Κριτικη για αδρανεια για το επομενο ΠΕΠ ΑΜΘ στη διοικηση της ΑΜΘ

Διαξιφισμοί Μέτιου- Καζάκου για την κατανομή των πόρων και τις προτάσεις στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 640 εκ. ευρώ

Σκεπτικισμό για την προετοιμασία της Περιφέρειας ΑΜΘ για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, εξέφρασε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, ο οποίος δεν κατευνάστηκε από τις απαντήσεις που έλαβε κατά την απάντηση σε σχετική επερώτηση που τέθηκε.

Την επερώτηση υπέβαλλε η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, με αφορμή την απουσία στελεχών της διοίκησης από την πρόσφατη 2η φάση διαβούλευσης για το σχεδιασμό του Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιόδου 2021-2027, που οργάνωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης.

Για αυτό και ερωτήθηκε η διοίκηση, από τον εισηγητή κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο, ποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΠΑΜΘ, η διασυνοριακότητα, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, οι πόροι της, έχουν ενσωματωθεί το καινούριο ΠΕΠ ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη απόδοση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και την εξυπηρέτηση των αναγκών στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Η διοίκηση αποφασίζει για την κατανομή των 640 εκ. ευρώ

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, σημείωσε πως το ΠΕΠ ΑΜΘ για το 2021-27, που ανέρχεται σε 640 εκ. ευρώ, είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα, και τώρα είναι υπό διαμόρφωση.

Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στους 5 γενικούς στόχους του νέου ΕΣΠΑ, και στους 36 ειδικούς στόχους, που προέρχονται από την ΕΕ, και σημείωσε πως στόχος της υπηρεσίας είναι να επιλέξουν τους στόχους όπου θα εξειδικευτούν οι πόροι, που για την ΑΜΘ είναι 22, μιας και πολλοί από τους υπόλοιπους θα καλυφθούν από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων.

Οι ενδεικτικές δράσεις, και τα ποσά, περιλαμβάνονται στην διαβούλευση, τόνισε ο Περιφερειάρχης, που κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως δεν έχουν κάνει καμία συγκεκριμένη πρόταση μέχρι σήμερα, σε καμία επιτροπή.

Τόνισε όμως πως σύμφωνα με τις διαδικασίες, δεν αποφασίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατανομή των πόρων, και ζήτησε αν έχουν παρατηρήσεις, να τις καταθέσουν στη διαβούλευση.

Αιχμές για την στάση της διοίκησης

Ανταπαντώντας από την πλευρά της Περιφερειακής Σύνθεσης η κ. Φελίνα Καζάκου, τόνισε πως ένα ΠΕΠ, όπως αυτό που συζητούν, δεν κρίνεται μόνο από το μέγεθος των πόρων, αλλά και την αποτελεσματικότητά και την ετοιμότητα που έχει για να απαντήσει στις τρέχουσες αναπτυξιακές ανάγκες και προκλήσεις.

Αυτό το στοίχημα θα κερδηθεί, σημείωσε, μόνο αν αξιολογηθεί η πορεία του προηγούμενου ΠΕΠ, κάτι που αναφέρθηκε και κατά την διαβούλευση, ζητώντας να διαμορφωθεί συλλογικά με διάλογο και διαβούλευση, ιδιαίτερα όταν στην έκθεση του προηγούμενου ΠΕΠ, η απόκλιση στα δεδομένα είναι εμφανής.

Άφησε δε αιχμές για την απουσία των στελεχών της παράταξης της διοίκησης, ζητώντας να αποτυπωθεί το σκεπτικό της στη διαμόρφωση του σχεδίου, με τον Περιφερειάρχη να της απαντά πως αγνοεί ακόμα και τα βασικά, σημειώνοντας πως η πρόταση είναι αυτή που κατατέθηκε στην διαβούλευση, και πάνω σε αυτή θα πρέπει οι υπόλοιποι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.