Μαριζετα Αντωνοπουλου: «Στην Θρακη ειδα ανθρωπους οι οποιοι εχουν τη δυνατοτητα και τη διαθεση να παραξουν, και ομως δεν υπαρχει στηριξη απο την  πολιτεια»

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για το «στοίχημα» των ευρωεκλογών, το μέλλον της Ευρώπης και την «μάχη» της ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα

Η Θράκη αποτελεί για την ίδια τόπο γνώριμο, μιας και ο σύζυγός της έλκει την καταγωγή του από τον Έβρο τον οποίο και επισκέπτονται όπως εξήγησε συχνά. Ωστόσο αυτή τη φορά η κ.Μαριζέτα Αντωνοπούλου, Διδάσκουσα Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής του ΕΚΠΑ,  βρέθηκε στην περιοχή μας και με την ιδιότητα της Υποψήφιας Ευρωβουλεύτριας με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ιδιότητα που προσέδωσε στην επίσκεψή της αυτή χαρακτηριστικά αλλά και κριτήρια διαφορετικά.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας της στην περιοχή η κ.Αντωνοπούλου μίλησε το «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την Θράκη, την υποψηφιότητά της αλλά και τα διεκυβεύματα των προσεχών ευρωεκλογών τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.

Ο λόγος στην ίδια…

ΠτΘ: κ.Αντωνοπούλου οι προεκλογικές μάχες δεν είναι κάτι καινούργιο για εσάς, καθώς στο παρελθόν, μεταξύ άλλων έχετε διατελέσει και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η μάχη των ευρωεκλογών ωστόσο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διακυβεύματα. Πώς τα ορίζετε εσείς αυτά;

Μ.Α.: Το  μεγάλο στοίχημα των ευρωεκλογών έχει μια διπλή δυσκολία. Η πρώτη είναι ότι η κάλπη είναι σε επίπεδο εθνικό, άρα χρειάζεται μια αναγνωρισιμότητα που ξεπερνάει την  εμβέλεια ενός ανθρώπου που είναι επαγγελματίας, κινείται σε έναν συγκεκριμένο χώρο κτλ. και άρα χρειάζεται και ένα οικονομικό μέγεθος που θα σου επιτρέψει να έχεις πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Η δεύτερη είναι η πραγματική πολιτική δυσκολία,σ ε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ της ακροδεξιάς και της κοινωνικής Ευρώπης. Έγινε ένα άνοιγμα τα τελευταία 2-3 χρόνια προς δημοσιονομικές  πολιτικές πιο χαλαρές. Κι αυτό γιατί ακούστηκαν τα «καμπανάκια», κυρίως σε Γερμανία, Γαλλία και  Ιταλία όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση της ακροδεξιάς. Κάποιοι στις Βρυξέλλες ακούσανε, ωστόσο δεν κράτησαν ανοιχτά τα αυτιά τους για πολύ καιρό. Η δημοσιονομική χαλαρότητα σταμάτησε και από δω και  πέρα θα δούμε πάλι τον όρο λιτότητα να επιστρέφει δριμύς. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν λίγες μέρες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ξανά τη φράση «δημοσιονομικοί στόχοι και περιορισμοί». Άρα γίνεται εμφανές ότι το πραγματικό ερώτημα για την επόμενη ημέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι το τελικά ποια χώρα και ποια Ευρώπη θέλουμε; Όταν η Meloni είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο στην  Ιταλία, το ζήτημα της ακροδεξιάς δεν είναι πλέον ένα ζήτημα  φαντασιακό. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τις ζωές μας, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια και το τώρα. Η περιοδεία μου στην Θράκη μου έδειξε δυο πολύ σημαντικά πράγματα. Είδα ανθρώπους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να παράξουν, να ανοιχτούν  στην εργασία και όμως δεν υπάρχει στήριξη από την  πολιτεία.

«Τα προβλήματα των χωρών της Νότιας Ευρώπης είναι κοινά και οι όποιες διεκδικήσεις θα πρέπει να γίνονται από κοινού και πιο οργανωμένα»

ΠτΘ: Δεν είναι και οι ίδιες οι αποτυχημένες πολιτικές της Ευρώπης ωστόσο που οδήγησαν τον μαρασμό των κοινωνικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων κ.ο.κ.; Μέσα από δυνάμεις που «επένδυσαν» μάλιστα σε αυτές τις πολιτικές;

Μ.Α.: Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να παράξουμε, άρα να υπάρχει οικονομική άνθιση. Όταν οι πλειοψηφίες μέσα στα ευρωπαϊκά  όργανα είναι συντηρητικές, είναι  πλειοψηφίες που επικεντρώνουν την πολιτική τους στις μεγάλες χώρες του βορά, ή στις  χώρες της Σκανδιναβίας, ο νότος περνά σε δεύτερη μοίρα. Τα προβλήματα των χωρών της Νότιας Ευρώπης είναι κοινά και οι όποιες διεκδικήσεις θα πρέπει να γίνονται από κοινού και πιο οργανωμένα. Τα αγροτικά μας, ό,τι έχει σχέση με την  ΚΑΠ,  ό,τι έχει σχέση με τη φύλαξη των συνόρων, ό,τι έχει σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη αφορούν τις χώρες του νότου συνολικά. Η πολιτική αυτή όμως οφείλει να έχει πρόσημο πολιτικό, το οποίο πηγάζει από τα κοινωνικά στρώματα. Αν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, όσοι υπέστησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, δεν εκπροσωπηθούν στο ευρύτερο πεδίο της πολιτικής, αλλά και στο οικονομικό, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα και η ακροδεξιά θα καλπάζει. Οπότε το σταυροδρόμι  έχει δύο ζητήματα για μένα. Το ένα είναι η έμφαση στην  κοινωνική Ευρώπη, μέσα από τις ανθεκτικότητες που πρέπει να δημιουργήσουμε για  την κλιματική αλλαγή, την  πράσινη  μετάβαση, την  ψηφιακή  οικονομία κ.ο.κ. όσα μπορούν να μας διευκολύνουν ώστε να παράξουμε περισσότερα και με καλύτερη ποιότητα. Η ψηφιακότητα έχει να κάνει με την τετραήμερη εργασία, την εξάωρη εργασία, τους ίδιους μισθούς, έχει  να κάνει με την απλοποίηση  πολλών δυνατοτήτων, τη χρήση πιο πράσινων πολιτικών στην παραγωγή, στην κοινωνική πρόληψη για τους πιο ευάλωτους κοινωνικά σε σχέση με την εργασία, ήτοι τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Από εκεί και πέρα το ζητούμενο όλων ή τουλάχιστον αυτό που βάζω εγώ τουλάχιστον με τη δική  μου  υποψηφιότητα στο επίκεντρο, είναι το πώς οι  δυνάμεις της εργασίας θα μπουν στο επίκεντρο  των πολιτικών, όχι μόνο για να ενισχυθούν  εισοδηματικά, αλλά γιατί ακριβώς η εργασία  τους,  η θέση τους στην  παραγωγή, είναι αυτή η οποία  μπορεί  να συντελέσει στη μεγάλη κοινωνική  αλλαγή που  χρειαζόμαστε, στην παραγωγική ανασυγκρότηση δηλαδή της χώρας και της Ευρώπης.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει ενισχυμένο για να ανοίξει η μεγάλη συζήτηση της ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου»

ΠτΘ: Το ΠΑΣΟΚ δίνει βέβαια και ένα διαφορετικό  χαρακτηριστικό στη μάχη των  ευρωεκλογών, που αφορά και το εγχώριο  πολιτικό σύστημα, το οποίο περιγράφει ως το τέλος της αλαζονείας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας…

Μ.Α.: Το καλοκαίρι είχαμε μια  διπλή εκλογική αναμέτρηση από την οποία  το ΠΑΣΟΚ βγήκε  ενισχυμένο. Παρόλα αυτά αυτό το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον και το βλέπουμε στην  καθημερινότητά μας, είναι  αυτή η τεράστια έπαρση που διέπει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάθετα και οριζόντια, από τα ήσσονος σημασίας στελέχη μέχρι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, σε όλα τα ζητήματα.

Οι κοινωνικές πολιτικές πρέπει να είναι ολοκληρωμένες, να μην στηρίζονται σε ευχολόγια, αλλά να πατάνε στις πραγματικές ανάγκες. Σωστό το επίδομα μητρότητας, σωστή μια συνολική, θεωρητική κουβέντα περί bullying, αλλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι ζητήματα ουσίας που έχουν μείνει εκτός λόγω της αλαζονείας της κυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά νομίζω πρέπει να μπούνε άμεσα και στις ευρωεκλογές και αφορούν επίσης το πώς η κεντροαριστερά θα βγει  ενισχυμένη από την κάλπη και θα μπορέσει την επόμενη μέρα να δώσει τη μάχη της συνολικής ανασυγκρότησης του χώρου, ενάντια στον Μητσοτάκη,  αλλά κυρίως θα δώσει την μάχη για την παραγωγική  ανασυγκρότηση της χώρας με την περιφερειακή ανάπτυξη στο  επίκεντρο. Αυτό νομίζω ότι είναι το μεγάλο ζήτημα  και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει ενισχυμένο. Γιατί μόνο με ένα  ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα μπορέσουμε με σοβαρότητα και θεσμικότητα να ανοίξουμε τη μεγάλη συζήτηση της ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού και αριστερού χώρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.