Λυση μεσω Λυρικης Σκηνης για το Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

Την θετική συνεργασία τους επιβεβαίωσαν Χρήστος Μέτιος και Λίνα Μενδώνη

Η πρόοδος των έργων που αφορούν το αρχαιολογικό και πολιτιστικό απόθεμα της Θράκης το κύριο θέμα της επίσκεψης τα Υπουργού Πολιτισμού στην Κομοτηνή

Την τακτική λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, ανακοίνωσαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος και η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψη της δεύτερης στην Κομοτηνή.

Η κ. Μενδώνη είχε συσκέψεις στην Περιφέρεια με όλους τους φορείς που υλοποιούν ή εμπλέκονται σε έργα που έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και εμπλέκεται το Υπουργείο και οι τοπικές Εφορείες, ενώ συζήτησε και για τα έργα που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Κομοτηνή βρέθηκε και ο  Καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος επισκέφτηκε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής μαζί με την υπεύθυνη για τη λειτουργία του κ. Ζωή Κοσμίδου, και αναμένεται να ολοκληρώσει το σχεδιασμό μέχρι την επόμενη περίοδο.

Συμφωνία σε όλα τα θέματα

Τη σημασία των επισκέψεων της κ. Μενδώνη, που τους δίνει την ευκαιρία να συζητούν μαζί της μια σειρά από θέματα που έχουν συνδιαμορφώσει Υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια, τόνισε ο κ. Μέτιος, που αφορούν σημαντικά έργα και στις πέντε περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ, που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ και υλοποιούν οι ΕΦΑ των επιμέρους Περιφερειακών Ενοτήτων.

«Έγινε μια πολύωρη συζήτηση για όλα αυτά, δόθηκαν κατευθύνσεις, αλλά και έγιναν συζητήσεις για έργα που θα ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο, και έχουν συμφωνήσει σε όλα τα θέματα» ανέφερε, ώστε και αυτά να προχωρήσουν.

Ειδική μνεία έκανε ο Περιφερειάρχης για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, όπου θα αναλάβει η Λυρική Σκηνή και ο Καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Κουμεντάκης, ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή και ξεναγήθηκε στο χώρο, ως επικεφαλής της προσπάθειας για να λειτουργήσει σε άλλη βάση το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, και σε συνεργασία και με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και όλους τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου. «Είναι μια πολύ σημαντική συνεργασία, και θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μενδώνη για την ουσιαστική στήριξη σε όλα τα θέματα στην Περιφέρειά μας» τόνισε ο κ. Μέτιος κλείνοντας.

Μεγάλο το πολιτιστικό απόθεμα της Θράκης

«Για εμένα και τους συνεργάτες μου είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά να είμαστε στη Θράκη» σημείωσε από την πλευρά της η κ. Μενδώνη, που δεν χάνει ευκαιρία να το επαναλαμβάνει. «Η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος από άποψη πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος» σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική την συνεργασία που έχουν με τον Περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες του. Μια συνεργασία που έχει αποδώσει καρπούς, τόνισε η κ. Μενδώνη, παραπέμποντας στη αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού για αναλυτικότερες ανακοινώσεις για όσα έχουν γίνει σε όλους τους τομείς, και σε αυτόν του Πολιτισμού, σε όλη την Περιφέρεια, αλλά και όσα θα γίνουν.

Η Πέμπτη αφιερώθηκε σε συσκέψεις εργασίας, ένας τρόπο εργασίας που έχουν καθιερώσει με όλες τις Περιφέρειες, με παρούσες όλες τις κεντρικές διευθύνσεις που εμπλέκονται στην υλοποίηση, τον σχεδιασμό και την αδειοδοτική διαδικασία των έργων, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων όλων των ΠΕ, την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, προκειμένου να έχουν όλοι μια σαφή εικόνα που βρίσκονται τα έργα.

Παρούσες επίσης ήταν η Διαχειριστική της ΠΑΜΘ και η αντίστοιχη υπηρεσία του Υπουργείου για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ώστε να διατρέξουν όλα τα έργα που τρέχουν από το ΠΕΠ ΑΜΘ, να ενημερώσουν την διοίκηση της Περιφέρειας για τα έργα που εντάχθηκαν μέσω του Υπουργείου στο Ταμείο Ανάκαμψης, και συζήτησαν για τα έργα που προσβλέπουν να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Μια νέα αρχή για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Ένα θέμα που απασχολεί Περιφέρεια και Υπουργείο είναι αυτό της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, με την κ. Μενδώνη να μιλά για την ανάγκη εύρεσης οριστικής λύσης που θα εξασφαλίσει τη συνεχή και ποιοτική λειτουργία του Μεγάρου.

Στην επίσκεψη της κ. Κοσμίδου με τον κ. Κουμεντάκη έγινε μια εξαντλητική αυτοψία, και περιμένουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση από την Εθνική Λυρική Σκηνή του σχεδιασμού που πρότεινε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, τον οποίο αποδέχτηκαν στην αρχική του μορφή η ίδια και ο κ. Μέτιος, ώστε να εξασφαλιστεί τα επόμενα χρόνια η λειτουργία του Μεγάρου μέσω ΕΣΠΑ. Θεωρεί δε πως όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου, όταν και ελπίζει πως θα βρεθούν ξανά όλοι μαζί στην Κομοτηνή προκειμένου να αναλύσουν τον προγραμματισμό αυτό.

Το βέβαια είναι πως η Κομοτηνή διαθέτει, εκτός από το Πολιτιστικό της απόθεμα, πολύ δυναμική παρουσία από τους δικούς της πολιτιστικούς φορείς, όλη η περιφέρεια έχει μεγάλη δυναμική στον πολιτισμό, και θεωρεί πως με τα έργα που έγιναν, γίνονται και προγραμματίζονται μέσα από ένα ουσιαστικό σχεδιασμό, «η Κομοτηνή και η ΠΑΜΘ μπορούν να αναπτύξουν αυτούς τους πολιτιστικούς πόρους που θα οδηγήσουν στην αρχή μιας δυναμική παρουσίας πολιτιστικού τουρισμού» τόνισε.

Ερωτηθείσα για το θέμα του δρόμου Μαρώνειας-Δικέλλων σημείωσε πως αυτός θα προχωρήσει ώστε το Αρχαίο Θέατρο να μπορεί να φιλοξενεί τακτικά παραστάσεις, ενώ για το Σπήλαιο της Μαρώνειας, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας, για αυτό δεν μπορεί ακόμα να χρηματοδοτηθεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.