Με 2+3 επιπλεον ατομα επικουρικο προσωπικο φιλοδοξει να καλυψει τα κενα στο ΕΚΑΒ Κομοτηνης για το 2023 ο υπουργος υγειας

Παρατείνονται οι συμβάσεις δύο ατόμων επικουρικού προσωπικού για ένα χρόνο και προσλαμβάνονται ακόμα τρεις, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας

Ιλχάν Αχμέτ: «Δίνετε τα ελάχιστα και δεν δεσμεύεστε για τίποτα συγκεκριμένα» 

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, προς το υπουργό Υγείας κ. Θανάση Πλεύρη με θέμα την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ της Ροδόπης που ναρκοθετεί την εύρυθμη λειτουργία του, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του.

Τα καίρια σημεία που ετέθησαν από τον Ιλχάν Αχμέτ ήταν τα εξής:

  1. Στο ΕΚΑΒ 9 Θράκης ( ΡΟΔΟΠΗ) εργάζονται σήμερα 17 άτομα (αντί των 40-45 για να υπάρχει πλήρη κάλυψη των αναγκών της Ροδόπης) εκ των οποίων επίκεινται 3 συνταξιοδοτήσεις, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και 2 επικουρικοί οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στα τέλη του 2022
  2. Η ΠΕ Ροδόπης επί 24ώρου βάσεως εξυπηρετείται από δύο ασθενοφόρα. Στην Ροδόπη οφείλονται σε εργαζομένους του ΕΚΑΒ 700 ρεπό και αντίστοιχος αριθμός αδειών, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα ώστε να μην μείνει η περιοχή με την κάλυψη μόλις ενός ασθενοφόρου!
  3. Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. σε πληθυσμό 30.000 αντιστοιχεί ένα ασθενοφόρο. Στην ΠΕ Ροδόπης σε κάθε βάρδια σε ετοιμότητα είναι δύο (2) ασθενοφόρα ενώ θα έπρεπε να είναι κανονικά τέσσερα (4).
  4. πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ που καλύπτει τις ανάγκες της Ροδόπης έχει να γίνει από το 2008 ενώ υπάρχει η πληροφορία ότι και από τις επικείμενες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ πανελλαδικά, για την Ροδόπη δεν προβλέπεται καμία μόνιμη θέση ! 

Θάνος Πλεύρης: Οι ενέργειες του υπουργείου για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ στην Κομοτηνή

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας απαντώντας στον βουλευτή Ροδόπης επεσήμανε ότι οι συμβάσεις των δύο θέσεων επικουρικού προσωπικού που έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου 2022 παρατείνονται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023  για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ και παράλληλα για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις οι οποίες θα βγούνε για την πλήρωση των μόνιμων θέσεων.

Παράλληλα, με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 δόθηκαν συνολικά εννέα θέσεις επικουρικού προσωπικού ΕΚΑΒ Θράκης που περιλαμβάνει τους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης και για την Κομοτηνή εγκρίθηκαν τρεις θέσεις, δύο θέσεις για το Διδυμότειχο, δύο για Ξάνθη και δύο για Ορεστιάδα. «Ευελπιστούμε λοιπόν ότι και σε αυτές τις θέσεις θα καλυφθούν με επιπλέον τρία άτομα προσωπικού για να είναι εύρυθμη η λειτουργία του τομέα ΕΚΑΒ Κομοτηνής, κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις μόνιμου προσωπικού ο υπουργός Υγείας μίλησε για 910 θέσεις, λοιπού επικουρικού προσωπικού, για τις οποίες θα υπάρξει ιδιαίτερη μνεία και αναφορά στα θέματα στελέχωσης του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και για το σύνολο των προκηρύξεων που θα υπάρξουν για το 2023, καθώς κατά βάση οι προκηρύξεις για το 2022 αφορούσαν κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρούς και λιγότερο διασώστες του ΕΚΑΒ.

«Συνεπώς, με τους δύο οι οποίοι μπήκαν και θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και με τους τρεις που έρχονται τώρα να καλύψουν τα κενά θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια καλύτερη παρουσία για να φτάσουμε όσο το δυνατόν γίνεται στην πραγματική παρουσία των είκοσι τριών υπαλλήλων του κλάδου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων», υποστήριξε.

Ιλχάν Αχμέτ: «Κύριε Υπουργέ δυστυχώς, δεν πήρα καμία απάντηση»

Στην δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης επέμεινε για τις θέσεις μόνιμου προσωπικού άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στην λειτουργία του ΕΚΑΒ τονίζοντας: «Κύριε Υπουργέ δυστυχώς, δεν πήρα καμία απάντηση. Η πραγματικότητα είπαμε απέχει πάρα πολύ. Είναι δεκαεπτά οι θέσεις σήμερα και κανονικά έπρεπε να είναι σαράντα με σαράντα πέντε. Οι δύο σας είπα ότι θα συνταξιοδοτηθούν άμεσα. Εσείς λέτε ότι σε δύο επικουρικούς θα ανανεωθεί η σύμβασή τους, θα έρθουν κι άλλοι τρεις, άρα πέντε. Με τα δύο άτομα που θα συνταξιοδοτηθούν είμαστε πάλι στους τρεις και με κίνδυνο πάντα να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών. Άρα, δεν μας είπατε τίποτε για την πρόβλεψη του Υπουργείου Υγείας ως προς τις μόνιμες θέσεις των υπαλλήλων. Αυτά, δηλαδή που δικαιούται ο νομός Ροδόπης. Είπατε γενικά ότι ως προς τη στελέχωση θα προκηρύξετε θέσεις, αλλά δεν είπατε καμία πρόβλεψη συγκεκριμένα για τον νομό Ροδόπης.  

Θάνος Πλεύρης: «Μόλις είναι έτοιμη η κατανομή, θα σας αναφέρουμε ακριβώς τις θέσεις που θα λάβει και η Κομοτηνή»

Στην δική του δευτερολογία ο υπουργός Υγείας επέμεινε στο γεγονός ότι δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει πόσες μόνιμες θέσεις θα προκηρυχθούν για τη Ροδόπη, «γιατί ακριβώς θα κάνουμε την κατανομή, προκειμένου να δούμε τι θα γίνει βάσει των αναγκών που υπάρχουν. Μόλις είναι έτοιμη η κατανομή, θα σας αναφέρουμε ακριβώς τις θέσεις που θα λάβει και η Κομοτηνή, ενώ αντίστοιχα και ειδικά για το 2023 οι προσλήψεις προσωπικού θα αφορούν πρωτίστως το λοιπό επικουρικό προσωπικό, μεταξύ των οποίων και το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Οπότε και εκεί θα υπάρξει η κατανομή».

«Στόχος μας είναι» συνέχισε «να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο πλήρωμα για να φτάνουμε τις θέσεις που υπήρχαν και όταν μπορέσουμε, να γίνουν και οι επιστροφές του προσωπικού. Αναφέρομαι στα δύο άτομα τα οποία βρίσκονται είτε σε άδειες είτε σε άλλους τομείς του ΕΚΑΒ και έχουν μεταφερθεί».

«Από εκεί και πέρα, επειδή αναφέρεστε στην οδηγία, προφανέστατα βάσει του προσωπικού το οποίο έχουμε, βγαίνουν και οι βάρδιες. Δεν είναι θέμα απουσίας ασθενοφόρων. Μάλιστα, αυτό το επεσήμανε εδώ και ο Πρόεδρος. Δεν είναι θέμα ότι δεν υπάρχουν οχήματα. Το θέμα είναι το προσωπικό που υπάρχει, ώστε να μπορούν να βγαίνουν με ασφάλεια τα πληρώματα. Αυτή τη στιγμή έγινε προσπάθεια και πήγαμε από τη μία στις δύο βάρδιες. Από εκεί και πέρα, βάσει της δυνατότητας που θα υπάρχει και με τις προσλήψεις που θα γίνουν, ευελπιστούμε να καταφέρουμε να καλύψουμε καλύτερα τον Νομό προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.         

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.