Κυριακος Μητσοτακης, Κοινοβουλευτικος εκπροσωπος ΝΔ : «Τη Δευτερα εχουμε μια τελευταια ευκαιρια ως χωρα να αποτρεψουμε ενα καταστροφικο ατυχημα»

«Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν έχει καμία εντολή να οδηγήσει την χώρα σε ρήξη με την Ευρώπη»

Στην Κομοτηνή θα βρεθεί αύριο ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων αρχικά με στελέχη της ΝΔ στα γραφεία της ΝΟΔΕ και έπειτα με Διοικήσεις Παραγωγικών , Επαγγελματικών   και  Εμπορικών  Φορέων  του  Νομού  Ροδόπης, ενώ θα επισκεφθεί και την αγορά της πόλης ούτως ώστε να συνομιλήσει και με επαγγελματίες της περιοχής.
 
Ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής επεσήμανε πως η επίσκεψή του αυτή, συνδυάζεται με μία προσωπική υποχρέωσή του στην Αλεξανδρούπολη, που του έδωσε και την ευκαιρία να επισκεφθεί και την πόλη μας.
 
 

Κυριάκος Μητσοτάκης
 
«Ο  κ. Βαρουφάκης εδώ  και πολύ καιρό, με τους χειρισμούς του, έχει απολέσει έννοια αξιοπιστίας στις συνομιλίες του με τους ευρωπαίους ομολόγους του»

 
Στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup και τις δηλώσεις των ευρωπαίων εταίρων που έριχναν το «μπαλάκι» στο στρατόπεδο της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως διαφαινόμενη την εξέλιξη της μη επίτευξης συμφωνίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «προσήλθε ανέτοιμη», εκπροσωπούμενη από τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος όπως επεσήμανε «εδώ και πολύ καιρό, με τους χειρισμούς του έχει απολέσει έννοια αξιοπιστίας στις συνομιλίες του με τους ευρωπαίους ομολόγους του».
 
«Έχουμε μία τελευταία ευκαιρία ως χώρα τη Δευτέρα να αποτρέψουμε ένα καταστροφικό ατύχημα» τόνισε ο ίδιος, εκφράζοντας την ελπίδα πως «ο λίγος αυτός χρόνος που απομένει   θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για να γίνει μία καλή προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής». «Αυτό σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει και να συζητήσει θέματα και λεπτομέρειες ισοδύναμων μέτρων, αν δεν θέλει να αποδεχτεί την, πράγματι πολύ σκληρή, συμφωνία που έχουν προτάξει οι πιστωτές μας» επεσήμανε κάνοντας ειδική μνεία στη σειρά προτάσεων – ισοδύναμων μέτρων, ύψους 2 δις. Ευρώ, που δημοσιοποίησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», τα οποία όπως υποστηρίζει κλείνουν το δημοσιονομικό κενό και, εφόσον υιοθετηθούν από την κυβέρνηση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς.
 
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «θα  πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας, κάτι που κατέστη σαφές και από την πολύ μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώθηκε χθες στην Αθήνα,  ότι δεν έχει καμία εντολή να οδηγήσει τη χώρα σε ρήξη με την Ευρώπη, ότι δεν υπάρχει ζήτημα αν η Ελλάδα πρέπει ή όχι να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και σε καμία περίπτωση η μεγάλη αυτή εθνική επιτυχία της χώρας δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω».
 
 

«Το ερώτημα είναι μια καταστροφή όμοια της οποίας δεν έχει γνωρίσει αυτή και η προηγούμενη γενιά που θα επέλθει με την έξοδό μας από την Ε.Ε. ή μια δύσκολη συμφωνία και παραμονή στο ευρώ»

 
«Απαγορεύω στον εαυτό μου να σκεφτώ τι θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα άμα επέλθει ρήξη» επεσήμανε μάλιστα χαρακτηριστικά τονίζοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας ρήξης. Σύμφωνα με τον ίδιο  ρήξη «σημαίνει ότι την 1η Ιουλίου η χώρα δεν είναι σε πρόγραμμα, το τραπεζικό σύστημα είναι στον αέρα, άρα  θα επέλθει άμεση κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος, η πραγματική οικονομία θα παραλύσει, το δημόσιο δεν θα μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του ούτε προς τους μισθωτούς ούτε προς τους συνταξιούχους, γιατί θα διευρυνθεί και άλλο το πρωτογενές  έλλειμμα της κυβέρνησης, και νομοτελειακά η χώρα θα οδηγηθεί, από ανάγκη και όχι από επιλογή, σε εθνικό νόμισμα». «Αυτό  ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή  όμοια της οποίας ούτε η δική μας η γενιά ούτε η προηγούμενη έχει βιώσει. Το ερώτημα λοιπόν για την κυβέρνηση είναι είτε το σενάριο που μόλις περιέγραψα είτε μια δύσκολη συμφωνία και παραμονή στο ευρώ» κατέληξε διευκρινίζοντας πως «σαφώς ψηφίζω το δεύτερο όπως είμαι σίγουρος ότι αυτό λέει στον πρωθυπουργό μεγάλη μερίδα των πολιτών. Αυτή την εντολή πήρε και όχι να διακινδυνέψει την ευρωπαϊκή πορεία  της χώρας. Θα πρέπει λοιπόν να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, έστω και την τελευταία στιγμή, να φέρει μία συμφωνία, μία συμφωνία που ξέρουμε βέβαια ότι θα είναι  πολύ χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε ο ίδιος να πετύχει πριν από τέσσερις μήνες. Δεν είναι όμως η ώρα να αποδώσουμε πολιτικές ευθύνες γι’ αυτό, θα υπάρξει η ώρα, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αποτραπεί το καταστροφικό σενάριο για την χώρα». 
 
 

«Είμαι απολύτως συνεπής στην κεντρική γραμμή την οποία χαράσσει η ΝΔ»

 
Ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των προτάσεών του, η οποία εκλήφθηκε από μερίδα σχολιαστών  και ως  κίνηση που προμηνύει εσωκομματικές έριδες, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα σύνδεσης μίας πρότασης της οποίας καταθέτω με τις όποιες συκοφαντικές εξελίξεις». «Εγώ συμμετέχω στον δημόσιο διάλογο και είχα παρουσιάσει αντίστοιχες προτάσεις και στο παρελθόν» επεσήμανε τονίζοντας πως « είμαι απολύτως συνεπής στην κεντρική γραμμή την οποία χαράσσει η ΝΔ, η οποία λέει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να προέλθει πρωτίστως από το σκέλος των δαπανών και των φόρων». «Θέλουμε μικρότερο και καλύτερο κράτος για να πληρώνουν οι πολίτες λιγότερους φόρους» συνέχισε « αλλά για να μπορούμε να το τεκμηριώσουμε αυτό θα πρέπει να εξηγήσουμε από πού θα εξοικονομήσουμε σήμερα δαπάνες και εγώ προτείνω μία σειρά μέτρων που διορθώνουν στρεβλώσεις και καταργούν προνόμια που δυστυχώς υφίστανται μέχρι σήμερα. Απομεινάρια του παλιού πελατειακού κράτους τα οποία πρέπει να διορθωθούν έστω και σήμερα έστω και την τελευταία στιγμή  για να μην φτάσουμε στο σημείο να αυξάνουμε τον ΦΠΑ ή να συζητάμε για απαράδεκτα μέτρα που πλήττουν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως η προκαταβολή φόρου στο 100%».
 

Τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ:

  • Αφαίρεση προνομίων («προσωπικές διαφορές» και εξορθολογισμός στρεβλώσεων ενιαίου μισθολογίου) από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων με δημοσιονομικό όφελος 400.000.000 ευρώ
  • 'Αμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ
  • Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ
  • Κατάργηση της ετήσιας επιχορήγησης των ταμείων ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και κάλυψη του κενού με τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με δημοσιονομικό όφελος 600.000.000 ευρώ
  • Μετατροπή των εισφορών «υπέρ τρίτων» σε εισφορές «υπέρ όλων» με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.