Λαικη Συσπειρωση ΑΜΘ: «Η αδικια σε βαρος των βιοκαλλιεργητων ολοκληρωθηκε»

Ακόμη και με τη νέα κατανομή πάνω από 1.300 βιοκαλλιεργητές μένουν εκτός του μέτρου

«Η κατανομή της υπερδέσμευσης ούτε στο ελάχιστο δεν καλύπτει τους παλιούς βιοκαλλιεργητές της Περιφέρειάς μας». Τα παραπάνω αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα όσα εξήγγειλε την Τρίτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για την τροποποίηση στο μέτρο ενίσχυσης της Βιολογικής Καλλιέργειας. Η περιφερειακή παράταξη τονίζει ότι ακόμη και με τη νέα κατανομή περισσότεροι από 1.300 βιοκαλλιεργητές της περιφέρειάς μας θα μείνουν εκτός του μέτρου για να καλέσει τους αγρότες «να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια τους πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Στα πλαίσια συνέντευξής, Τρίτη 21/5/2019, του Υπουργού ΥΠΑΤ Κ. Αραχωβίτη αναφέρθηκε ότι: «Δεσμεύονται επιπλέον 85 εκατ. ευρώ για το μέτρο ενίσχυσης της Βιολογικής Γεωργίας. Εξ αυτών, τα 72 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δράση που αφορά τους παλαιούς δικαιούχους και συγκεκριμένα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα υπάρξει υπερδέσμευση κατά 140%, στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο κατά 120% και σε όλες τις άλλες περιφέρειες κατά 30%. Τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ δεσμεύονται για την αύξηση του προϋπολογισμού στη δράση που αφορά τους νέους βιοκαλλιεργητές».
 
Η συγκεκριμένη κατανομή της υπερδέσμευσης ούτε στο ελάχιστο δεν καλύπτει τους παλιούς βιοκαλλιεργητές της Περιφέρειάς μας, όταν με το αρχικό ποσό που διατέθηκε το ποσό των 3.408.100 ευρώ και εντάχθηκαν 19 παραγωγοί , με την νέα κατανομή το συνολικό ποσό που διατίθεται την περιφέρειά μας είναι 8.179.440 (που υπολείπεται  σημαντικά ακόμα και από την αρχική κατανομή σε άλλες περιφέρειες) και θα ενταχθούν περίπου 70 παραγωγοί επιπλέον.
 
Επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς οι ανησυχίες μας  για την τύχη του προγράμματος στην περιφέρεια που κατ’ επανάληψη εκφράσαμε με παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
 
Δυστυχώς η μόνη παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν επιστολή  που στάλθηκε στον Πρωθυπουργό κατόπιν της συζήτησης που έγινε στο Π.Σ. μετά από δικό μας αίτημα 14/4/2019.
 
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα μετά από δύο προσκλήσεις για την Βιολογική Γεωργία στην περιφέρειά μας περισσότεροι  1300 παλιοί βιοκαλλιεργητές δεν εντάσσονται ξανά. Η μη ένταξη εκτός από την στέρηση σημαντικών εισοδημάτων, οδηγεί και σε απαξίωση μηχανολογικού εξοπλισμού που είχαν οι βιοκαλλιεργητές για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καλλιεργειών τους.
 
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους αγρότες:
 
-Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια τους πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες
– Να απαιτήσουν τα δίκαια αιτήματά τους για την αξιοπρεπή επιβίωσή τους,
-Να δυναμώσουν την παράταξη που στάθηκε και στέκετε πάντα στο πλευρό τους, την Λαϊκή Συσπείρωση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.