LIVE: Στα εγκαινια του IGB ο Κυριακος Μητσοτακης

Τον διασυνοριακό σταθμό IGB εγκαινιάζει στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής ο Πρωθυπουργός

Στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής βρίσκεται αυτήν την ώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων του αγωγού IGB.

Στην τελετή εγκαινίων παρευρίσκονται επίσης ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, όπως και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας που προμηθεύει με Φυσικό Αέριο τον αγωγό TAP, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογo του Κώστα Σκρέκα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονική επίθεση στον Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργό  Σίνζο Άμπε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Κομοτηνή, την Ελλάδα την Βουλγαρία και ολόκληρα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη γιατί  όπως τόνισε εδώ σε λίγο «δεν εγκαινιάζουμε έναν αγωγό αλλά μια καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό Νότο με τον Βορρά, φέρνοντας πιο κοντά Ελλάδα και Βουλγαρία» υπογραμμίζοντας τη σημασία του IGB για τις δύο φίλες χώρες.

Οι βάσεις, όπως τόνισε, τέθηκαν το 2009 με το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο και υιοθέτησαν στη συνέχεια τα εθνικά κοινοβούλια αναγνωρίζοντάς το ως ένα έργο εθνικής προτεραιότητας. «Η ολοκλήρωσή του στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη συγκυρία και αφού αντιμετωπίσαμε από κοινού τις όποιες προκλήσεις δείχνει τη σημασία του αγωγού» σημείωσε, τονίζοντας την στρατηγική σημασία του αγωγού για την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά απαραίτητη την άμεση λειτουργία του αγωγού τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «ωμό εκβιασμό» από πλευράς της Ρωσίας. «Η δική μας απάντηση είναι η χρήση της ενέργειας ως μέσο αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης και αμοιβαίας προόδου» ανέφερε στόχος εφικτός, όπως διαφαίνεται για την επίτευξη του οποίου «η Ελλάδα πρωτοστατεί ενισχύοντας διπλά στο νέο χάρτη που διαμορφώνεται στον τομέα αυτό», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι η λιγότερο εκτεθειμένη χώρα σε  περίπτωση διακοπής ροής του φυσικού αερίου από πλευράς της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη γεωγραφική σημασία της Ελλάδας ως πύλη ενέργειας για όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τονίζοντας πως η σημερινή εκδήλωση επισφραγίζει τη βούληση της Αθήνας να βρεθεί στο πλευρό της Σόφιας. Ο σταθμός της Ρεβυθούσας καλύπτει ήδη το 80% των αναγκών της γείτονος χώρας, εφοδιασμός ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί με τον αγωγό IGB που θα μπορεί σε πρώτη φάση να διακινεί 3 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δυνατότητα να φτάσει έως τα 5 εκατ., εφόσον απαιτηθεί, σημείωσε, εξηγώντας πως είναι και διπλής κατεύθυνσης.

«Ο IGB είναι ένας ενεργειακός αγωγός αλλά ταυτόχρονα και ένας αγωγός αξιών που θα μεταφέρει το μήνυμα της εθνικής ασφάλειας, της βαλκανικής αλληλεγγύης, της διακρατικής συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, μηνύματα ιδιαίτερης σημασίας για μια περιοχή στην οποία υπάρχει μια εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας στην οποία και απαντούν» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην συνέχεια απευθυνόμενος προς τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό έκανε λόγο για ένα «μήνυμα ειρήνης και κοινής προόδου, απόδειξη ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θέλουν και μπορούν να κινηθούν στον δρόμο της ανάπτυξης, όπως και η Ευρώπη συνολικά» για να ευχηθεί τέλος «σύντομα να ξεπεραστούν οι τρικυμίες και να οδηγηθούμε στα ήρεμα νερά που  θέλουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.