Live: Εθνικες Εκλογες Ιουνιου 2023

Ζωντανά στον ΠτΘ

11.41: Κάπου εδώ η ζωντανή αναμετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων τελείωσε. Σας ευχαριστούμε πολύ!

11.36: Οζγκιούρ Φερχάτ: «Το αποτέλεσμα δείχνει πάρα πολλά για την πολιτική που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περιοχή»

Στο εκλογικό αποτέλεσμα επέλεξε να εστιάσει τις δηλώσεις του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Οζγκίουρ Φερχάτ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το πρόσωπο εκείνο που ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης όλο τον προεκλογικό του μήνα, ωστόσο στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση ως εκλεγμένος εκπρόσωπος της Ροδόπης, επέλεξε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, να μην επικεντρωθεί σε αυτό, αλλά να ερμηνεύσει πολιτικά το εκλογικό αποτέλεσμα στην περιοχή, ως νίκη των πολιτών απέναντι στις πιέσεις που ασκήθηκαν και ως μια επιβράβευση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιοχή.

Αναλυτικά ο κ. Φερχάτ ξεκίνησε την τοποθέτησή του από το πανελλαδικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας πως: «νομίζω ότι είναι μια ιδιαίτερη βραδιά απόψε για την περιοχή μας. Ολοκληρώνεται ένας πολύ μεγάλος αγώνας για την περιοχή μας ο οποίος ήταν πάρα πολύ δύσκολος αλλά συνάμα ήταν και πολύ όμορφος. Το γενικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Είναι μια σημαντική ήττα, νομίζω όμως πως με το πρόγραμμα μας μπορούμε να αναδιοργανώσουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε από αύριο να ξεκινήσουμε τον πολιτικό μας αγώνα μέσα στην κοινωνία για να φέρουμε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκεί που του αρμόζει. Το κόμμα μας προέρχεται από τα σπλάχνα της κοινωνίας. Είναι ένα κόμμα το οποίο έχει καταφέρει πάρα πολλά σε συνάρτηση με τους κοινωνικούς αγώνες».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους τους δημοσιογράφους γιατί επιμείνατε να έρθετε σε επικοινωνία είτε με εμένα προσωπικά, είτε με τα στελέχη του κόμματος. Αυτό είναι τιμή για έναν υποψήφιο από τη Ροδόπη. Συνάμα θα ήθελα όμως  να δείξετε λίγη δημοσιογραφική κατανόηση καθώς είχαμε έναν αγώνα να δώσουμε εδώ στη Ροδόπη αφού η κάλπη ήταν άδεια και εγώ ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου μαζί με όλους τους συντρόφους  δεν μπορούσα να είμαι στη διάθεσή σας. Εγώ θα ήθελα να μιλήσω για το αποτέλεσμα της Ροδόπης, που όπως αντιλαμβάνεστε δείχνει πάρα πολλά για την πολιτική που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περιοχή».

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις κατηγορίες που του προσάπτονται ο κ. Φερχάτ υπογράμμισε πως «το κόμμα μας έχει δώσει σαφείς απαντήσεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για ένα βουλευτή  να βγαίνουν κεντρικές ανακοινώσεις. Θα σας παρακαλούσα να παραμείνετε στη σημασία και την ουσία του σημερινού αποτελέσματος. Όπως ξέρετε, παρά της πιέσεις εδώ και ένα μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάφερε παρά τις πιέσεις να φέρει την πρωτιά. Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το αποψινό αποτέλεσμα, χιλιάδες κόσμου που μας ψήφισε παρέμεινε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πιστεύω ότι αυτό είναι το σημαντικό».

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα δεν σταμάτησαν και έτσι ο κ. Φερχάτ  συνέχισε λέγοντας «βεβαίως και σεβόμαστε τη συνθήκη της Λωζάνης. Έχω πάρα πολλές φορές διατυπώσει στις απόψεις μου για ορισμένα θέματα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Ροδοπίτες και τις Ροδοπίτησσες για αυτό το αποτέλεσμα παρά τις πιέσεις παρά τη μεγάλη δημοτικότητα που απόκτησε η περιοχή μας τελευταία. Θα σας πρότεινα να σκύψετε πάνω στα πραγματικά προβλήματα της Ροδόπης. Αυτές τις μέρες κανένα κανάλι δεν μίλησε για τη μετανάστευση, για το βιοτικό επίπεδο και τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα και εμείς ως κόμμα έχουμε τις αρχές και τις αξίες μας και με αυτά θα πορευτούμε, όπως κάναμε εδώ και δεκαετίες, έτσι ώστε η περιοχή πολιτικά να μπορεί να δικαιώνεται, όπως έκανε απόψε το βράδυ.

10.47: Μπορεί τη μονοτονία του μπλε του χάρτη της Ελλάδας να «χαλάει» το ροζ της Ροδόπης, ωστόσο σε επίπεδο δήμων η Ροδόπη συνεχίζει να είναι «διχοτομημένη». Μπλε οι δήμοι Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, ροζ οι δήμοι Ιάσμου και Αρριανών

10.36: Νότης Χαραλαμπίδης: «Κρατήσαμε την έδρα, όπως και την προηγούμενη φορά και ευχόμαστε στον Ιλχάν Αχμέτ καλή δουλειά στο ελληνικό κοινοβούλιο»

Την ικανοποίηση του για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Ροδόπη, αλλά και την ενίσχυση του κόμματος πανελλαδικά εξέφρασε σε δήλωσή του ο Γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νότης Χαραλαμπίδης.

«Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τους πολίτες της Ροδόπης που με τη στήριξή τους έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ελλάδα. Κρατήσαμε υψηλά ποσοστά, κρατήσαμε την έδρα, όπως και την προηγούμενη φορά και ευχόμαστε στον Ιλχάν Αχμέτ καλή δουλειά στο ελληνικό κοινοβούλιο και για το ΠΑΣΟΚ και για όλους τους πολίτες της Ροδόπης» επεσήμανε συγκεκριμένα ο κ. Χαραλαμπίδης.

Επίσης σημείωσε για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σε πανελλαδικό επίπεδο πως  «σε αντίθεση με το πρώτο και δεύτερο κόμμα ότι είχαμε έστω και κατ’ ολίγον μια αύξηση. Πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ και του δίνει την εντολή από εδώ και πέρα να ασκήσει τον πολιτικό του αγώνα ώστε να γίνει μια δυνατή και αξιόμαχη δημοκρατική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

10.23: Αύριο η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης

Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει αύριο Δευτέρα, 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση (αργότερα αύριο Δευτέρα) και η ορκωμοσία των “300” (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

10.18: Ιλχάν Αχμέτ: «Ανοίξαμε δρόμους δημοκρατίας»

Ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ σε δήλωσή του.

Συγκεκριμένα ευχαρίστησε «όλους τους συμπατριώτες μου εδώ στη Ροδόπη που με στήριξαν με την ψήφο τους» και συμπλήρωσε πως «αυτές οι εκλογές ήταν δύσκολες όπως ήταν δύσκολες και οι προηγούμενες εκλογές, όμως νομίζω πως απόψε με αυτό το αποτέλεσμα και με την ψήφισή μου και από τους χριστιανούς και από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μου, ανοίξαμε νέους δρόμους στη Ροδόπη και στη Θράκη. Ανοίξαμε δρόμους δημοκρατίας, καταδείξαμε ότι το παν είναι να μπορέσεις να είσαι βουλευτής όλου του νομού. Μπορεί να δικαιώθηκα προσωπικά εγώ στον αγώνα που έδωσα, αλλά νομίζω ότι αυτή η δικαίωση ανήκει και σε όλους τους Ροδοπίτες, γιατί όλοι μαζί δώσαμε τον αγώνα της δημοκρατίας. Θέλω να γνωρίζουν οι συμπολίτες ότι αυτές τις ψήφους δεν θα τις χρησιμοποιήσω για προσωπικό μου όφελος αλλά, όπως και άλλοτε υπέρ των Ροδοπιτών, υπέρ της ανάπτυξης. Από τη Δευτέρα το πρωί σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε για τη Θράκη, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας».

Παράλληλα επεσήμανε για την πανελλαδική ενίσχυση του κόμματος πως «η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ θα δώσουμε τη μάχη της σοβαρής αξιόπιστης αντιπολίτευσης στη βουλή προκειμένου στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές να έχουμε το λόγο να ζητήσουμε να αναλάβουμε τα ηνία της εξουσίας με σεμνότητα και ταπεινότητα».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την εκλογή του κ. Φερχάτ και τις κατηγορίες περί έξωθεν παρεμβάσεων, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ στάθηκε για ακόμη μια φορά στον αγώνα που έδωσε ενάντια σε ξενοκίνητα κέντρα εξουσίας και κάλεσε τον κ. Φερχάτ ως εκλεγμένο βουλευτή πλέον «να μιλήσει και να απαντήσει. Η βουλή δεν είναι για να κρυβόμαστε και να σιωπούμε. Περιμένουμε και εγώ και οι συμπολίτες μου να ακούσουμε τι έχει να πει για όλα αυτά».

9.54: Ε. Στυλιανίδης: «Η εμφάνιση κομμάτων μικρών δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας μας αποστέρησαν τη χαρά να δούμε και αυτή τη γωνιά του χάρτη γαλάζια»

Σε δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα προχώρησε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης από το κέντρο Τύπου στην πρώην Νομαρχία Ροδόπης.

Στο μήνυμά του ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε:

Είναι μια ξεχωριστή μέρα η σημερινή. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλοι μαζί πετύχαμε μια μεγάλη ιστορική νίκη. Μία νίκη που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε μια καινούργια δυναμική τετραετία. Μία νίκη που μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε μεταρρυθμίσεις να διορθώσουμε λάθη να καλύψουμε κενά. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες και φυσικά και το σύνολο του λαού της Ροδόπης για τη συνεχή εμπιστοσύνη και τη δύναμη που μου δίνουν να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτό το νομό. Θέλω να επισημάνω ότι είχαμε και εδώ στο νομό, παρά τις ιδιαιτερότητες, μια σημαντική αύξηση ποσοστού μας, πάνω από 1,5 μονάδα, αλλά η εμφάνιση κομμάτων μικρών δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας μας αποστέρησαν τη χαρά να δούμε και αυτή τη γωνιά του χάρτη γαλάζια. Αυτό δε σημαίνει τίποτα. Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε κυβέρνηση έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική για μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία, μια πολιτική αξιών μια αναπτυξιακή πολιτική για την ακριτική Ελλάδα και αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε με συνέπεια, απομονώνοντας κάθε ακραία φωνή και αντιμετωπίζοντας κάθε ξένη παρέμβαση.

9.33: Κυρ. Βελόπουλος: Η Ελληνική Λύση απέδειξε πως είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει

Με έντονη κριτική στους δημοσκόπους σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν και άντεξαν τον βρώμικο πόλεμο του συστήματος. Λυπάμαι πραγματικά όλους αυτούς τους δημοσκόπους που παίζουν με την ψυχολογία των ανθρώπων, που παίζουν με τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν, έως την τελευταία στιγμή να μας λένε το ανώτατο όριο είναι 4,2% και μπορεί να είμαστε έξω από τη Βουλή; Λυπάμαι γιατί ανεχόμαστε μια κατάσταση, η οποία πρόδηλα δεν είναι δημοκρατική», τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

«Αυτό που έχω να τους πω όμως και είναι ωμό, είναι πως η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει. Είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει και ό,τι και να κάνουνε θα αποδείξουμε πως είμαστε πολύ σκληροί. Θα συνεχίσουμε, εθνικά, κοινωνικά, λαϊκά, τον αγώνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ένα χαμόγελο από μας, σε αυτούς που ήθελαν να πεθάνει η Ελληνική Λύση. Η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει ποτέ», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποιους βουλευτές εκλέγει το κόμμα του, ο κ. Βελόπουλος απάντησε: «Αν δεν βγει το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι βουλευτές. Όποιοι κι αν είναι, εμείς είμαστε Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων».

9.29: Με την πανελλαδική ενσωμάτωση κοντά στο 90% η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

ΝΔ: 158 έδρες, ποσοστό 40,52%

ΣΥΡΙΖΑ: 47 έδρες, ποσοστό 17,84%

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 32 έδρες, ποσοστό 11,95%

ΚΚΕ: 20 έδρες, ποσοστό 7,62%

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 13 έδρες, ποσοστό 4,70%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 12 έδρες, ποσοστό 4,48%

ΝΙΚΗ: 10 έδρες, ποσοστό 3,72%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 8 έδρες, ποσοστό 3,16%

9.21: Ξεπέρασε το 90% η ενσωμάτωση στη Ροδόπη και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 33,70%

ΝΔ: 28,77%

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 18,94%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,18%

ΚΚΕ: 3,21%

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 3,11%

ΝΙΚΗ: 2,64%

ΜΕΡΑ25: 1,42%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 1,34%

9.08: Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα των εκλογών

«Νιώθω βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, χωρίς να ανεχθώ έπαρση και αλαζονική συμπεριφορά» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

Οι Έλληνες μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Με ηχηρό τρόπο, έκλεισαν οριστικά έναν κύκλο τοξικότητας που κράτησε πίσω την κοινωνία».

Παράλληλα τόνισε πως «νιώθω βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις» και διευκρίνισε πως «ποτέ δεν υπόσχομαι πράγματα, αλλά θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, με σκληρή δουλειά, χωρίς να δεχθώ καμία έπαρση και αλαζονική συμπεριφορά».

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες, επιδιώκω ευρύτερες συναινέσεις. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα».

Κλείνοντας ο ίδιος υπογράμμισε πως «θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας, αλλά από αύριο σηκώνουμε τα μανίκια. Ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, ξημερώνει για όλους αύριο μία καλύτερη ημέρα».

9.02: Βαρουφάκης: Το μείζον είναι ο αποψινός θρήνος της Αριστεράς

«Η μη είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή είναι το λιγότερο. Το μείζον είναι ο αποψινός θρήνος της Αριστεράς επειδή αποτύχαμε να μετατρέψουμε την δεκαετή αντίσταση στην μνημονιακή καταστροφή σε προοδευτικό μέτωπο και ταυτόχρονα αποτύχαμε να αποτρέψουμε την μετατροπή της οργής σε ακροδεξιό ρεύμα» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τα αποτελέσματα του διαφαινόμενου αποκλεισμού του κόμματός του από τη Βουλή. 

«Ευχαριστώ τους ανθρώπους της συμμαχίας μας και ιδίως τους ανένταχτους που μας στήριξαν. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας. Από αύριο το πρωί κιόλας, ακούραστα θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για την ανασύνταξη της πλουραλιστικής, οικολογικής, ενωτικής ανιδιοτελούς αριστεράς, Ποτέ ο λαός μας δεν είχε περισσότερη ανάγκη μιας τέτοιας αριστεράς στη Βουλή. Και ποτέ μια τέτοια Αριστερά δεν θα λείψει τόσο πολύ από τη Βουλή.

Δεν έχει χαθεί τίποτα οριστικά. Να θυμίσω ότι τον Σεπτέμβρη του 2009 –μια συστημική κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με ένα συντριπτικό 44% και μέσα σε μερικούς μήνες ολόκληρο το σύστημα κατέρρεε  κάτω από το βάρος των χρεών και των ψεμάτων του.

Αυτή τη φορά, η ανασυγκροτημένη κα ανασυνταχθείσα αριστερά θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για να στηρίξουμε και να εκφράσουμε τους ανθρώπους, τον κόσμο που θα χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Ευχαριστούμε όσους ψήφισαν το ΜέΡΑ 25 διαψεύδοντας το αφήγημα ότι θα καταρρέαμε, δεν θα υπήρχαμε. Καλούμε και προσκαλούμε τους προοδευτικούς ανθρώπους που δεν μας ψήφισαν σε προγραμματική συστράτευση χωρίς ηγεμονίες, γιατί έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά». 

20.56: Αλλαγές στην κατανομή στον Έβρο

Με την ενσωμάτωση στο 85%, τρεις έδρες καταλαμβάνει η ΝΔ και μια η Ελληνική Λύση

20.44: Στο 77% της ενσωμάτωσης, τα εκλογικά αποτελέσματα στη Ροδόπη έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 34,80%

ΝΔ: 28,21%

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 19.12%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,08%

ΚΚΕ: 3,10%

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 2,91%

ΝΙΚΗ: 2,50%

ΜΕΡΑ25: 1,40%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 1,32%

20.34: Μια γρήγορα ματιά στα αποτελέσματα της περιφέρειάς μας.

Καβάλα: Θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας στο 71% της ενσωμάτωσης, καταλαμβάνει και τις 4 έδρες

Δράμα: Στο 70% της ενσωμάτωσης από μια έδρα καταλαμβάνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στη δεύτερη θέση του νομού

Ξάνθη: Στο 71% της ενσωμάτωσης η ΝΔ αυξάνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που καταλαμβάνουν από μια έδρα, ενώ η τρίτη έδρα πηγαίνει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Έβρος: Στο 75% της ενσωμάτωσης, δύο έδρες καταλαμβάνει η ΝΔ, μία ο ΣΥΡΙΖΑ, μια η Ελληνική Λύση

20.30: Με την ενσωμάτωση κοντά στο 60% πανελλαδικά τα αποτελέσματα δείχνουν οχτακομματική βουλή. Το “γαλατικό χωριό” παραμένει το μόνο ροζ του χάρτη

20.22: “Ντέρμπι” στην Ξάνθη με 600 ψήφους να χωρίζουν τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ με την ενσωμάτωση λίγο πάνω από το 50%

20.12: Δηλώσεις Β. Στίγκα, επικεφαλής του κόμματος Σπαρτιάτες

«Μετά από καιρό, μια εθνική φωνή θα είναι μέσα στο κοινοβούλιο», είπε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, σημειώνοντας ότι «οι Σπαρτιάτες έρχονται για να ενώσουν, όχι να διχάσουν». Κατόπιν, τόνισε: «Να ευχαριστήσω τον Ηλία Κασιδιάρη, για τη σημαντική βοήθεια, ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε ότι «θα φέρουμε ένα νέο ήθος στο κοινοβούλιο».

20.10: Επίσημη εκτίμηση αποτελέσματος – Οκτακομματική Βουλή

20.05: Πανελλαδικό αποτέλεσμα με την ενσωμάτωση στο 25%

20.03: Στο 58% κινείται η αποχή στη Ροδόπη σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής

20.00: Εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη με την ενσωμάτωση κοντά στο 30%

19.57: Η τελική εκτίμηση του exi poll

19.54: Για αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα exit poll, κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ένα αποτέλεσμα αρνητικό τόσο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων», όπως σημειώνουν.

Η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με κομματικές πηγές, δεν περίμενε κάποια έκπληξη, αφού όπως σημειώνουν, «σε μεγάλο βαθμό αυτό είχε προεξοφληθεί από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών».

«Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», εξηγούν.

Πολύ ανησυχητικό σημάδι, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς που φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη νέα Βουλή.

«Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης, θα αγωνιστούμε από την επόμενη ημέρα ως ισχυρή αντιπολίτευση και θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες», καταλήγουν.

19.53: Θετικό κλίμα επικρατεί στον Περισσό ενώ σημειώνουν με αφορμή και την ανακοίνωση των πρώτων ανεπίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών ότι προφανώς αναμένουν και τα τελικά αποτελέσματα. Φαίνεται ότι υπάρχει δυναμική ανόδου του ΚΚΕ κι αυτό είναι το θετικό στοιχείο αυτής της εκλογικής μάχης. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή – ευκαιριακή, δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς.

19.50: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Χριστοδουλίδης, οι δύο άνδρες πρόκειται να έχουν σύντομα συνάντηση.

«Επικοινώνησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, φίλο Κ. Μητσοτάκη και τον συγχάρηκα για τη μεγάλη του Νίκη. Θα συναντηθούμε τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες και σύντομα θα επισκεφθεί την Κύπρο», σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης στο twitter.

19.48: Στις 20:30 αναμένεται η ανακοίνωση της πρώτης ασφαλούς εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic, όπως ανέφερε ο γγ Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, σε σύντομη δήλωσή της, ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας φτάσαμε στο τέλος μίας μακράς εκλογικής διαδικασίας. «Τυχόν μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως», πρόσθεσε και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

19.37: Πρώτο αποτέλεσμα στη Ροδόπη σε 2 από τα 283 εκλογικά τμήματα

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: 52,13%

ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής: 26,60%

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 17,02%

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: 2,13%

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ – Α. ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: 1,06%

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: 1,06%

19.24: Σενάριο εδρών για εννιακομματική Βουλή

  • ΝΔ: 158
  • ΣΥΡΙΖΑ: 45
  • ΠΑΣΟΚ: 29
  • ΚΚΕ: 21
  • Σπαρτιάτες: 13
  • Νίκη: 9
  • Ελληνική Λύση: 9
  • Πλεύση Ελευθερίας: 8
  • ΜεΡΑ25: 8

19.20: Σχόλιο στελεχών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το exit poll: «Αν το αποτέλεσμα του exit poll αποτυπωθεί και στο επίσημο αποτέλεσμα της κάλπης, επιβεβαιώνει ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόσο στις εκλογές του Μαΐου όσο και σήμερα δεν ήταν καθόλου συγκυριακή επιλογή.

«Η ψήφος αυτή δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει κι επανακτά δεσμούς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να καταστεί το ΠΑΣΟΚ η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση. Επιπλέον «Με τη αυξημένη παρουσία τόσων ακροδεξιών σχημάτων ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ως δημοκρατικού αναχώματος, είναι ακόμη μεγαλύτερος. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία και δεν έκανε μικροπολιτική, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές με την αναφορά-πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για “παραστρατημένους” της Χ.Α. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι αυτές τις ψήφους εμείς δεν τις θέλουμε»

19.15: Στελέχη της ΝΔ μετά την ανακοίνωση των exit polls δήλωσαν: «Αναμένουμε τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι η ΝΔ εξασφαλίζει ασφαλή αυτοδυναμία. Αυτό μάς κάνει να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς. Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο».

19.04: Διαφορά άνω των 24 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η μέση τιμή του κοινού exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων, στο 80% του δείγματος.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ θα κινηθεί μεταξύ 40% έως 44%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,1% έως 19,1%, το ΠΑΣΟΚ από 10% έως 13%, το ΚΚΕ από 7,2% έως 9,2%, οι Σπαρτιάτες από 4% έως 6%, η Ελληνική Λύση από 2,3% έως 4,3%, η Νίκη από 2,3% έως 4,3%, το ΜέΡΑ25 από 2% και 4% και η Πλεύση Ελευθερίας από 2% έως 4% επίσης.

Θρίλερ με την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 καθώς τα ποσοστά τους δείχνουν ότι είναι στη κόψη του ξυραφιού για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή.

19.00: Καλησπέρα σας καλωσήρθατε στη ζωντανή αναμετάδοση της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.