Μανωλης Χριστοδουλακης: «Υπαρχει αλλο παραδειγμα στην πολιτικη και αυτο θελουμε να υπηρετησουμε εμεις»

Ο πρώην γραμματέας και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με αφορμή την σημερινή του επίσκεψη στην Κομοτηνή

«Εμείς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική μας παρουσία, δράση και παρέμβαση, με όρους εκπροσώπησης του συνόλου του ελληνικού λαού και αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση»

Στην Κομοτηνή αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο πλαίσιο της προεκλογικής προετοιμασίας των κομμάτων με φόντο τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο πρώην γραμματέας και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Ανατολική Αττική κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο κ.Χριστοδουλάκης «επιστρέφει» στην Ροδόπη, μιας και ως γραμματέας του κόμματος την είχε επισκεφθεί αρκετές φορές, γεγονός διόλου τυχαίο όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Παρασκευής, καθώς το ΠΑΣΟΚ διατηρεί πολύ ισχυρά «ερείσματα» στην περιοχή. Ο ίδιος έρχεται στην περιοχή μας όπως δήλωσε όχι με στόχο μόνο «εκλογοκεντρικό», αλλά κυρίως για να κάνει όσο πιο σαφές γίνεται το πολιτικό μήνυμα του κόμματος σε μια περιοχή με ιδιαίτερα ζητήματα, μέσα από την αδιαμεσολάβητη σχέση με τον πολίτη, την εξωστρέφεια, την ενημέρωση και την επικοινωνία με τους πολίτες.

Μανώλης Χριστοδουλάκης όμως…

ΠτΘ: κ.Χριστοδουλάκη επιστρέφετε στην Ροδόπη, μία περιοχή την οποία έχετε επισκεφθεί και στο παρελθόν, με την διαφορά ότι αυτή τη φορά πρωταγωνιστεί στην πανελλαδική πολιτική επικαιρότητα. Πώς βλέπετε όλο αυτό το οποίο λέγεται και όλα αυτά τα οποία διαμείβονται στον δημόσιο λόγο για τη Ροδόπη, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίχως τους Ροδοπίτες μετέχοντες στον διάλογο;

Μ.Χ.: Οφείλω να επισημάνω ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουν εισαχθεί ορισμένα ζητήματα στον δημόσιο διάλογο, πανελλαδικής εμβέλειας, όχι τοπικής, δυστυχώς γίνονται πολύ περισσότερο με όρους εκλογικής εργαλειοποίησης, για να μπορέσει ο καθένας να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο, παρά με όρους χρησιμότητας ή ακόμα και διασφάλισης των εθνικών μας συμφερόντων. Πρέπει όλοι μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Επειδή όντως έχει ανοίξει το θέμα, οφείλουμε να βάλουμε κωδικοποιημένα κάποια ζητήματα σε μια σειρά. Ξεκινάω από το εξής που για μένα είναι αυτονόητο. Όλες οι συνθήκες που διέπουν, όχι μόνο τα σύνορα της πατρίδας μας, αλλά και την ευρύτερη λειτουργία της, τουλάχιστον τον τελευταίο ένα αιώνα, καθώς και τους όρους καλής γειτονίας αλλά και σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, είναι αναμφισβήτητα αναντίρρητες τουλάχιστον από όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Αν κάπου υπάρχουν σκιές, αυτές θα πρέπει το ίδιο δευτερόλεπτο να  αποσαφηνίζονται. Δυστυχώς δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα στις περιπτώσεις για παράδειγμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρά τις πολλές φορές που έχουμε αιτηθεί, πολλοί από εμάς, την ανάγκη να αποσαφηνιστούν ζητήματα όπως ο σεβασμός στη συνθήκη της Λωζάνης, αυτό δεν έχει γίνει τουλάχιστον μέχρι στιγμής πράξη.  Όπως και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν να κάνουν ευρύτερα και με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα οι Πρέσπες, το Αιγαίο αλλά και άλλα όπως ο τρόπος επιλογής του μουφτή, που για εμάς δείχνουν στοιχεία πολιτικά προβληματικά.

Υπήρχε πρόσφατα η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στη Ροδόπη, όπου δυστυχώς σε ορισμένες αποστροφές των διατυπώσεών της εισήγαγαν στοιχεία ακόμα και ρεβανσισμού ή εκβιασμού που αφορούν την ψήφο των συμπολιτών μας κι αυτό είναι προφανώς ανεπίτρεπτο, γιατί η λαϊκή ετυμηγορία οφείλει να είναι αφιλτράριστη και ειδικά μακριά από όρους εκβιαστικούς για την επόμενη μέρα. Εμείς τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε την πολιτική μας παρουσία, δράση και παρέμβαση, με όρους εκπροσώπησης του συνόλου του ελληνικού λαού και αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Είναι και άλλα ερωτήματα τα οποία φορούν για παράδειγμα το γιατί τώρα, το γιατί εφόσον υπήρχαν για παράδειγμα πληροφορίες ή ενδείξεις στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αυτό έγινε μόνο σε επίπεδο κομματικής διαχείρισης τελικά και όχι σε επίπεδο διαβημάτων για παράδειγμα, προς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ώστε να υπάρχει πραγματική σοβαρή συνταγμένη πολιτειακή διαχείριση των εθνικών μας ζητημάτων. Μια σειρά από ερωτήματα που δυστυχώς καταδεικνύουν ότι το ζήτημα αυτό  δεν γίνεται με όρους διασφάλισης της κοινωνικής και της εθνικής συνοχής, αλλά με όρους που κλείνουν το μάτι στις εκλογές στις 25 Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έριξε τις μπάρες το 1995, αυτό που έδωσε το 5 τοις χιλίοις, ώστε τα παιδιά της μειονότητας να μπαίνουν στα πανεπιστήμια και να γυρνάνε επιστήμονες, με αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια να έχουν πενταπλασιαστεί οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων στην μειονότητα, είναι αυτό που έδωσε και δίνει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην ανάγκη για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για να απαλειφθεί παντελώς ο «σπόρος» που κάποιοι μπορεί να εργαλειοποιήσουν με άλλες προσδοκίες. Για εμάς αυτή είναι η πατριωτικά υπεύθυνη στάση, αυτήν πρεσβεύουμε, αυτή θα εκφράσουμε και τις επόμενες μέρες ενόψει των εκλογών, αλλά κυρίως αυτήν προσδοκούμε συντεταγμένα, όσον αφορά τον λαό της Ροδόπης, όχι μόνο φυσικά το μουσουλμανικό στοιχείο, αλλά και το χριστιανικό, έτσι ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν  να ζουν με όρους κοινωνικής ευμάρειας. Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα.

«Οφείλουμε όλοι μας να συνεισφέρουμε ώστε η εκάστοτε συζήτηση, δημοσίου διαλόγου, να κάνει τους πολίτες σοφότερους για το τι θέλει ο καθένας να κάνει με τις ζωές μας την επόμενη μέρα»

ΠτΘ: Γίνεται σαφές ότι τα προβλήματα όλων και δη τα προβλήματα της Θράκης που είναι ανοιχτά, διαχρονικά και δυστυχώς ανέγγιχτα εδώ και αρκετές δεκαετίες από την κεντρική πολιτική σκηνή, είναι κοινά για όλους μας, είτε είμαστε χριστιανοί, είτε είμαστε μουσουλμάνοι. Ωστόσο δεν ακούστηκαν προεκλογικά ούτε στις προηγούμενες εκλογές πολύ δε περισσότερο σε αυτήν την εκλογική διαδικασία ώστε να απαντηθούν κατ’ επέκταση και από τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων…

Μ.Χ.: Αυτό που περιγράφετε είναι μια πραγματικότητα, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα και για τον προγραμματικό ή μη προγραμματικό λόγο που κυριάρχησε σε όλη την προεκλογική περίοδο, και την προηγούμενη, λιγότερο σε αυτήν. Οφείλουμε όλοι μας να συνεισφέρουμε το δικό μας μικρό λιθαράκι έτσι ώστε η εκάστοτε συζήτηση, εκλογική ή μη, δημοσίου διαλόγου, να κάνει τους πολίτες σοφότερους για το τι θέλει ο καθένας να κάνει με τις ζωές μας την επόμενη μέρα. Δηλαδή να μιλάμε για σχέδια, για προτάσεις, και όχι για «απολίτικα» συνθήματα με όρους πόλωσης ή τεχνιτών διλημμάτων.

Για παράδειγμα εμείς θέλουμε να δώσουμε τη μάχη την επόμενη μέρα για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους στην εργασία, ώστε με το ίδιο εργοδοτικό κόστος να χτυπήσουμε τη μαύρη εργασία και να μπαίνουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη των εργαζομένων. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα φοροαπαλλαγής για τις οικογένειες με δύο παιδιά, έτσι ώστε να «χτυπήσουμε» έστω και λίγο το δημογραφικό που είναι από τις πιο μεγάλες εθνικές προκλήσεις που θα έχουμε μπροστά μας. Θέλουμε να δούμε πώς τα υπερέσοδα που έχουν παραχθεί με άδικο τρόπο- γιατί αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τους έμμεσους φόρους, από τον ΦΠΑ, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα- να επιστρέψουν ώστε να μειώσουν αυτούς και το νοικοκυριό να βρει πιο φθηνές τιμές στα βασικά αγαθά και τρόφιμα, να βρει πιο φθηνή τη βενζίνη όταν θα πάει στο βενζινάδικο να βάλει στο αυτοκίνητό του για να πάει στη δουλειά του.

Το δεύτερο σκέλος που είναι αποτέλεσμα μιας δίκαιης φορολογικής πολιτικής, αφορά το πώς ενισχύουμε και μιλάμε για ποιοτικά, κοινωνικά δημόσια αγαθά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συζήτηση που άνοιξε που αφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας, που δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι αν μπορεί να υπάρχει. Το πρόβλημα είναι η φανερή ατζέντα που υλοποιήθηκε που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας που πέρασαν πριν τα Χριστούγεννα. Δεν έχει δοθεί καμία έμφαση σε ένα σύγχρονο αποτελεσματικό δημόσιο σχολείο, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές, καινοτόμο, δημόσιο πανεπιστήμιο. Για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις εργασιακές σχέσεις ώστε η ανάπτυξη να τους αφορά όλους. Να μην επενδύουμε στην ευέλικτη εργασία και στην απλήρωτη υπερωρία. Για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε και να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία των αδύναμων δανειοληπτών.  Να δώσουμε τη δεύτερη ευκαιρία, να ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος με 120 δόσεις. Να δώσουμε τα κίνητρα για την κοινωνική στέγαση και ειδικά στα νέα ζευγάρια, για να μπορέσουν να κάνουν το δικό τους σπίτι και τη δική τους οικογένεια. Αυτά είναι τα θέματα της καθημερινότητας που εμείς τα έχουμε βάλει με όρους προγραμματικούς, με όρους κοστολογημένους, τεκμηριωμένους, ρεαλιστικούς, που εμείς θέλουμε να δώσουμε τη μάχη στην επόμενη βουλή, να τα διεκδικήσουμε, να τα θωρακίσουμε, να τα προστατέψουμε και να τα κάνουμε πράξη. Γι’  αυτό ζητάμε την ψήφο των ελλήνων πολιτών και όχι με άναρχες κραυγές που δυστυχώς δεν προσφέρουν τίποτα, απλά επενδύουν ακόμα μια φορά στον διχασμό και την τοξικότητα. Πρέπει να φύγουμε από αυτά, υπάρχει άλλο παράδειγμα στην πολιτική, αυτό θέλουμε να υπηρετήσουμε εμείς.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει κόμμα αντίδρασης ή κόμμα αγανάκτησης»

ΠτΘ: κ. Χριστοδουλάκη, ποιο είναι το μήνυμα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προσέρχεται στις κάλπες της 25ης Ιουνίου όπως θα το περιγράψετε και στην Κομοτηνή;

Μ.Χ.: Να στείλουμε το μήνυμα  ότι εμείς σήμερα, αύριο και για πάντα, θέλουμε να εκπροσωπήσουμε όλους τους έλληνες πολίτες και όχι μόνο τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον να στείλουμε το μήνυμα ότι εμείς θέλουμε να μιλάμε πολιτικά και προγραμματικά, για το πώς μπορούμε με συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε θέσει σε  δημόσιο διάλογο, να είμαστε  χρήσιμοι, ειδικά για την καθημερινότητα που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Τρίτον, θα μιλήσουμε για το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε την εθνικά υπεύθυνη και πατριωτική στάση που δεν διαχωρίζει τους πολίτες, δεν αφήνει περιθώρια εξωτερικών παρεμβάσεων και στέκεται διαρκώς στο ύψος των περιστάσεων. Τέταρτον θα μιλήσουμε για το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Για μας είναι διττό λοιπόν. Είναι η δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Από τη μια πλευρά να μπορέσουμε στην επόμενη βουλή να είμαστε μια ισχυρή θέση στην αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα θωρακίσει το κοινωνικό κράτος, τα κοινωνικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τη θεσμική προστασία της πολιτείας, από τη μία, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, και από την άλλη, το δεύτερο και εξ ίσου σημαντικό, να συγκροτήσουμε το έναυσμα για έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο που θα δώσει στους πολίτες με τις δημοκρατικές τους αναφορές την προοπτική και την ελπίδα ότι υπάρχει δυνητικά, μελλοντικά μια διαρκής προσπάθεια συστηματικής ενίσχυσης των συσχετισμών, υπάρχει προοπτικά η ελπίδα μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει κόμμα αντίδρασης ή κόμμα αγανάκτησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.