Με τον Αστυνομικο Διευθυντη Ροδοπης συναντηθηκε η Ελενη Χατζη

Θέματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης των γυναικών στην κορυφή της ατζέντας της υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ

Για θέματα αστυνομικής ασφάλειας και υπηρεσιών της Ροδόπης, με έμφαση σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης των γυναικών συζήτησαν η υποψήφια βουλευτής Ροδόπης με τη Νέα Δημοκρατίας κ.Ελένη Χατζή σε συνάντησή της με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ροδόπης, Ταξίαρχο κ. Μιχάλη Σεβδυνίδη.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σεβδυνίδης αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Ως ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα, ενώ για την υποβολή εγκλήσεως/μηνύσεως, για την οποία δεν απαιτείται η κατάθεση παραβόλου.

Δυστυχώς τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά πολύ μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την καραντίνα και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει συνεχής ενημέρωση, επιμορφώσεις και ειδική εκπαίδευση σε αστυνομικούς για την σωστή αντιμετώπισή τους. Η προσέγγιση γίνεται πάντα με διακριτικότητα, υπάρχει στήριξη/υποστήριξη των θυμάτων και συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και τον Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Κομοτηνής. Από το 2019 λειτουργούν σε όλη την χώρα 73 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε Αστυνομικά Τμήματα και έχουν χειριστεί εκατοντάδες υποθέσεις.

 Σύμφωνα με στοιχεία οι γυναίκες ηλικίας από 15 έως 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία απ’ ότι καρκίνο ή τροχαία ατυχήματα. Οι δράστες είναι σε ποσοστό πάνω από 80% άνδρες, οι περισσότεροι ηλικίας μεταξύ 30-45 ετών. Η βία δεν διαχωρίζεται με βάση το φύλο. Διατρέχει επίσης οριζόντια όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ενδεικτικό είναι ότι από τις γυναίκες θύματα που φιλοξενήθηκαν σε δομές το 38% είχε ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ το 47% των θυμάτων ήταν εργαζόμενες γυναίκες.

Αν τα θύματα δεν καταγγείλουν την βία, αν εμείς που είμαστε γύρω τους δεν τους παροτρύνουμε να μιλήσουν, αν δεν ενεργοποιηθούμε ως πολίτες απέναντι σε αυτό το έγκλημα δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι σύνθετο και πολυεπίπεδο. Ο φόβος είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να περάσει ολόκληρη τη ζωή του υπομένοντας και ζώντας καθημερινά δυστυχισμένα. Το θάρρος και η ελπίδα είναι οι βασικοί οδηγοί των ανθρώπων – θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας. Θα πρέπει να κυριαρχεί στον νου, η εξής φράση του Γερμανού φιλόσοφου Φ. Νίτσε: «Όταν οι λάθος άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή μας, τα σωστά πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.