Λαμπερα εγκαινια για την 23η Εκθεση Ανατολικη Μακεδονια – Θρακη (+Gallery)

Με 70 περίπτερα και περισσότερες από 120 επιχειρήσεις η Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» άνοιξε τις πόρτες της

Με την ελπίδα να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη άνοιξε τις πόρτες της την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου η 23η Έκθεση Ανατολική Μακεδονία – Θράκη που διοργανώνουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η ΔΕΘ-HELEXPO.

Σε αυτή αναπτύσσονται 70 περίπτερα, στα οποία άμεσα ή έμμεσα εκθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους περισσότερες από 120 επιχειρήσεις, με έμφαση στην τοπική παραγωγή, πρωτίστως στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, των αγροτικών προϊόντων, των παραδοσιακών ειδών, αλλά και πλήθος άλλων εκθετών από Ελλάδα αλλά και Τουρκία.

Την έκθεση άνοιξε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ενώ το παρόν έδωσαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ.Τάσος Τζήκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας κ. Σταμάτης Κουρούδης, εκπρόσωποι τους στρατού, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, των τοπικών αρχών, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.Κική Κωνσταντινίδου, καθώς και επισκέπτες από την Τουρκία, όπως ο Νομάρχης Ραιδεστού και εκπρόσωποι τουρκικών επιμελητηρίων συνοδευόμενοι από τον Τούρκο Πρόξενο στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακινζί.
 

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
«Η Μακεδονία και η Θράκη είναι τόποι πλούσιοι, με μεγάλες δυνατότητες οι οποίοι με τη γνώση των ιδιαιτεροτήτων και δυνατοτήτων κάθε περιοχής μπορούν να γίνουν πηγές πραγματικού πλούτου»

Την κορδέλα έκοψε η Υφυπουργός κ.Κόλλια-Τσαρουχά, που τόνισε πως η παρουσία της και το άνοιγμα της έκθεσης είναι ένα βήμα προς την πραγμάτωση μιας υπόσχεσης που έδωσε όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό της, ώστε το Υπουργείο να ξεφύγει από τα στενά όρια της Θεσσαλονίκης και να γίνει ξανά ο θεσμός που αγκαλιάζει ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, από την Καστοριά και τη Φλώρινα μέχρι την Σαμοθράκη και τον Έβρο.

«Η επιτυχία της έκθεσης αυτής», επισήμανε, «θα είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και οι δύο διοργανωτές, συνδέουν Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή ως κέντρα οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης.
Η Μακεδονία και η Θράκη είναι τόποι πλούσιοι, με μεγάλες δυνατότητες και με τη γνώση των ιδιαιτεροτήτων και δυνατοτήτων κάθε περιοχής αυτές μπορούν να γίνουν πηγές πραγματικού πλούτου, μέσα από ένα ισχυρό κυβερνητικό θεσμό, όπως το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, που θα τις εκπροσωπεί δυναμικά μέσα στην Κυβέρνηση».

Γιώργος Παυλίδης
«Η περιοχή μας προχωρά στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας»

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης τόνισε πως φέτος η Έκθεση ξαναγεννιέται, μετά από κενό ενός χρόνου, γιατί από φέτος απαλλάσσεται από περιττά βάρη και εργαλεία που είχαν δημιουργηθεί για την υποστήριξή της όμως αντί για αυτό δημιουργούσαν δαπάνες μεγαλύτερες από αυτές της πραγματοποίησής της.

«Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, και τώρα πλέον μια περιοχή που παρά τα προβλήματά της έχει μεγάλες δυνατότητες, προχωρά στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, έχοντας ως δεδομένο ότι το περιβάλλον έχει αναδιαταχθεί, με το άνοιγμα των συνόρων προς βορρά. Για αυτό και η Περιφέρεια» σημείωσε ο κ. Παυλίδης, «επιδιώκει συνειδητά μια ανάπτυξη που να μην είναι ρηχή, που να συνδέεται με την ταυτότητά της και τους πόρους που έχει, με τους ανθρώπους και τη θέλησή της να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες, ώστε να φτάσει εκεί που της αξίζει».

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής
«Η Έκθεση Ανατολική Μακεδονία – Θράκης, ελπίδα για αναγέννηση της περιοχής»  

Την ελπίδα ότι η έκθεση αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για την αναγέννηση όλης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέφρασε μετά την τέλεση του αγιασμού ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε πως «αυτή η έκθεση είναι ένα ακόμα προϊόν των αγαθών της καρδιάς των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, που εκθέτουν τους καρπούς της αγάπης και της καρδιάς τους γιατί αγαπούν τον τόπο τους, εργάζονται σε αυτόν».

«Όλοι μαζί, εν ενί στόματί και μία καρδία αναφερόμαστε στην εξοχοτάτη κα υπουργό, που εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, και παρακαλούμε να δοθούν κίνητρα στη Θράκη, στη Μακεδονία, στον τόπο μας γιατί είναι ένα κομβικό σημείο που μπορούν να επισκέπτονται οι γείτονές μας και η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ό,τι παράγουν και προσφέρουν οι άλλες χώρες, γιατί το Ελληνικό φιλότιμο αλλά και οι άνθρωποι που ζουν εδώ αγαπούν τον τόπο και παλεύουν να μείνουν οι νέοι μας σε αυτόν», σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη να αναγεννηθεί ο τόπος αλλά και η βιομηχανική περιοχή, που όπως τόνισε βρίσκεται σήμερα εν υπνώσει.
 

Κατερίνα Ιωαννίδου 
«Η Έκθεση Ανατολική Μακεδονία – Θράκη να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την προβολή της περιοχής»

Την πρόθεση η Έκθεση Ανατολική Μακεδονία – Θράκη να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την προβολή της περιοχής κατέθεσε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Έκθεσης, κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, επισημαίνοντας πως στόχος τους είναι με βασικό κινητήριο μοχλό την Εμπορική έκθεση να δημιουργήσουν σταδιακά ένα πολυγεγονός, μια μεγάλη γιορτή με παράλληλες δράσεις που θα προβάλλουν τις τοπικές επιχειρήσεις, τα τοπικά προϊόντα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το πολύ πλούσιο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής.

Τάσος Τζήκας
«Η φετινή διοργάνωση η 1η μίας νέας περιόδου»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την εμπιστοσύνη που τους έδειξε, τονίζοντας πως η φετινή έκθεση για την ΔΕΘ δεν είναι η 23η, αλλά η 1η μιας νέας περιόδου, θεωρώντας πως φέτος γίνεται η επανεκκίνησή της, που θεωρούν πως θα βοηθήσει την περιφέρεια να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Όπως εξήγησε κλείνοντας «με αυτή την πράξη η Περιφέρεια βοηθά στην ανάπτυξη της περιοχής και την επαφή της ντόπιας επιχειρηματικότητας με την τοπική αγορά».

Δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ της χθεσινής ημέρας πατώντας πάνω στην κεντρική φωτογραφία του ρεπορτάζ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.