Κριτικη Δ. Χαριτου στο νομοσχεδιο για τον ΕΛΓΟ-Δημητρα

«Σε συνθήκες απόγνωσης όσοι σήμερα παράγουν, λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής»

«Διατηρείτε τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, με αποτέλεσμα να μη γίνονται αναγκαίοι έλεγχοι σε όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων 

«Εγκαταλείψατε ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη Ροδόπη, το Φράγμα Κομψάτου, που μπορεί να ανακόψει την επαπειλούμενη ερημοποίηση του μεγαλύτερου θρακικού κάμπου»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ και άλλες διατάξεις για την αγροτική ανάπτυξη, τοποθετήθηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια της βουλής ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Χαρίτου έκανε αναφορά στο σκηνικό παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και τις τεράστιες ανάγκες παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων, για να αναδείξει την έλλειψη στη διαμόρφωση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου με προσδιορισμένους στόχους ώστε ταχύτατα να αντιμετωπιστούν τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Υποστελεχομένος και υποχρηματοδοτημένος ο Οργανισμός

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας για τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», τόνισε πως «η αναγκαία σήμερα εκπαίδευση και κατάρτιση ιδιαίτερα των νεοεισερχόμενων αγροτών εξαντλείται σχεδόν αποκλειστικά από τον Οργανισμό στην υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης νέων γεωργών περιορισμένης και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, ενώ «το καίριο ζήτημα της έρευνας από το πολλαπλασιαστικό υλικό, το γενετικό υλικό τις φυλές ζώων της φυτοπροστασίας χωρίς την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής έχει αφεθεί αποκλειστικά ως πεδίο στον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα ο βουλευτής έθιξε και το ζήτημα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του Οργανισμού αλλά και τη διατήρηση των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων σε άλλους φορείς που ακυρώνουν τον ελεγκτικό ρόλο οργανισμών όπως του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ, υπογραμμίζοντας πως «η εκχώρηση μέρους του έργου αυτού σε ιδιώτες όπως προβλέπει το άρθρο 18 δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα των ελέγχων, αλλά οδηγεί στην περαιτέρω απαξίωση του Οργανισμού».

Από την κριτική του βουλευτή προς τους χειρισμούς του υπουργείο δεν θα μπορούσε να λείπει και η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. «Σήμερα όσοι εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας κινούνται σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας. Ιδιαίτερα αυτοί που παράγουν, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι μελισσοκόμοι» τόνισε ο βουλευτής για να υπογραμμίσει πως «η τεράστια εκτίναξη του κόστους της παραγωγής, στο ρεύμα, στα καύσιμα, τα αγροεφόδια, τις ζωοτροφές, δεν αντισταθμίζεται με τις ισχνές ενέσεις ενίσχυσης με πιο αδικημένους τους αιγοπροβατοτρόφους».

Ειδική αναφορά σε ζητήματα της Ροδόπης

Επίσης, ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε και στη νέα ΚΑΠ και ιδιαίτερα σε ζητήματα του ζητήματα του πρωτογενούς τομέα στη Ροδόπη. «Η εφαρμογή από φέτος της νέας ΚΑΠ έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στον αγροτικό κόσμο και δικαιολογημένα, αφού έως και σήμερα παραμένουν αναπάντητα πληθώρα ερωτημάτων με ευθύνη σας λόγω της έλλειψης προετοιμασίας και των συνεχών αλλαγών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και των παλινωδιών σας» σημείωσε ο βουλευτής και συμπλήρωσε: «Το ενδεχόμενο απώλειας ενισχύσεων από τους παραγωγούς ή και καταλογισμών σε βάρος της χώρας μας δεν αποτελεί κινδυνολογία αλλά δυστυχώς μια οδυνηρή πραγματικότητα».

Ο κ. Χαρίτου έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης και τον αποκλεισμό της Ροδόπης από την συνδεδεμένη ενίσχυση του καλαμποκιού σε περιοχές που δεν συνδέονται με το πρόγραμμα, την απουσία στήριξης της καπνοκαλλιέργειας, τον πολυτεμαχισμό του κλήρου και της έλλειψης αναδασμών που αναγκάζουν τους αγρότες να ανταλλάσσουν μεταξύ τους αγροτεμάχια για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής.  Στα σημεία όμως που επέμεινε είναι στις καθυστερήσεις στο άνοιγμα του συστήματος ΟΣΔΕ αλλά και το πρόγραμμα νέων αγροτών.

Κλείνοντας ο βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Φράγμα Κομψάτου, επισημαίνοντας, απευθυνόμενος στον υπουργό, πως «εγκαταλείψατε ένα ζωτικής σημασίας έργο για τη Ροδόπη, που μπορεί να ανακόψει την επαπειλούμενη ερημοποίηση του μεγαλύτερου θρακικού κάμπου» και καλώντας τον να δώσει ορισμένες πειστικές απαντήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.