Μαρια Χαμητιδου: «Η ενασχοληση μου με την αυτοδιοικηση, αποτελεσε λογο για να μεινω στην Κομοτηνη»

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής με την παράταξη «ΚΟΜΟΤΗΝΗ -ΔΥΝΑΤΑ» σε μια πρώτη συνέντευξη «γνωριμίας» για τους λόγους της «καθόδου» της στις προσεχείς εκλογές, την σχέση με της με την πόλη και τους στόχους που επιθυμεί να πετύχει εφόσον εκλεγεί

Τις δυνάμεις της στην τοπική αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά δοκιμάζει η συμπολίτισσά μας, Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός κ.Μαρία Χαμητίδου, η οποία όπως ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν συστρατεύεται με τον Αντώνη Γραβάνη και την παράταξη «ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΔΥΝΑΤΑ» διεκδικώντας τη δημιουργία ενός καλύτερου παρόντος και ενός ακόμα καλύτερου μέλλοντος για την Κομοτηνή.

Άλλωστε όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της πόλης άρχισε να της προκαλεί δυσφορία, με αποτέλεσμα να καταμετρά τους λόγους που την ωθούν να την εγκαταλείψει. Η ενασχόληση της με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα όσα κρίνει πως μπορεί να προσφέρει και διατελώντας σε θέση ευθύνης στα όργανα του Δήμου αποτέλεσαν για την ίδια λόγο ώστε να μείνει στην Κομοτηνή.

Η κ. Χαμητίδου αποτελεί γέννημα θρέμμα της πόλης μας στην οποία και επέστρεψε με την αποφοίτησή της από το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιού Θεσσαλονίκης, τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της υδραυλικής επίσης στο ΑΠΘ και κάποια χρόνια επαγγελματικής εμπειρίες στην συμπρωτεύουσα.

Ο διορισμός της στην τότε κρατική περιφέρεια και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων και τη σημερινή Διεύθυνση Δομικών Έργων αποτέλεσε την αφορμή της επιστροφής της στα πάτρια εδάφη, στα οποία μένει και εργάζεται τα τελευταία 26 χρόνια, αποκομίζοντας όπως τόνισε μια πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση και την ολοκλήρωση έργων και κυρίως μέσω αυτών μια μεγάλη εμπειρία στην επίλυση προβλημάτων που «εξυπηρετεί» πλήρως και τον ρόλο της εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου τον οποίο και θα διεκδικήσει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Γιατί τώρα;

«Μέσα από τη δουλειά μου τόσα χρόνια υπηρετώ ουσιαστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε η ίδια ερωτηθείσα σχετικά με τους λόγους που την ώθησαν να θέσει εαυτόν στην διάθεση των πολιτών για να εξηγήσει πως «σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό ίσως να αλλάξω στρατόπεδο, δηλαδή να πάω από την πλευρά πλέον της πολιτικής ηγεσίας και να μπορέσω να προσφέρω αυτά τα οποία ούτως ή άλλως κάνω, ούτως ή άλλως μπορώ, μέσα από μια άλλη οπτική και να βοηθήσω και τον τόπο μου». Γιατί τώρα; Γιατί όπως εξήγησε νοιώθει πιο ώριμη να αναλάβει ευθύνες τέτοιου μεγέθους που απαιτούν και προσωπικό χρόνο και πλήρη «αφοσίωση».

Η επιλογή της παράταξης «ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΔΥΝΑΤΑ» και του επικεφαλής Αντώνη Γραβάνη όπως εξήγησε επίσης δεδομένη, μιας και ο ίδιος αναγνώρισε στο πρόσωπό της, τις ιδιότητες, τις  δυνατότητες αλλά και την διάθεση να προσφέρει στον δήμο, ενώ ήταν και ο ίδιος που της ενέπνευσε με την πολιτική εμπειρία, τις παρεμβάσεις και τις προσβάσεις του στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως την διάθεσή του προσφέρει στον τόπο ώστε αυτός να διακριθεί, να πει το «ναι».

Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει το κομμάτι των υποδομών, μιας και η επαγγελματική της ιδιότητα τις αφορά. Για την κ.Χαμητίδου η συζήτηση έχει δύο σκέλη και αφορά την συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών καθώς και την υλοποίηση νέων.

Υστερούν σε υποδομές η Κομοτηνή και οι οικισμού του Δήμου

Σε ό,τι αφορά το πρώτο η ίδια έκανε λόγο για μια εμφανή υστέρηση τόσο εντός της πόλης όσο και στους οικισμούς, αναφερόμενη σε υποδομές όπως οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, τα κτηριακά του Δήμου όπως σχολεία ή μουσεία, τα πάρκα, οι συνοικιακές πλατείες, αλλά και η πλατεία της Κομοτηνής, για να επισημάνει πως απαιτείται άμεση αναβάθμιση και βελτιώσεις.

«Υπάρχουν συνεχώς σημεία τα οποία απαιτούν μια διόρθωση κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κάπως συνέχεια να το συντηρεί και να το προσέχει. Σε αυτό το κομμάτι διακρίνω ότι υπάρχει μια υστέρηση» ανέφερε ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, τα νέα έργα, τόνισε πως πέρα από κάποιες εξαγγελίες αυτών η ίδια δεν εντοπίζει νέα έργα, παρά τις πάμπολλες προσκλήσεις χρηματοδοτικών προγραμμάτων κατά την προηγούμενη περίοδο που αφορούσαν σε δήμους και τις οποίες «απ’ ό,τι φαίνεται δεν εκμεταλλεύτηκαν».

Για την ίδια η αδυναμία εντοπίζεται στο κομμάτι της υλοποίησης των μελετών των έργων. Όπως επεσήμανε «είναι πάρα πολύ σημαντικό η σωστή και έγκαιρη ωριμότητα των μελετών καθώς διασφαλίζουν και το χρηματοδοτικό μέσο, αλλά διασφαλίζουν και τη σωστή και ποιοτική κατασκευή των έργων, κάτι που τελικά διαμορφώνει την τελική εικόνα του δήμου μας» για να αναφερθεί σε παραδείγματα όπως αυτό του ποδηλατόδρομου, ο οποίος σήμερα έχει διαμορφώσει την κυκλοφοριακή μορφή του κέντρου της πόλης, αλλά κατά την άποψή της θα έπρεπε να αποτελεί συνέχεια του δρόμου και όχι του πεζοδρομίου.

Πολλές οι δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης αρκεί να τις εκμεταλλευτεί

«Ο σχεδιασμός και η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει να κάνει και με μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες. Οι μεσοπρόθεσμες είναι αυτές που  άμεσα γίνονται αντιληπτές από τον πολίτη, και οι μακροπρόθεσμες αυτές που θα εκλάβει τα θετικά έναν χρόνο αργότερα» ανέφερε η κ.Χαμητίδου για να εξηγήσει πως «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πάρα πολλές δυνατότητες, αρκεί να τις εκμεταλλευτεί».

«Μπορεί να επηρεάσει σε πολλούς τομείς την τοπική κοινωνία, είτε αφορά τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την ίδια την αισθητική της πόλης, την οικονομία της» πρόσθεσε για να δηλώσει αποφασισμένη, τόσο η ίδια όσο και συνολικά η παράταξη «ΚΟΜΟΤΗΝΗ -ΔΥΝΑΤΑ» «να μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον δημότη, να τον ακούμε και με κάθε τρόπο να προσπαθούμε να κάνουμε την καθημερινότητά του πιο εύκολη, σχεδιάζοντας παράλληλα έργα που θα βοηθήσουν τον δήμο μας να αναδειχθεί και να αναβαθμιστεί, πάντα με στόχους ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους».

«Πρέπει να παίρνουμε τα μηνύματα από κάτω και να προσπαθήσουμε μετά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη» πρόσθεσε για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «ο δήμος θέλει μια ώθηση εξωστρέφειας και δημιουργικότητας. Χρειάζεται μια ανάσα και θεωρώ ότι ο Αντώνης Γραβάνης με τους συνεργάτες του πάντα, μπορεί να το πετύχει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.