Μ. Σχοινας απο Κομοτηνη: «Στη Θρακη χτυπα η καρδια της Ευρωπης»

«Δεν θέλω να με βλέπετε σαν ένα επισκέπτη, αλλά ένα συντοπίτη» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Χαρακτήρισε τη Θράκη «σταυροδρόμι, αλλά και φάρο ελπίδας για την Ευρώπη»

«Στη Θράκη χτυπά η καρδιά της Ευρώπης» τόνισε απευθυνόμενος σε φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε την περιοδεία του στη Θράκη το πρωί της Παρασκευής από την Αλεξανδρούπολη, όπου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Ο κ. Σχοινάς επισκέφτηκε τον Μεθοριακό Σταθμό στους Κήπους Έβρου, όπου είχε συναντήσεις με στελέχη της Frontex και αξιωματικούς στη Γέφυρα του Έβρου ενώ συμμετείσχε σε συνοριακή περιπολία της Frontex στον ποταμό Έβρο.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό και έχει χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Σχοινάς μετέβη στην Κομοτηνή, όπου επισκέφτηκε την  έδρα της Περιφέρειας, ενώ στη συνέχεια απεύθυνε ομιλία στους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

Σταυροδρόμι και φάρος ελπίδας η Θράκη

Κατά την ομιλία του ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε την περιοχή μας σταυροδρόμι, αλλά και φάρο ελπίδας για όλη την ήπειρο, που θα αποτελέσει παράδειγμα του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Αφού μίλησε για τις δυνατότητες που έχει η περιοχή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, τόσο για την ψηφιακή μετάβαση όσο και για την πράσινη ανάπτυξη, σημείωσε πως είναι σε μοναδική θέση, αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και τους δυναμικούς της ανθρώπους, να κάνει βήματα στο μέλλον.

Η ΕΕ στην επόμενη περίοδο, θα δώσει έμφαση σε τέσσερις τομείς: την Υγεία, μετά την μεγάλη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, την Οικονομία, μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης, το Μεταναστευτικό, για το οποίο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πιο δίκαιο σύμφωνο που θα καταμερίζει ισομερώς τα βάρη στις Ευρωπαϊκές χώρες, και τέλος στον τομέα της Αυτονομίας και της Γεωπολιτικής Ανεξαρτησίας.

Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις

Στα 40 χρόνια της συμμετοχής της χώρας στην Ευρώπη, και στα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι επιτυχίες σπάνια έρχονται όταν συμβιβαζόμαστε, τόνισε, αλλά μόνο όταν τολμάμε.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη για την επόμενη μέρα, και σε αυτή την προετοιμασία κανένας δεν περισσεύει» σημείωσε, καλώντας όλους να συμμετέχουν στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

Η περιοχή μας, σημείωσε, έχει αποδείξει πως μπορούν να υπάρξουν υποδειγματικές διαπολιτισμικές και διαθρησκευτικές κοινότητες που ζουν σε αρμονία, και πως στην Ευρωπαϊκή Θράκη η ισότητα, η συμβίωση, η κοινή βούληση να πάμε όλοι μαζί μπροστά, είναι εφικτή.

Δεσμεύτηκε δε να επιστρέψει, για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού συνεδρίου στην περιοχή που θα δώσει λόγο και ρόλο σε όλους τους φορείς, και η διαδικασία του νέου ΕΣΠΑ είναι μοναδική αφορμή.

«Θέλω να ξέρετε πως είμαι φίλος, και σύμμαχός σας, δεν θέλω να με βλέπετε ως επισκέπτη, αλλά ένα συντοπίτη» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.