Με ευρεια «ατζεντα» στον Υπουργο Εσωτερικων ο Δημαρχος Κομοτηνης

Διάλογος σε εποικοδομητικό κλίμα

Μια σειρά ζητημάτων- αιτημάτων έθεσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης στον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σε επίσκεψή του στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα την Πέμπτη. Αρχικά, έθεσε το ζήτημα της συσσώρευσης απαιτήσεων στους Δήμους από πώληση αγαθών και υπηρεσιών, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και τα νοικοκυριά εξηγώντας ότι την κατάσταση δυσχεραίνουν οι προσαυξήσεις. Ζήτησε η πολιτεία να βοηθήσει τους Δήμους με νομοθετική ρύθμιση «με κούρεμα και διαγραφή των οφειλών υπό όρους, όπως κάνουν και οι τράπεζες», με σκοπό από τη μία να διευκολύνει τους Δήμους και από την άλλη να μην ταλαιπωρούνται πλέον οι δημότες.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε από τον Δήμαρχο στον κ. Βορίδη αφορά στις ΔΕΥΑ και την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τους οικείους Δήμους λόγω οικονομικών δυσχερειών των καταναλωτών. Το πρόβλημα έγκειται, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, στην εμφάνιση των ποσών που πληρώνουν οι Δήμοι μέσω των ΚΑΠ για τις ΔΕΥΑ ως «απαιτήσεων» ενώ στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης εμφανίζονται ως «υποχρεώσεις».  

Σχολικές καθαρίστριες-παραχώρηση παραλιακής ζώνης-έκτακτη χρηματοδότηση

Επίσης, ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Υπουργό οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών να γίνουν πλήρους απασχόλησης και επιπλέον να συμπληρωθούν τα κενά προσωπικού στα μεγάλα σχολεία προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στις αυξημένες λόγω της πανδημίας ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Ένα άλλο σημαντικό αίτημα του Δημάρχου στον κ. Βορίδη είχε να κάνει με την πενταετή παραχώρηση της παραλιακής ζώνης με στόχο να γίνει καλύτερος προγραμματισμός από τον Δήμο Κομοτηνής για την αξιοποίησή της.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Κομοτηνής, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, καθώς υπήρξε σημαντική μείωση εσόδων.   

Αίτημα διευθέτησης των οικοπέδων στον Ήφαιστο

Το τελευταίο αίτημα του Δημάρχου στον Υπουργό αφορά στη δωρεάν παραχώρηση οικοπέδων στους κατοίκους του οικισμού Ηφαίστου του Δήμου Κομοτηνής, με βάση τη λύση που επελέγη για τη συνοικία «Πυροβολικά» της Λάρισας, με σκοπό να επιλυθεί ένα χρόνιο ζήτημα που ταλανίζει τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο το ιστορικό της εγκατάστασής τους την περίοδο 1920- 1937 στην πόλη και από το 1937 κι έπειτα στον σημερινό Ήφαιστο. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι παρά την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης που έφερε τη νομιμοποίηση των κτισμάτων παρέμεινε εκκρεμές το θέμα της παραχώρησης των οικοπέδων εκ μέρους του Δήμου. Τόνισε ότι παρά τις πολυετείς προσπάθειες του Δήμου Κομοτηνής δεν επιτρέπεται να γίνει η παραχώρηση των οικοπέδων και των κτισμάτων που δημιουργήθηκαν σ’ αυτά στους κατοίκους τους. Συνέπεια αυτού του καθεστώτος «ημιπαρανομίας» είναι η αδυναμία σύνταξης οιουδήποτε συμβολαίου, διαθήκης ή δωρεάς σχετικού με τα συγκεκριμένα ακίνητα. Η λύση που πρότεινε ο Δήμαρχος στον  Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών είναι η παραχώρησή τους άνευ τιμήματος κι αν αυτό δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί το τίμημα στο ένα πεντηκοστό της τρέχουσας αξίας των οικοπέδων και μόνο.

Ο Δήμαρχος είχε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον Υπουργό και αναμένει τα αποτελέσματα της συνάντησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.