Μακρια απο τις αναγκες της κοινωνιας και των πολιτων το πολιτικο συστημα
Διαδικασία που σοβούσε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η αμφισβήτηση Ανδρουλάκη, τονίζει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής ΔΠΘ
Στην απομάκρυνση της πολιτικής ελίτ από την κοινωνία αποδίδει την μεγάλη αποχή, αλλά και την στροφή των ψηφοφόρων μακριά από τα συστημικά κόμματα, που έχουν χάσει την επαφή τους με αυτή, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής ΔΠΘ κ. Χρύσανθος Τάσσης.
Ο κ. Τάσσης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, σχολίασε τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί τόσο σε ΝΔ όσο και σε ΠΑΣΟΚ μετά τις Ευρωεκλογές, ενώ τόνισε πως η πανευρωπαϊκή στροφή προς την ακροδεξιά είναι αδιέξοδη για τους πολίτες.
Σοβούσε η αμφισβήτηση στο ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τάσσης σημείωσε πως η διαδικασία σοβούσε στο ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, κατά την άποψή του λόγω της πολιτικής και οργανωτικής ανεπάρκεια της ηγεσίας του να αναδείξει τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, να προσεγγίσει μεγαλύτερα ακροατήρια, να οργανωθεί καλύτερα, και να δώσει μια αίσθηση πολιτικής και εκλογικής δυναμικής.
«Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε σημαντικά λάθη, δεν έδωσε έμφαση στην οργανωτική δομή ενός μαζικού κόμματος που είναι παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ, με συνέδριο χωρίς πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις» σημείωσε. Παράλληλα έχασε μεγάλες ευκαιρίες να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τη ΝΔ στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στο θέμα των απογευματινών χειρουργείων.
«Αυτό αποτελεί ένα γενικότερο πολιτικό πρόβλημα που έχει, δεν μπορεί να καρπωθεί την μεγάλη απώλεια του ΣΥΡΙΖΑ από τις προηγούμενες εκλογές» με κομμάτια που έχουν απευθυγραμμιστεί από το ΠΑΣΟΚ να μην γυρίζουν πίσω, ενώ στις Ευρωεκλογές ένα κομμάτι παλιών στελεχών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ πλαισίωσαν την κυβέρνηση και το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Όλη αυτή η κατάσταση, και η εσωκομματική γκρίνια για την υποψηφιότητα Σπυρόπουλου, που ως γραμματέας του κόμματος ανταγωνίστηκε με τους πόρους του κόμματος σε ανταγωνιστική εκλογή, δημιούργησε πολύ μεγάλες εσωκομματικές τριβές.
Όλα αυτά μαζί, μαζί με τα δομικά προβλήματα που έχει, φέρνει το ΠΑΣΟΚ σε μια διαδικασία συνεχούς κρίσης από το 2010 και μετά.
Πρόβλημα πολιτικής στο ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Ανδρουλάκης κατάφερε να φέρει μια μικρή πνοή στο ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας τα ποσοστά από το 8 στο 12%, όμως ο κ. Τάσσης πιστεύει πως πρέπει να αξιολογηθεί το ιδεολογικό πλαίσιο.
Όποτε και αν γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης έχει μια πολύ σφιχτή ομάδα, και είναι πολύ καλός στα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ και είναι πιθανότατο να εκλεγεί, τόνισε, το ζήτημα όμως είναι τι ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση έχει το κόμμα.
Από το 2010 και μετά, τόνισε, όλες οι υποψηφιότητες στις ανοιχτές διαδικασίες έχουν στροφή στο κέντρο και της κεντροδεξιάς, με το ΠΑΣΟΚ να έχει γίνει ουσιαστικά κόμμα που αποδέχεται τις βασικές αξίες του νεοφολελευθερισμού, της ιδιωτικοποίησης, του υπολειμματικού κοινωνικού κράτους σε σχέση με το καθολικό.
«Υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικής κατ’ αρχάς, και δεύτερον οργανωτικής διάστασης και δυσκολίας του ΠΑΣΟΚ να εισέλθει σε ευρύτερα ακροατήρια όπως στα αστικά κέντρα» ανέφερε, μιας και εκεί χρειάζεται μια μεγαλύτερη διαδικασία πολιτικής.
Νικητής των εκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο κ. Τάσσης θεωρεί πως ο νικητής των εκλογών είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, που έκανε ένα προσωπικό αγώνα σε αυτές τις εκλογές, στις οποίες εντόπισε τρία δίπολα: το πρώτο ήταν ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά, το δεύτερο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ.
Η κατάρρευση της Νέας Αριστεράς σηματοδοτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη είναι κυρίαρχος στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ εκτιμά πως οι «επιθέσεις φιλίας» που κάνουν πολλά στελέχη του προς το ΠΑΣΟΚ είναι λάθος, και χάνει εκλογικά και πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την τακτική.
Επίσης κέρδισε και το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας τριβές σε αυτό, ενώ και η ΝΔ βγήκε χαμένη, με τον κ. Τάσση να σημειώνει πως αν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης, θα έπρεπε να πάει σε εκλογές, γιατί υπήρχε η δήλωσή του πως αν η ΝΔ πάρει κάτω από 30% θα υπάρχει πρόβλημα σταθερότητας της χώρας. Εκτιμά δε πως δεν κατανοεί τα αποτελέσματα, και ηττήθηκε αχρείαστα, εκτιμώντας πως θα έπρεπε, αν υπήρχε συνέπεια, να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Κατά την άποψή του θα έπρεπε να γίνει σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας, να συζητήσει τα αίτια, και στη συνέχεια στα όργανα του κόμματος ή μια ανοιχτή συνεδρίαση των οργάνων, για να υπάρξει συζήτηση για το θέμα της μεγάλης διαφοράς της αντίληψης που είχε η ηγεσία από το πραγματικό ποσοστό.
Μακριά από την ελληνική κοινωνία η πολιτική ελίτ
Το μεγαλύτερο ζήτημα φυσικά είναι το θέμα της αποχής, το οποίο δείχνει πως συνολικά το πολιτικό σύστημα απέχει από τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, από την πολιτική ατζέντα, από το πώς πολιτεύεται, για αυτό και γυρίζει ην πλάτη στην πολιτική και την πολιτική ελίτ, και ενισχύει κόμματα αντισυστημικά και κυρίως της ακροδεξιάς.
Εκτιμά άλλωστε πως υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από το πώς η πολιτική ελίτ αντιμετωπίζει την ελληνική κοινωνία, και το πώς η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει την πολιτική ελίτ, ένα μεγάλο πρόβλημα εκπροσώπησης που συντείνει στην κρίση της δημοκρατίας.
Η κοινωνία, τόνισε, έδειξε πως κατά 60% δεν την αφορά η εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, με τα κόμματα από θεσμούς πολιτικής εκπροσώπησης αιτημάτων της κοινωνίας, μετατρέπονται ως απλοί διαχειριστές μιας καθημερινότητας που γίνεται πιο τρομακτική για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Η ευθύνη των πολιτικών κομμάτων στις εκλογές αυτές, είναι πως ενώ θα πρέπει να προάγουν μια διαφορετική πρόταση πολιτικής απέναντι στην κοινωνία, με την σταυροδοσία των Ευρωβουλευτών έδωσε μόνο αρνητικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ψηφίζουν μόνο με την αναγνωρισιμότητα, σε μια διαδικασία “show system” παρά μια διαδικασία για να συζητήσουν τα θεσμικά της ΕΕ.
Αρνητική η ακροδεξιά στροφή
Όσο για τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, ο κ. Τάσσης σημείωσε πως η ακροδεξιά είτε στη ρατσιστική, είτε στη ναζιστική, είτε της μείωσης των δικαιωμάτων, ή της επιστροφής στο έθνος κράτος δεν θα οδηγήσει σε κοινωνικό κράτος.
«Μπορεί η Ευρώπη να μην είναι αυτό που οραματίστηκαν πολλοί, αλλά τα εθνικά κράτη ήταν πηγή πολέμων, συγκρούσεων, ύφεσης, ανταγωνισμού και διδακτοριών, και η επιστροφή στο εθνικό κράτος και τις πολιτικές συνόρων δεν θα μειώσουν τις ανισότητες, αντίθετα θα τις αυξήσουν» σημείωσε, εξηγώντας πως τέτοιου είδους ανισότητες μειώνονται μόνο με πολιτικές κοινωνικού κράτους και αναδιανομής του εισοδήματος από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς στους πιο αδύναμους.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.