Με τον Συλλογο Διδασκοντων ΕΠΑΘ συζητησε η Επιτροπη Παιδειας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης

Στην ατζέντα θέματα μειονοτικής εκπαίδευσης

Στις 20 Απριλίου 2021 η Επιτροπή Παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ροδόπης διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με αντικείμενο τη μειονοτική εκπαίδευση με τον σύλλογο διδασκόντων αποφοίτων ΕΠΑΘ. Στην συζήτηση συμμετείχαν ο υπεύθυνος της Επιτροπής Παιδείας της Ν .Ε. του κόμματος Δ. Δημητριάδης, καθώς και μέλη της επιτροπής Μ. Σουλιώτη, Ο. Γιουσουφ, Θ. Καλογιαντσίδης, Ι.Σαδίκ Ισμαήλ, η Συντονίστρια της Ν.Ε. Α. Κουγιουμτζόγλου, ο Αν. Συντονιστής Ο. Φερχάτ και ο Στ. Σακελλίων εκ μέρους του Τμήματος Δικαιωμάτων της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής ΑΜΘ. Από το σύλλογο των εκπαιδευτικών συμμετείχαν ο Πρόεδρος Χασάν Ιδρίς και τα μέλη του Δ.Σ. Χακκή Χατζή, Ιμπραήμ Μουσταφά, Σουλεημάν Τσολάκ Μεχμέτ και Μεχμέτ Γιακούπ.

Τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν τόσο θεσμικού όσο και τοπικού ενδιαφέροντος με κοινό παρονομαστή πάντοτε το τουρκόφωνο κομμάτι της μειονοτικής εκπαίδευσης:

  • Εκσυγχρονισμός των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών
  • Διδακτική επαναπροσέγγιοη της ελληνικής ως μη μητρικής γλώσσας
  • Ανάγκη για επιμορφωτικά σεμινάρια των εκπαιδευτικών για τα μαθήματα της αισθητικής αγωγής και μουσικής.
  • Αίτημα δημιουργίας σχετικού πλαισίου για την ειδική αγωγή, την παράλληλη στήριξη, την ενισχυτική διδασκαλία.

Επίσης τέθηκε, από μέρους του συλλόγου, η θεσμοθέτηση της εφαρμογής μειωμένου ωραρίου την ημέρα της Παρασκευής για θρησκευτικούς λόγους, σε ένα πλαίσιο καλύτερης ρύθμισης των θρησκευτικών αργιών. Τονίστηκε η άνιση υποχρέωση δημιουργίας τμημάτων των ολοημέρων μειονοτικών με 15 μαθητές αντί 10 μαθητών που είναι στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Και ακόμη ένα θέμα που απασχολεί, είναι η αναστολή λειτουργίας σχολείων σε μικρά χωριά και στον ορεινό όγκο, κάτι που όπως εκτέθηκε στη συζήτηση θα πρέπει να επιλυθεί θέτοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες σε προτεραιότητα, ώστε να γίνει η ορθότερη και καλύτερη επιλογή για την μεταφορά τους. Σε αυτό το πλαίσιο προτάθηκε η λειτουργία κάποιου σχολείου ανά κάποια χωριά σε χωρική εγγύτητα.

Διοικητικά θέματα

Παράλληλα αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση και διοικητικά θέματα, όπως η κατάργηση χωρίς αντικατάσταση του ειδικού συντονιστικού γραφείου μειονοτικής εκπαίδευσης από έναν άλλο αποτελεσματικό φορέα αλλά και οι συνεχείς αναβολές εκλογών των σχολικών εφοριών που δημιούργησαν πρακτικά προβλήματα στην σχολική κοινότητα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Τέλος, έγινε και αναφορά στο ασφαλιστικό κενό της περιόδου 1984 – 1992, όπου οι δάσκαλοι του τουρκόφωνου προγράμματος εργάστηκαν με συμβάσεις χωρίς ένσημα, οπότε και σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα συνταξιοδότησης, για το οποίο πρέπει μεριμνήσει το ίδιο το υπουργείο.

Τονίστηκε ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κάποια θετικά βήματα, χωρίς όμως να λυθούν όλα τα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης.

«Να σταματήσει η εκπαιδευτική διαδικασία να γυρίζει την πλάτη στους μαθητές και στις μαθήτριες»

Από την Επιτροπής Παιδείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης εκφράστηκε η ελπίδα «η πρώτη αυτή άτυπη συζήτηση, να αποτελέσει ένα εφαλτήριο ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εκείνες διαδικασίες, σπάζοντας αρχικά ένα ταμπού, που ως ένα βαθμό συνεχίζει να υπάρχει ακόμη, με στόχο να βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί το σύστημα της μειονοτικής εκπαίδευσης στην χώρα μας, ώστε να σταματήσει η εκπαιδευτική διαδικασία να γυρίζει την πλάτη στους μαθητές και στις μαθήτριες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.