Λυση με προσωρινο αναχωμα για τον ταμιευτηρα του Κομψατου

Αιχμές από Μ. Ταπατζά και Φ. Καζάκου για ολιγωρία και καθυστέρηση στο θέμα των κατεστραμμένων αναβαθμών

Τη λύση της δημιουργίας προσωρινού αναχώματος στον πάνω αναβαθμό, ώστε να λειτουργήσει ο υδατοταμιευτήρας που βρίσκεται κοντά στην παλιά γέφυρα του Κομψάτου, προκρίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, τουλάχιστον μέχρι να επισκευαστούν και οι δύο τσιμεντένιοι αναβαθμοί στην περιοχή.

Αυτό τόνισε στην απάντησή του σε επερώτηση για το ζήτημα της καταστροφής και των δύο αναβαθμών, η οποία δεν ικανοποίησε την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με τους Περιφερειακούς Συμβούλους της από τη Ροδόπη να κατηγορούν τον κ. Τσαλικίδη για αδιαφορία για την περιοχή και ολιγωρία στο συγκεκριμένο θέμα τόσο στην πρόβλεψη του ζητήματος, όσο και στην αντιμετώπιση των ζημιών όταν αυτές προέκυψαν.

Ποιος ο σχεδιασμός για τους αναβαθμούς

Την επερώτησή έκανε ο κ. Μανώλης  Ταπατζάς που τόνισε πως αν και οι αναβαθμοί έχουν υποστεί καταστροφές τα τελευταία χρόνια, δεν έχει επιληφθεί καμία αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για την αποκατάστασή τους. Ο ταμιευτήρας, τόνισε, είναι μικρός αλλά πολύ σημαντικός για την ευρύτερη περιοχή του Ιάσμου, αφού αρδεύει 2.900 στρέμματα καλλιεργειών που αποφέρουν εισοδήματα σε περίπου 800 οικογένειες, αλλά προστατεύουν και την παλιά γέφυρα από την εποχική ορμητική ροή.

Για αυτό και ζήτησε να μάθει αν έχει γίνει η αποτύπωση των ζημιών, αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αποκατάστασή τους.

Σκέψεις για προσωρινό ανάχωμα

Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, σημείωσε πως τα προβλήματα στους αναβαθμούς παρατηρήθηκαν σε διαφορετικές περιόδους, παραδεχόμενος ότι προκαλούν ζητήματα στην αρδευσιμότητα αλλά και την προστασία της γέφυρας.

Όσο αφορά στον πρώτο αναβαθμό, που παρουσίασε πρώτα πρόβλημα, έγινε αυτοψία και εγγράφηκε στο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας η αποκατάσταση του. Ήδη έχει γίνει η μελέτη, σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης, ενώ έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΝ η απαλλαγή Περιβαλλοντικών όρων για να προχωρήσει η παρέμβαση.

Στο μεταξύ όμως υπήρξε ρήξη και στον δεύτερο αναβαθμό, η οποία, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, δεν μπορούσε να προβλεφθεί, και απαιτεί δεύτερη τεχνική έκθεση και μελέτη.

Αυτή τη στιγμή περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά του ποταμού, ώστε να γίνει πιο λεπτομερής αποτύπωση των ζημιών, ενώ σαν προσωρινή λύση, έχει προταθεί να γίνει εκτροπή των υδάτων προς τα αρδευτικό κανάλι, ώστε με την κατασκευή ενός προσωρινού αναχώματος στον πρώτο αναβαθμό, να αποκατασταθεί η αρδευσιμότητα της δεξαμενής.

Αιχμές για ολιγωρία

Για το θέμα η κ. Φελίνα Καζάκου σημείωσε πως βλέπει ότι δεν έχει δοθεί καμία λύση στους κατοίκους της περιοχής, σε ένα πρόβλημα που επαναλαμβάνεται, και δεν ενδείκνυται πρόχειρης αντιμετώπισης, αλλά θα πρέπει να δοθεί πραγματική λύση στο πρόβλημα. «Αν ο Αντιπεριφερειάρχης ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα, θα είχε προβλέψει τα προβλήματα στους αναβαθμούς και θα τα είχε προλάβει» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Καζάκου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.