Μανωλης Ταπατζας: «Η προληψη ειναι καλυτερη της θεραπειας»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κάνει τον απολογισμό της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου

«Η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη της θεραπείας» και οι έως τώρα κινήσεις της Περιφέρειας θα έπρεπε να είναι τέτοιες που να αποτρέπουν ή έστω να μετριάζουν τις ζημιές, υποστήριξε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης με την παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Μανώλης Ταπατζάς, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ η «Περιφερειακή Σύνθεση» κατέθεσε οκτώ συνολικά επερωτήσεις με τον κ. Ταπατζά να συνυπογράφει την ερώτηση που αφορούσε στην υφιστάμενη κατάσταση, καθώς και τον σχεδιασμό μελετών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ροδόπη, ζητώντας επίσης απαντήσεις για την απουσία Μητρώου Ρεμάτων και επιτροπής επιθεώρησής τους.

Η επερώτηση του κ. Ταπατζά πυροδότησε την αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, ο οποίος απατώντας έκανε λόγω για «επιδερμική» αντιμετώπιση του ζητήματος, κατηγορώντας τον κ. Ταπατζά και την «Περιφερειακή Σύνθεση» για ερωτήματα που σκοπό έχουν «την δημιουργία εντυπώσεων».

«Σημαντικά και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένα τα ερωτήματα που θέσαμε»

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του κ. Τσαλικίδη στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Ταπατζάς υπεραμύνθηκε των ερωτημάτων που τέθηκαν από πλευράς της παράταξης, υπογραμμίζοντας πως οι ελλείψεις οι οποίες καταγράφονται σε αυτές αποδεικνύονται και από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή και οδήγησαν σε απώλειες ζωικού κεφαλαίου, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα-με πρώτο παράδειγμα την περιοχή του Μαυρομματίου του Δήμου Κομοτηνής- κατεστραμμένες υποδομές αλλά και προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

«Τα ερωτήματα που έθεσε ήταν πάρα πολύ σημαντικά και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένα» επεσήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως το βασικό ζήτημα δεν αφορά στις αντιπαραθέσεις, αλλά στα όσα έπρεπε και πρέπει να γίνουν ώστε αντίστοιχες εικόνες να αποτραπούν ή έστω να μετριαστούν στο άμεσο μέλλον.

Ο κ. Ταπατζάς παρέθεσε αναλυτικά το ιστορικό των κινήσεων που ακολούθησε, ούτως ώστε να ενημερωθεί δια μέσου των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας, ήτοι τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, της Περιφέρειας, απαντήσεις όμως που όπως εξήγησε στην ουσία επιβεβαίωναν το περιεχόμενο της επερώτησής του, την αναγκαιότητα αυτής αλλά και την ανυπαρξία δράσεων ως προς την «θωράκιση» της Ροδόπης τόσο σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων, την αντιπλημμυρική προστασία, την έλλειψη συνεργασίας με Δήμους και Δασαρχεία αλλά και τις καθυστερήσεις στη δημιουργία Μητρώου ρεμάτων.

«Τόσο εγώ, όσο και η παράταξή μου ενδιαφερόμαστε για τον τόπο και θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε γιατί απλούστατα ο λαός της Ροδόπης, ο λαός της περιφέρειας, με την ψήφο του μας έδωσε το δικαίωμα και μας υποχρέωσε να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες» ανέφερε ο ίδιος υπογραμμίζοντας τόσο το ότι «η έρευνα η οποία προηγήθηκε ήταν πλήρης και σωστή, εν αντιθέσει με τις απαντήσεις του κ. Τσαλικίδη ο οποίος στις απαντήσεις τους, μιλούσε αόριστα για το έργο Περιφέρειας».

«Δεν λάβαμε απαντήσεις γιατί δεν υπήρχαν»

«Και στα τέσσερα ερωτήματα που ανέπτυξα δεν έλαβα καμία τεκμηριωμένη απάντηση και δεν τις έλαβα γιατί δεν υπήρχαν» σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας πως και για αντίστοιχες επερωτήσεις λοιπών παρατάξεων, όπως η επερώτηση του κ. Κατσιμίγα για την αντιπλημμυρική προστασία των Αρριανών, επίσης δεν δόθηκαν απαντήσεις.

Ο κ. Ταπατζάς τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» θα επαναφέρουν το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας πως «αυτός είναι ο ρόλος μας ως περιφερειακοί σύμβουλοι και είμαστε υποχρεωμένοι από την στιγμή που ο τόπος χρειάζεται τις παρεμβάσεις αυτές, όχι σήμερα, χθες, πριν καταστραφούν περιουσιακά στοιχεία».

«Να μην επαναληφθούν τα περσινά σε σχέση με τον τουρισμό στην ΠΑΜ-Θ»

Ερωτηθείς και σχετικά με την επερώτηση που κατέθεσε η παράταξη ως προς την προετοιμασία της ΠΑΜ-Θ για το προσεχές καλοκαίρι ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης επεσήμανε και πάλι την ανάγκη της πρόληψης ούτως ώστε «να μην επαναληφθούν οι εικόνες του περσινού καλοκαιριού τόσο σε ό,τι αφορά τον Κάθετο Άξονα της Νυμφαίας όσο και της Ξάνθης».

«Ο τουρισμός απασχολεί το 30% περίπου των επαγγελματιών της Περιφέρειάς μας και αποτελεί το μέλλον» εξήγησε ο ίδιος υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να κατοχυρώσουμε το τουριστικό μας προϊόν, να το αναδείξουμε, να το διαφυλάξουμε και να το ενισχύσουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά από τα «παραδοσιακά» επαγγέλματα του τόπου μας φθίνουν, την ώρα που ο τουρισμός μας δείχνει το μέλλον. «Σκοπός της ερώτησής μας είναι να λοιπόν να προλάβουμε, ούτως ώστε και εν μέσω της πανδημίας, να μπορέσουμε να πάρουμε τα καλύτερα από αυτά που έχουμε, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές, όπως στον Μεθοριακό Σταθμό της Νυμφαίας, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά» εξήγησε.

«Παρόλα αυτά λόγω της ανεπάρκειας της υφιστάμενης διοίκησης, προσωπικά αμφιβάλλω» σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως «η εικόνα των προηγούμενων ετών και ενεργειών της διοίκησης της ΠΑΜ-Θ δυστυχώς μου το επιτρέπουν».

Κλείνοντας ο κ. Ταπατζάς επεσήμανε πως «εμείς ως Παράταξη συνεχίζουμε να δουλεύουμε, είμαστε άλλωστε η πρώτη σε επερωτήσεις παράταξη και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, ώστε η επόμενη ημέρα να είναι καλύτερη». «Πολλά θέματα η υφιστάμενη διοίκηση δεν τα αγγίζει, είτε γιατί θέλει να είναι αρεστή είτε γιατί δεν θέλει να είναι κακή και τα αφήνει για την επόμενη διοίκηση, άρα για εμάς» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.