Κριτικη του ΚΚΕ ΑΜΘ στα οσα ακουστηκαν στις πολεις της ΑΜΘ απο κλιμακια της ΝΔ

«Ό,τι επίθετο και αν βάλουν μπροστά από τη λέξη ανάπτυξη, όσο αυτή παραμένει καπιταλιστική κερδισμένοι θα είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι»

Κριτική στα όσα είπαν κατά τις περιοδείες τους στις πόλεις της ΑΜΘ κλιμάκια της ΝΔ, το προηγούμενο διάστημα ενόψει ΔΕΘ, ασκεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ.

«Η προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών, που βρέθηκαν στην περιοχή μας ενόψει της ΔΕΘ, να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής και ανοχής στην κυβερνητική πολιτική έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, της εντεινόμενης ενεργειακής και γενικότερης φτώχειας, στα οποία η περιοχή μας συνεχίζει να καταγράφει θλιβερές πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στην ανεργία, την ελαστική εργασία, την υποβάθμιση της παρεχόμενης υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους» τονίζει συγκεκριμένα το ΚΚΕ ΑΜΘ και συμπληρώνει πως «από την επίσκεψή τους και τα όσα δήλωσαν επιβεβαιώθηκε ότι και για το λαό της περιοχής μας, η κυβέρνηση προετοιμάζει τα καθιερωμένα ψίχουλα που τα παίρνει από τους φτωχούς για να τα δώσει στους πάμφτωχους, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής κομίζει νέα “πακέτα στήριξης”».

Επικεντρώνοντας την κριτική του το ΚΚΕ ΑΜΘ τονίζει πως «ξανά ακούσαμε όσα προβλέπει το πόρισμα της ΝΔ στην επιτροπή “για την ανάπτυξη της Θράκης”, το “όραμα” για “αναπτυξιακή κοσμογονίᔨ» σπεύδοντας να αντιτείνει πως «ό,τι επίθετο όμως και αν βάλουν μπροστά από τη λέξη ανάπτυξη, όσο αυτή παραμένει καπιταλιστική κερδισμένοι θα είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, για τα κέρδη των οποίων, δίνονται βορά οι ανάγκες των πολλών. Σε αυτήν την καπιταλιστική ανάπτυξη συγκλίνουν όλα τα αστικά κόμματα για αυτό άλλωστε και τα πορίσματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά 90% copy paste, όπως παραδέχτηκε και η κα Μπακογιάννη πρόεδρος της επιτροπής για τη Θράκη».

Γεωπολιτική αναβάθμιση προς τέρψη των μονοπωλίων της Ενέργειας, των Κατασκευών και των εφοπλιστών

Παράλληλα υπογραμμίζει πως «υπουργοί, υφυπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τη “γεωπολιτική αναβάθμιση” της περιοχής που στο επίκεντρο έχει την παράδοση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας στους Αμερικάνους για στρατιωτικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς, τα σχέδια για τα δίκτυα και άλλες υποδομές (Σιδηροδρομική «Εγνατία» και ηλεκτροκίνηση, οδική διασύνδεση Δράμας με Εγνατία, ψηφιακός μετασχηματισμός) που επίσης αφορούν τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις επείγουσες ζωτικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Ακόμα και όταν κατασκευαστούν με τα χρήματα του λαού, ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα τα εκμεταλλεύονται με τα πανάκριβα εισιτήρια και διόδια». Ενώ για τα περί μετατροπής της περιοχής  σε ενεργειακό κόμβο με έμφαση στα έργα που ολοκληρώνονται (FSRU στην Αλεξανδρούπολη, IGB στην Κομοτηνή) και άλλα που σχεδιάζονται το ΚΚΕ ΑΜΘ επισημαίνει πως αυτά γίνονται «προς τέρψη των μονοπωλίων της Ενέργειας, των Κατασκευών και των εφοπλιστών – με τις ευλογίες και του νέου πρέσβη των ΗΠΑ Τσούνη – την ώρα που η «βαρυχειμωνιά» χτυπά την πόρτα του λαού».

Περίσσεψαν τα «θα» για το Φράγμα Κομψάτου

Από την κριτική του ΚΚΕ ΑΜΔ δεν λείπει και η αναφορά για το φράγμα Κομψάτου για το οποίο τονίζει πως «περίσσεψαν τα “θα” για την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης (φυσικά με ΣΔΙΤ) αφού όμως … ολοκληρωθεί μία ακόμα μελέτη!». «Για συνολικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, λίγο μετά το έγκλημα στη Δαδιά και λίγο πριν τους νέους κινδύνους από τις φθινοπωρινές πλημμύρες, ούτε λόγος!» συμπληρώνει με νόημα.

«Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης έχει τη δυνατότητα να απορρίψει τα κούφια μεγάλα λόγια, να αντιπαλέψει τη βάρβαρη πολιτική και να διεκδικήσει ανάσες ανακούφισης, στη “βαρυχειμωνιά” αυτού του δρόμου ανάπτυξης δεν χωρά καμία αναμονή και καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικούς “σωτήρες”. Απαιτείται οργάνωση της εργατικής – λαϊκής αντεπίθεσης και συμπόρευση με το ΚΚΕ. Οι αγώνες των εργαζομένων στα πετρέλαια και λιπάσματα Καβάλας, των αγροτών του Βόρειου Έβρου, του Παγγαίου Καβάλας και αλλού, των αυτοαπασχολουμένων που παλεύουν ενάντια στα δυσβάσταχτα χρέη, οι κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής ενάντια στην επέλαση των ΑΠΕ, στους χρυσοθήρες που ακονίζουν τα δόντια τους σε Πέραμα και Ίασμο, ο δρόμος της κοινής πάλης και του συντονισμού μπορεί να ενισχυθεί. Το ΚΚΕ θα δώσει σε αυτή την προοπτική όλες του τις δυνάμεις» διαβεβαιώνει κλείνοντας την ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.