Λαικη Συσπειρωση ΑΜΘ: Δικαιες οι διεκδικησεις των ομογενων παλιννοστησαντων της περιοχης μας

Πρόταση για έκδοση ψηφίσματος προς το περιφερειακό συμβούλιο

Πρόταση για έκδοση ψηφίσματος κατέθεσε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, η Λαϊκή Συσπείρωση, που συμμερίζεται την αγωνία των ομογενών παλιννοστησάντων της περιοχή μας, για την προστασία των σπιτιών τους.

Στο προτεινόμενο ψήφισμα της η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει τα εξής:

«Τις προηγούμενες μέρες εκατοντάδες ομογενείς παλιννοστήσαντες διαδηλώσαν σε πόλεις της Περιφέρειάς μας διεκδικώντας την προστασία των σπιτιών τους. 

Όπως είναι γνωστό, μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, χιλιάδες ομογενείς ποντιακής καταγωγής αναγκάστηκαν να φύγουν από τους τόπους διαμονής τους και να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες δυνατότητες διαμονής στη χώρα μας.

Το Ελληνικό Κράτος αντί να τους διασφαλίσει αξιοπρεπή κατοικία, παρά το γεγονός ότι διασφάλισε φθηνό και έμπειρο εργατικό δυναμικό αλλά και έναν πολιτισμικό πλούτο που μετέφεραν στις αποσκευές τους, τους οδήγησε στον τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου για να αντιμετωπίσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης του 2009 επιδεινώθηκε ραγδαία η θέση τους, όπως άλλωστε και όλων των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας. Την ίδια όμως στιγμή εκτοξεύτηκε το κόστος εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, γιατί το επιτόκιο τους ήταν συνδεδεμένο με το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου, προσαυξημένο κατά 2 έως 2,5 μονάδες, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Αντί όμως να βοηθηθούν για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, τόσο οι τράπεζες όσο και το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησαν στην έκδοση διαταγής πληρωμών για τα χρέη τους.

Επειδή ο κίνδυνος για να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία είναι πολύ μεγάλος, το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των ομογενών παλιννοστησάντων, στηρίζει το δικαίωμά τους να κρατήσουν τα σπίτια τους και απαιτεί από την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα με:

  • Διαγραφή τόκων και ανατοκισμών στα στεγαστικά Δάνεια που δόθηκαν στους Παλιννοστήσαντες Ομογενείς με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Απομείωση κατά 50% των οφειλών που προκύπτουν μετά και τις διαγραφές τόκων και ανατοκισμών.
  • Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει να μην υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού.
  • Να πάψει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε επερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.