Ματωνει περαιτερω ο κλαδος των κτηνοτροφων

Εθελοντικός εμβολιασμός με ίδια έξοδα και πογκρόμ ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ταλανίζουν τους κτηνοτρόφους

Στη λύση του εμβολιασμού των προβάτων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού κατέληξε τελικά το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, καθώς η νόσος έχει πλήξει εκτροφές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια. Μετά από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του υπουργείου προς τον ΕΟΦ, επετράπη από 28 Απριλίου η εισαγωγή εγκεκριμένων εμβολίων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου. Στόχος της εισαγωγής και εφαρμογής των εμβολίων είναι η πρόληψη μιας πιθανής νέας επιζωοτίας καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην χώρα μας, η οποία μπορεί να ενσκήψει τους επόμενους μήνες. Η εισαγωγή έχει επιτραπεί για ένα έτος.

Συγκεκριμένα επιτράπηκε η εισαγωγή των κάτωθι εμβολίων BLUEVAC 4, ZULVAC 4, BTVPUR Alsap 4. Τα προϊόντα αυτά διαθέτουν πλήρη Εθνική Έγκριση κράτους -μέλους της Ε.Ε. ή έγκριση για επείγουσες περιπτώσεις και θα χρησιμοποιηθούν εθελοντικά από τους κτηνοτρόφους της χώρας, οι οποίοι θα καλύψουν μόνο το κόστος αγοράς.

Το κόστος του εμβολίου ανά ζώο στον παραγωγό είτε αφορά εμβόλιο 2 δόσεων είτε εμβόλιο μίας δόσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εισαγωγής δεν αναμένεται να υπερβεί συνολικά το 1 έως 1,2 ευρώ. Το εμβόλιο θα διατίθεται από νόμιμες πηγές διακίνησης (φαρμακαποθήκες, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων) με κτηνιατρική συνταγή. Ο εμβολιασμός των ζώων θα γίνεται από τους κτηνιάτρους εκτροφής που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Κτηνιάτρων Εκτροφής, το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ΥΠΑΠΕΝ. Το κόστος των υπηρεσιών τους και του εμβολιασμού θα βαρύνει το Υπουργείο.

«Θα είμαστε καθόλα σύμφωνοι στο να εμβολιαστούν τα ζωντανά από την ίδια την κτηνιατρική υπηρεσία προσλαμβάνοντας εποχιακούς υπαλλήλους»

Ο «ΠτΘ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο κτηνοτρόφων νομού Ροδόπης κ. Μαργαρίτη Θεολόγου ο οποίος επεσήμανε την κατάφορη αντίδραση των κτηνοτρόφων σχετικά με την επιβάρυνση των ίδιων όσον αφορά στον εμβολιασμό των ζώων τους. «Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει από το υπουργείο πανελλαδικά και όχι μόνο για μία χρονιά αλλά για δύο τουλάχιστον. Εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Δε συμφωνούμε στον εθελοντικό εμβολιασμό. Θα είμαστε καθόλα σύμφωνοι στο να εμβολιαστούν τα ζωντανά από την ίδια την κτηνιατρική υπηρεσία προσλαμβάνοντας εποχιακούς υπαλλήλους. Εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούμε να ματώσουμε άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεολόγου. Αναφορικά με το αν οι κτηνοτρόφοι αντιδράσουν σε αυτό το νέο μέτρο του υπουργείο ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης τόνισε ότι δε θα προχωρήσουν ακόμη σε διαμαρτυρία, καθώς «αφήσαμε τόσα χρόνια τις ηγεσίες του τότε υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης να μας φέρουν σε αυτή την κατάσταση. Η νέα διοίκηση έχει αναλάβει εδώ και μόλις τρεις μήνες και θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί και το νέο σχήμα του υπουργείο Ανάπτυξης και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου».

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να σταματήσει αυτό το πογκρόμ ελέγχων, γιατί αλλιώς θα το σταματήσουμε εμείς και πολύ σύντομα μάλιστα»

Αναφερόμενος, όμως, στα προβλήματα του κλάδου των κτηνοτρόφων ο κ. Μαργαρίτης Θεολόγου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με το πογκρόμ ελέγχων στους οποίους έχει επιδοθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, «η διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει επιδοθεί σε ένα πογκρόμ ελέγχων, πιστή στις εντολές του πρώην αντιπροέδρου του κ. Κυριάκου Μπαμπασίδη, ο οποίος ζήτησε αυστηρούς ελέγχους, θέλοντας να φιμώσει τους κτηνοτρόφους για την αδικία που έκαναν όταν έχασαν εν γνώσει του ΟΠΕΚΕΠΕ και του παλιού υπουργείου ανάπτυξης τις επιλεξιμότητες των βοσκοτόπων. Όλοι οι διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ της χώρας σε ρόλο “Πόντιου Πιλάτου” έριχναν τις ευθύνες στους δήμους για να καμφθεί η οργή των κτηνοτρόφων”, υπογράμμισε επισημαίνοντας μάλιστα ότι «θα πρέπει να καταλάβουν πως, επειδή υπάρχουν δύσκολες χρονιές, οφείλουν να σταματήσουν αυτό το πογκρόμ ελέγχων, γιατί αλλιώς θα το σταματήσουμε εμείς και πολύ σύντομα μάλιστα».

«Πολύ σύντομα θα γίνουν αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να είναι έτοιμοι γι’ αυτές»

Όσον αφορά στους συνεχείς ελέγχους που επιδίδεται ο ΟΠΟΕΚΕΠΕ καθημερινά στους κτηνοτρόφους της περιοχής ο κ. Θεολόγου τόνισε οργισμένος ότι «εξαντλούν όλη την εργασιομανία τους στους κτηνοτρόφους γιατί αυτοί αποτελούν έναν αδύναμο κρίκο». «Είναι δυνατόν σε ένα νομό κτηνοτροφικό, όπως ο δικός μας, που έχει ευλογιά, να περιφέρονται κτηνίατροι από μαντρί σε μαντρί; Γιατί ο διευθυντής με την πρόφαση της καραντίνας αφήνει τους κτηνιάτρους να αλωνίζουν τα μαντριά; Πώς είναι δυνατόν ένας νομός που έχει χτυπηθεί από τη ζωονόσο της ευλογιάς και από τον καταρροϊκό πυρετό, να έχει περίσσιο το ζωικό κεφάλαιο;» απόρησε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης. Αν τους έχει μείνει ανθρωπιά θα πρέπει να καταλάβουν τη θέση μας. Πολύ σύντομα θα γίνουν αλλαγές και να είναι έτοιμοι γι’ αυτές. Αν είχαν την ευθιξία και το θάρρος θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί αυτοί οι διευθυντές που αποποιούνταν των ευθυνών τους και τις επέρριπταν στους δημάρχους», ανέφερε ο κ. Θεολόγου ολοκληρώνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.