Με ευρεια πλειοψηφια περασε απο τη βουλη η κυρωση της συμφωνιας για τον IGB

Κ. Σκρέκας: «Μέχρι το τέλος του 2021 η ολοκλήρωση του έργου»

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε η κύρωση των δύο συμφωνιών, για τον IGB και το φόρουμ φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου, από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «α) “Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σχετικά με τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB Project)” και β) ” Κύρωση του Καταστατικού (Ίδρυσης) του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF)”», ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής. Κατά το σχεδίου νόμου ψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση.

Κ. Σκρέκας: «H Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου»

«Έχουμε σχέδιο που καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, είτε μέσα από αγωγούς όπως ο TAP, είτε τώρα με τον αγωγό IGB, είτε με υποδομές όπως η πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπως η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, όπως πιθανότατα, μια υπόγεια δεξαμενή με στρατηγικό ρόλο, με στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου», είπε ο κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί το έργο του διασυνδετήριου αγωγού IGB μέχρι το τέλος του 2021 και πρόσθεσε ότι το έργο σήμερα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 52%, με το 40% του αγωγού να έχει ήδη υπογειοποιηθεί. Αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά και εμπορικά οφέλη για την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις και επισήμανε ότι ο αγωγός κατασκευάζεται από ελληνική επιχείρηση και συνεπώς «Έλληνες εργαζόμενοι είναι αυτοί που εργάζονται σήμερα στην κατασκευή αυτού του αγωγού που θα εγκατασταθεί στα βόρεια σύνορα».

Όπως εξάλλου επισήμανε ο ΙGB, πέραν του ό,τι θα μπορεί να μεταφέρει προς βορρά κασπιανό αέριο, αφού συνδέεται με τον αγωγό TAP, θα μπορεί να μεταφέρει και αέριο το οποίο θα υγροποιείται στην πλωτή δεξαμενή στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. «Αυτό σημαίνει ότι πράγματι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και ότι μέσα από αυτή θα περνάει όχι μόνο φυσικό αέριο που θα προέρχεται από την Κασπία, αλλά φυσικό αέριο που μπορεί να έρχεται από οπουδήποτε στον κόσμο, μέσα από πλοία θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο. Συνεπώς εξελίσσεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που ξεκίνησε από το 2009», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφορικά με το FORUM Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι φέρνει κοντά χώρες που στο παρελθόν είχαν και αντικρουόμενα συμφέροντα. Στόχοι αυτού του FORUM, όπως είπε, είναι η υποστήριξη της δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς αερίου προς όφελος των χωρών μελών που το συναπαρτίζουν, την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της έρευνας, της παραγωγής και της μεταφοράς αλλά και της κατασκευής των υποδομών του φυσικού αερίου όπως και την προώθηση καλύτερης κατανόησης της αλληλεξάρτησης, με τον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.