Κυριακος Μητσοτακης απο την Αλεξανδρουπολη: «Ο Εβρος δεν θα ξεχαστει»

«Evros pass», αποκατάσταση της Δαδιάς, άμεσα μέτρα αποκατάστασης του παραγωγικού ιστού και πιθανή ανάπτυξη του ΔΠΘ υποσχέθηκε από τον Έβρο ο Πρωθυπουργός

Την προσωπική του εγγύηση ότι ο Έβρος δεν θα ξεχαστεί, λόγω των καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων στην Θεσσαλία, έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη, όπου βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 11 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων της περιοχής.

«Θα βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα του Έβρου με συγκεκριμένες δράσεις και με χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επουλώσουμε τις άμεσες πληγές μας, αλλά να υλοποιήσουμε κι ένα πιο φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο» ανέφερε ο ίδιος στην έναρξη της τοποθέτησής του, κάνοντας γνωστό πως έχει ήδη ζητήσει από τον κ.Χρήστο Τριαντόπουλο, με την υποστήριξη του ΔΠΘ, να παραχθεί ένα πολύ συγκροτημένο κείμενο, βασισμένο και στην δουλειά που έχει ήδη κάνει η Επιτροπή της Βουλής, ώστε όπως επεσήμανε «να δούμε τον Έβρο την επόμενη μέρα, τη μεθεπόμενη μέρα μετά από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «στοίχημα» του Δημοτικού Σχολείου της Παλαγίας, στον αγιασμό του οποίου για τη νέα σχολική χρονιά βρέθηκε νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας, κάνοντας γνωστό πως υπάρχει ήδη η πρώτη εγκεκριμένη μελέτη που αφορά σε παρέμβαση η οποία πρέπει να γίνει γύρω από το χωριό. «Δίνουμε προτεραιότητα μαζί με τον κ. Γκουντούφα σε εκείνα τα χωριά που έχουν υποστεί ζημιά πέριξ. Όχι μόνο για λόγους ασφάλειας, για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και για λόγους ψυχολογικούς, διότι δεν θέλω οι κάτοικοι να βλέπουν για πολύ καιρό αυτό το μαύρο, το καμένο, το οποίο σίγουρα επηρεάζει και την ψυχολογία τους» ανέφερε κάνοντας λόγο για αντίστοιχες παρεμβάσεις που θα γίνουν σε όλη την έκταση της καμένης περιοχής, με πρώτο και κύριο το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς καθώς και εκτός αυτού.

Στο μοντέλο της Βόρειας Εύβοιας οι παρεμβάσεις στον Έβρο

Το «σχέδιο» για τον Έβρο θα βασιστεί όπως εξήγησε στην λογική των παρεμβάσεων που έγιναν στην Βόρεια Εύβοια, δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την διαδικασία της φυσικής αναγέννησης του Δάσους, τονίζοντας πως μπορεί να δημιουργηθεί στο πάρκο της Δαδιάς ένα πρότυπο παγκόσμιας μελέτης για το τι γίνεται σε περιπτώσεις τέτοιας μεγάλης πυρκαγιάς.

Ως προς τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες, ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα αποκατάστασης του παραγωγικού ιστού του πρωτογενή τομέα, μέσω του ΕΛΓΑ, δεσμευόμενος και για πρόσθετες παρεμβάσεις όπου απαιτηθεί.

Επίσης όπως έκανε γνωστό θα υπάρξει αντίστοιχο «Evros pass», υπογραμμίζοντας πως «αν υπάρχουν ζητήματα και στη Ροδόπη μπορούμε να το επεκτείνουμε λίγο στις περιοχές εκείνες οι οποίες επλήγησαν», κάνοντας γνωστό πως στη Δαδιά και στο Σουφλί, θα υπάρξει ένα ενισχυμένο υποσύνολο του «Evros pass» που θα αφορά ειδικά την περίπτωση της Δαδιάς, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν από τον τουρισμό στην περιοχή θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.

«Ανάπτυξη του Έβρου δεν είναι μόνο ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης»

Ο ίδιος μετέθεσε σε δεύτερο χρόνο τις ανακοινώσεις επί της αναπτυξιακής πορείας του Έβρου, αφότου λάβει γνώση του πορίσματος της επιτροπής Τριαντόπουλου, κάνοντας ωστόσο ειδική μνεία στα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και τα θέματα που αφορούν τη φύλαξη των συνόρων, δεσμευόμενος για τη «μέγιστη έμφαση» στην προστασία των συνόρων.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε και στην δυνατότητα του ΔΠΘ να υποστηρίξει νέες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «γειωμένες» στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, δίνοντας το παράδειγμα της έλλειψης υλοτόμων και την δυνατότητα δημιουργίας δημόσιων ΙΕΚ που να έχουν να κάνουν με την υλοτομία. Μάλιστα όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τον Έβρο ένα κέντρο εκπαίδευσης για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του δάσους» για να ανοίξει ακόμα περισσότερο την ατζέντα της ανάπτυξης του ΔΠΘ, τονίζοντας πως «θα ξαναδούμε μαζί με το Δημοκρίτειο και το Υπουργείο Παιδείας συνολικά τον άξονα των περιφερειακών τμημάτων σε όλο τον Έβρο». «Είναι εθνική επιλογή αυτό. Είναι εθνική επιλογή όλος ο άξονας: Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη. Είναι κάτι το οποίο πια ξεφεύγει από τη συνηθισμένη λογική την οποία έχουμε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατανέμουμε τις σχολές μας, αλλά θα χρειαστούμε μία συζήτηση με το Πανεπιστήμιο το ίδιο. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας γι’ αυτό» συμπλήρωσε.

«Ανάπτυξη του Έβρου δεν είναι μόνο ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, είναι ανάπτυξη όλου του Έβρου, του κεντρικού Έβρου, του βόρειου Έβρου. Και δικό μας χρέος είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η τόσο κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή, αλλά αυτή η περιοχή που έχει και καταπληκτικούς ανθρώπους, θα απολαμβάνει ισόρροπα τα οφέλη μίας αναπτυξιακής δυναμικής σε βάθος χρόνου» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.