Με τον Δημαρχο Κομοτηνης, τον Διοικητη του Νοσοκομειου και τον προεδρο των αρτοποιων

Συναντήθηκε η Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης Κομοτηνής έχοντας ως σύνθημα το«κανένας μόνος του»

Η Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης (ΕΛΑ) συγκροτήθηκε περί τα τέλη Ιούλη με τη συμμετοχή της γραμματείας Ροδόπης του ΠΑΜΕ, της γραμματείας Ροδόπης της ΠΑΣΥ, του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης, μέλους της ΟΓΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της επιτροπής αγώνα Ροδόπης Επαγγελματοβιοτεχνών.                                                         
 
Κεντρική θέση, η οποία καθοδηγεί την δράση της επιτροπής είναι το σύνθημα «κανένας μόνος του». Έτσι, σε Δήμους, γειτονιές, σε εργοστάσια και βιομηχανικές ζώνες, σε κλάδους, σε σχολές, σχολεία, στο νοσοκομείο, το ΠΕΔΥ, τα Κ. Υ η ΕΛΑ καταγράφει άμεσα τις ανάγκες που υπάρχουν σε είδη διατροφής, παιδικών τροφών, φαρμάκων, παροχής ρεύματος και νερού ή άλλο έκτακτο πρόβλημα και όπου χρειάζεται παρεμβαίνει, ανάλογα.  «Γείτονές μας που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα ή αντιμετωπίζουν έκτακτες δύσκολες καταστάσεις δεν πρέπει να μείνουν αβοήθητοι και μόνοι τους. Να αποτρέψουμε με τις παρεμβάσεις μας, την αλληλεγγύη μας καθώς και την υλική βοήθειά μας, να υπάρξουν συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης» σημειώνουν τα μέλη της Επιτροπής εξηγώντας τους άξονες δράσης στους οποίους αυτή κινείται.
 
Στο πλαίσιο αυτών των βασικών στόχων της Επιτροπής πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις αντιπροσωπείας της Επιτροπής, με τον Πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών κ. Δαλθανάση, το δήμαρχο Κομοτηνής κ. Πετρίδη  και τον διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Ναλμπάντη.
 
«Να αυξηθούν οι πόροι του Δήμου, όχι από τους Δημότες, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αυξηθεί η παροχή υπηρεσιών  και σε περισσότερα άτομα»
Στη συνάντηση με το Δήμαρχο , ενημερώθηκαν τα μέλη της γραμματείας της Επιτροπής Λαϊκής Αλληλεγγύης, για το δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες του Δήμου Κομοτηνής και το είδος των υπηρεσιών που παρέχουν. Όπως εκτίμησαν τα μέλη της ΕΛΑ, το δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου είναι καλά οργανωμένο και περιλαμβάνει δομές όπως: Παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, Σίτιση 160-170 ατόμων καθημερινά, Πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, παροχή βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης, κοινωνική ιματιοθήκη, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο, που λύνει προβλήματα, όμως η χρηματοδότηση μεγάλου μέρους αυτών των υπηρεσιών καλύπτεται από ίδιους πόρους του Δήμου, που όμως έχουν μειωθεί δραματικά με τάση παραπέρα μείωσης. Ένα δε άλλο μέρος καλύπτεται από πόρους κοινοτικών προγραμμάτων για τα οποία κάθε χρόνο υπάρχει η αγωνία αν θα υπάρξουν και πάλι.
 
«Άρα», σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της ΕΛΑ,  «για να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο και να διευρυνθεί, η παροχή αυτών των υπηρεσιών και σε περισσότερα άτομα, πρέπει να αυξηθούν οι πόροι του Δήμου, όχι από τους Δημότες, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα κοινοτικά προγράμματα να παίζουν συμπληρωματικό ρόλο στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών, για να μην υπάρχει η εν λόγω αγωνία κάθε χρόνο». Η Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης ζήτησε επίσης από το Δήμαρχο να υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή σε δημότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις παροχές ύδρευσης αποχέτευση και ανταποδοτικών τελών, όπως επίσης ανάλογη να είναι και η τιμολογιακή πολιτική. 

«Το νοσοκομείο Κομοτηνής οδηγείται συστηματικά στην υποβάθμισή του»

Στη συνάντηση με το διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής, η συζήτηση εστιάστηκε στις δυνατότητες εξυπηρέτησης πολιτών ανασφάλιστων και γενικότερα πολιτών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομικά θέση, με δεδομένη βέβαια την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν τα μέλη της ΕΛΑ από τον κ. Ναλμπάντη «καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια από το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου, ώστε το οικονομικό να μην μπαίνει εμπόδιο για παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα καταβάλλεται υπεράνθρωπη προσπάθεια από το υγειονομικό προσωπικό, συνεπικουρούμενο από το διοικητικό, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι οι καλύτερες. Μοναδικό εμπόδιο οι κυβερνητικές πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, την καθυστέρηση αντιμετώπισης ενεργειακών προβλημάτων και επιμέρους κτιριακών, του νοσοκομείου».
 
«Οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το νοσοκομείο Κομοτηνής οδηγείται συστηματικά στην υποβάθμισή του από κρίκο του συστήματος υγείας, παροχής δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο νομό. Εξέλιξη που η Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να αντιστρέψει μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη, ταυτόχρονα με την προσπάθεια να μην μένει κανένας χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη για οικονομικούς λόγους» ανέφεραν συμπερασματικά, μετά τη συνάντηση τα μέλη της ΕΛΑ.
 
Τέλος στη συνάντηση με τον πρόεδρο του σωματείου των αρτοποιών, διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των αρτοποιών του δήμου μας να βοηθήσουν αν χρειασθεί δημότες που έχουν ανάλογες ανάγκες ενώ η συζήτηση ανέδειξε επίσης προβλήματα του χώρου εξαιτίας των μνημονίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.