Με τον Β. Αποστολου συναντηθηκαν εκπροσωποι κτηνοτροφικων συλλογων της ΑΜΘ

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις των κτηνοτρόφων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής μας τη Δευτέρα.
 
Σε αυτή τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων παρέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη υπουργική απόφαση με την οποία αυξήθηκε το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης των ορεινών περιοχών από 100 ευρώ το εκτάριο σε 125 ευρώ το εκτάριο, γεγονός που εξαντλεί το όριο που επιτρέπει το εγκεκριμένο μέτρο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
 
Επιπλέον, τόνισε ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, πρασίνισμα, εξισωτική κ.λπ.), ενώ επανεξετάζεται όλο το πλέγμα εκκρεμοτήτων για τις πληρωμές ενισχύσεων παλαιότερων χρόνων. Ειδικά οι ενισχύσεις που αφορούν τη βιολογική γεωργία, θα πληρωθούν σύμφωνα με τον υπουργό, για την περίοδο 2013 – 2014 εντός του Δεκεμβρίου, ενώ για το 2015 εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.
Ακόμη, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η στελέχωση των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών, αλλά και μέσω του μέτρου αγροτικών συμβούλων του ΠΑΑ, σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε κτηνιατρικές και άλλες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
 
Επίσης, το υπουργείο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζει τις υπάρχουσες δυνατότητες για να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο το μέτρο της νόμιμης απασχόλησης αλλοδαπών με εργόσημο. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι εντός των επόμενων ημερών θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους όλες οι εκκρεμείς οικονομικές αποζημιώσεις του 2016 για την Οζώδη Δερματίτιδα και τα λοιπά προβλήματα υγείας των ζώων, συνολικού ύψους περί τα 5,5 εκατ. ευρώ.
 
Τέλος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους σχετικά με τη θωράκιση του Έβρου από τις ζωονόσους και το πρόγραμμα προστασίας που έχει ήδη υποβληθεί και αναμένεται έγκρισή του από την Ε.Ε και θα αφορά τον αφθώδη πυρετό, την οζώδη δερματίτιδα, την ευλογιά και την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.