«Λακωνικο» το ΥΠΑΑΤ για το Φραγμα Κομψατου

Δ. Χαρίτου: «Τελικά οι υποσχέσεις της κ. Μπακογιάννη για το φράγμα του Κομψάτου ήταν άνθρακες με προεκλογικό μάλιστα άρωμα»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου είχε ζητήσει από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την δήλωση της κ. Μπακογιάννη στην Κομοτηνή ότι έχει αποφασιστεί το Φράγμα Κομψάτου να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ότι χρήζει μιας πρόσθετης μελέτης και με την ολοκλήρωση αυτής θα ανακοινωθεί ως έργο ΣΔΙΤ από τον κο Σκυλακάκη, να απαντήσουν με σαφήνεια σε τρία κρίσιμα ερωτήματα:

  • Αν πράγματι έχει εγκριθεί η ένταξη του Φράγματος Κομψάτου στο Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί στα πρώτα 8 έργα που είχαν ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ δεν συμπεριλαμβανόταν το εν λόγω έργο.
  • Αν έχει προχωρήσει η συμπληρωματική μελέτη που απαιτείται προκειμένου να ενταχθεί στα επενδυτικά σχέδια μέσω ΣΔΙΤ.
  • Αν μία τέτοια λύση, δηλαδή ως έργο ΣΔΙΤ, θα ήταν προς το συμφέρον του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

Η απάντηση του Γ. Στύλιου

Στην «λακωνική» του απάντηση παρά το πλήθος των ερωτημάτων, ο υφυπουργός του ΥΠΠΑΤ κ. Γεώργιος Στύλιος αρκείται απλά να σημειώσει πως «η αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτινων πόρων της Ελλάδας έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα κατά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την παρούσα κυβέρνηση» για να αναφερθεί στη συνέχεια στο γνωστό ιστορικό της υπόθεσης, επισημαίνοντας πως «λόγω της μη έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και λόγω των αρνητικών γνωμοδοτήσεων δεν έχει ακόμα εγκριθεί η υποβληθείσα οριστική μελέτη του έργου».

Το θετικό για το έργο, όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο υφυπουργός στην απάντησή του, «είναι η ένταξη του τον Νοέμβριο 2021 στο Πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0». Ο υφυπουργός εξηγεί πως «το ΥΔΩΡ 2.0 αποτελεί το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης στην Ελλάδα» για να κλείσει σημειώνοντας πως «με την προοπτική νέων θετικών γνωμοδοτήσεων των δύο φορέων επί της ΑΕΠΟ, θα προγραμματιστεί η υλοποίηση του Έργου.

Δ. Χαρίτου: «Οι διαβεβαιώσεις του υφυπουργού μας θυμίζουν το ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…»

Σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου υπογραμμίζει πως «το ΥΠΑΑΤ με τον υφυπουργό Γεώργιο Στύλιο όχι μόνο δεν έδωσε καμία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση στα συγκεκριμένα τρία ερωτήματα που έθεσα, αλλά ενέτεινε ακόμη περισσότερο την ανησυχία μου σχετικά με ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο του Φράγματος Κομψάτου.

Και αυτό γιατί γνωστοποίησε αυτά που ήδη όλοι ξέραμε, δηλαδή ότι δεν εγκριθεί η οριστική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επικαλούμενος μάλιστα τις γνωστές εδώ και χρόνια αρνητικές γνωμοδοτήσεις δύο φορέων, χωρίς όμως να εξηγήσει σε ποιες ακριβώς ενέργειες προχώρησε το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να αρθούν οι αρνήσεις των φορέων. Ενώ  οι διαβεβαιώσεις του,  ότι εφόσον και όποτε βέβαια αρθούν οι αρνητικές αυτές γνωμοδοτήσεις, θα προγραμματιστεί η υλοποίηση του έργου, μας θυμίζουν το ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…».

Ο βουλευτής ευχαρίστησε τον υφυπουργό «γιατί με όσα μου απάντησε επιβεβαίωσε την κριτική που άσκησα, ότι τελικά οι  υποσχέσεις της κ. Μπακογιάννη για το φράγμα του Κομψάτου ήταν άνθρακες αντί θησαυρός με προεκλογικό μάλιστα άρωμα, ενώ στην πραγματικότητα το έργο έχει εγκαταλειφθεί και δεν είναι στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης».

Τόνισε δε κλείνοντας πως «δεν θα σταματήσω να αναδεικνύω τη σημασία του έργου του Φράγματος Κομψάτου για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και φυσικά θα συνεχίσω να διεκδικώ και στη Βουλή την υλοποίηση  του Φράγματος Κομψάτου, με την ένταξη του και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.