».

Ελπίζουν δε πως θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε η λύση να επέλθει το συντομότερο δυνατόν.

Στο Δημαρχείο συνάντησε τον κ. Γιάννη Ζαμπούκη για θέματα του Δήμου

642 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στην Περιφέρεια ΑΜΘ για την πανδημία

Στις συναντήσεις του έγινε αναφορά και στην αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών, όπως η πανδημία, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί κρίσεις τους 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησής της.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, η πολιτεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  διέθεσε για την Περιφέρεια ΑΜΘ, την κοινωνία,  νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν και πλήττονται, 642 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 139 εκ ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.

Αυτά τα ποσά αφορούν μόνο τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με επιπλέον πόρους να πηγαίνουν στα προγράμματα «Γέφυρα», τις πάγιες δαπάνες, τα στοχευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ, και τη μείωση του ενοικίου. «Άρα, στηρίξαμε ουσιαστικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που επλήγησαν και πλήττονται και στον Έβρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές, επιβεβαίωσε πως έχει δρομολογηθεί η εκταμίευση πόρων για αποζημιώσεις χαλαζοπτώσεων και πλημμυρών.

Τέλος επισκέφτηκε τον ΟΛΑ

Προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων μέσα από την πώληση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης

Όσο για τη διαδικασία της πώλησης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, σημείωσε πως μαζί με την προσθήκη πρόσφατων μεγάλων αξιοποιήσεων δημόσιας περιουσίας, έχει δημιουργηθεί την τελευταία διετία, ένα ιδιαίτερο περιουσιακό στοιχείο, με ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

«Τις τελευταίες 3 εβδομάδες η χώρα έχει 3 επιτυχίες, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων, με μοναδικό αντικείμενο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης: ΔΕΠΑ υποδομών, Εγνατία, ΔΕΔΔΗΕ» υπενθύμισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε ένα μήνα από τώρα, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών του ΟΛΑ.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει την τελευταία διετία από τη διοίκηση, που έφερε εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία. «Όλα αυτά όμως πρέπει να είναι εφαλτήριο για όλους μας, πρωτίστως για εμένα, για το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να πετύχουμε πολύ περισσότερα για την ισόρροπη ανάπτυξη για την αύξηση και δίκαια διανομή του πλούτου, με ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στη μεσαία τάξη».

Παρέμβαση για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής στις Φέρες

Για το θέμα  του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Φέρες, το κλείσιμο του οποίου είχε προγραμματιστεί αλλά πήρε αναβολή μέχρι το Νοέμβριο, ο  κ. Σταϊκούρας, σημείωσε πως επικοινώνησε με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, για να προσθέσει τη δική του φωνή σε ένα αίτημα που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

«Ανανεώσαμε το ραντεβού μας το Νοέμβριο στην Αθήνα, έτσι ώστε να το δούμε και με τεχνοκρατική επάρκεια, αλλά και με πολιτική προσέγγιση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη του Υπουργού στην περιοχή μας συνεχίστηκε το απόγευμα της ίδια μέρας στην Ξάνθη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.