Κριτικη σε τραπεζες και εταιρειες που δεν σεβονται τα προσωπικα δεδομενα απο τον Ευριπιδη Στυλιανιδη

Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Παρέμβαση στην παρουσίαση της ετήσιας απολογιστικής έκθεσης 2019 της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Καταναλωτή, από τον Πρόεδρο της Αρχής κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σε αυτή ανέδειξε τη σημασία του νεότευκτου δικαιώματος της Ισότητας στην Πρόσβαση στο Διαδίκτυο, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης που φέρνει η λειτουργία της επιτροπής, ενώ άσκησε κριτική τόσο στις Τράπεζες, όσο και σε άλλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους σε βάρος των πολιτών χωρίς να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα.

Ο κ. Στυλιανίδης στάθηκε στο γεγονός ότι παρά την επιβολή του GDPR, δεν υπάρχουν αντίστοιχες εξειδικεύσεις, ερμηνείες, τουλάχιστον επαρκείς για όλες τις εφαρμογές αυτού του πλαισίου που κρίνεται απαραίτητο. «Όταν παραγγέλλω κάτι με τηλεμπόριο, μέσα από το διαδίκτυο, ξαφνικά γεμίζει το email μου με διαφημίσεις τέτοιου είδους προϊόντων. Αν πάω να κλείσω ένα ταξίδι, ξαφνικά μου έρχονται προτάσεις για 50 ταξίδια. Τι γίνεται; Ποιος βλέπει τα δεδομένα μου; Ποιος τα διαχειρίζεται;» σημείωσε, τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, κάτι που ισχύει και για τις εταιρείες που καλούν στο τηλέφωνο.

Παράλληλα μίλησε για αυστηρό πλαίσιο για το κυβερνοέγκλημα, με αστυνομία του διαδικτύου, η οποία σε συνεργασία με τις Αρχές να έχει τη δυνατότητα εφαρμοσμένης πολιτικής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι κλειστές λόγω της πανδημίας, όμως συνεχίζουν να πληρώνουν στις τράπεζες το POS. «Αυτό γιατί; Αφού δεν λειτουργούν; Γιατί είναι υποχρεωμένες χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να πληρώνουν στις τράπεζες POS τώρα που είναι κλειστές;» σημείωσε, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα επ’ αυτού. Ανέδειξε τέλος και το θέμα της ισότιμης πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σε σχέση με τις πιο οργανωμένες μεγάλες εταιρείες που ήδη έχουν κομμάτι αυτού.

Εξήγησε δε πως η Αρχή θα πρέπει να είναι ο βασικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων, και τόνισε πως χρήζει της στήριξης για να εκπληρώσει την αποστολή της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.