Κριτικη Δ. Χαριτου στο νομοσχεδιο για το ασφαλιστικο και τις συνταξεις

«Βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας, που βλέπει μισθούς και συντάξεις να εξαερώνονται από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια»

Στην Ολομέλεια της Βουλής που διεξάγονταν η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις με τίτλο: «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

«Κυρίες και κύριοι, η συνολική πολιτική σας και οι πιο ουσιώδεις ρυθμίσεις του Ν/σχεδίου βρίσκεται, κατά τη γνώμη μας, μακριά από τις ανάγκες τις πλειοψηφίας της κοινωνίας μας, που βλέπει να εξαερώνονται, οι μισθοί και οι συντάξεις από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια» τόνισε από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Χαρίτου για να διερωτηθεί «για ποια γενναία κοινωνική πολιτική πανηγυρίζετε κύριοι;».

Ο βουλευτής Ροδόπης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο ζήτημα της ακρίβειας, υπογραμμίζοντας πως  «είναι πέτσινη η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ και προεξοφλημένες οι όποιες αυξήσεις στις συντάξεις, όταν χρειάζονται δυο συντάξεις μόνο για το κόστος της ενέργειας, όταν τα νοικοκυριά έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Όταν αρνείστε να πατάξετε την αισχροκέρδεια βάζοντας πλαφόν στα κέρδη ηλεκτροπαραγωγών, να μειώσετε τους ΕΦΚ στα καύσιμα. Κυρίως όμως να στηρίξετε τα εισοδήματα να ανοίξουν δουλειές. Αυτά περιμένει η κοινωνία».

«Χορηγείτε μόνο μειωμένες κατά αποκοπή συντάξεις και οποίος αντέξει»

Από την ομιλία του βουλευτή δεν έλλειψε και η κριτική για τους κυβερνητικούς  «πανηγυρισμούς» σε ό,τι έχει να κάνει με τον χρόνο απονομής των συντάξεων. «Για ποια ταχύτερη και δικαιότερη απονομή των συντάξεων κάνετε λόγο;» διερωτήθηκε ο κ. Χαρίτου και συμπλήρωσε: «ότι δήθεν βάλατε το νερό στο αυλάκι; Να τα πείτε στους συνταξιούχους. Τις αφήσατε να εκτοξευθούν και όταν ξεχείλισε  η οργή των συνταξιούχων αρχίσατε με τις ιδεοληψίες σας να παίζετε στου κασίδι το κεφάλι των συνταξιούχων δηλαδή. Τι fast track διαδικασίες δεν αναγγείλατε τι λογιστές και δικηγόρους δεν βάλατε, για να κρύψετε κάτω από το χαλί το πρόβλημα. Οι μισές συντάξεις είναι με σοβαρά λάθη, που για να διορθωθούν, ποιο εύκολα τερματίζεις πρώτος στο Μαραθώνιο. Ενώ χορηγείτε μόνο μειωμένες κατά αποκοπή συντάξεις και οποίος αντέξει. Δημιουργήσατε ένα πραγματικό αλαλούμ, οδηγώντας στη αβεβαιότητα και σε απόγνωση τους ανθρώπους ανατρέποντας  τους προγραμματισμούς τη ζωή τους».

«Αφήστε τις αλχημείες και τις ωραιοποιήσεις» προέτρεψε ο βουλευτής εξηγώντας πως  125 χιλ. είναι οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, 55 χιλ. τα ΕΦΑΠΑΞ και 65 χιλ. οι παράλληλες συντάξεις. Μάλιστα μετέφερε πως επισκέφτηκε πρόσφατα τον ΕΦΚΑ στη Κομοτηνή «όπου δεν διακρίνονται οι υπάλληλοι από το ύψος των εκκρεμών φακέλων που έχουν συσσωρευτεί γύρω τους».

«Γιατί δεν το λέτε, ότι η παραγραφή δεν αφορά το 99% των επαγγελματιών»

Τέλος σχετικά με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε: «Για να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις στο επαγγελματικό κόσμο που πνίγεται μέσα κύματα της ακρίβειας σκόπιμα καλλιεργείται την εικόνα ότι παραγράφονται όλες οι οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ μετά το πέρας της δεκαετίας αποσιωπώντας ότι η παραγραφή δεν αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές στο κέντρο εισφορών ασφαλιστικών οφειλών γνωστό ΚΕΑΟ.  Γιατί δεν το λέτε, ότι η παραγραφή δεν αφορά το 99% των επαγγελματιών, που έχουν ήδη λάβει  είτε εγγραφή είτε ηλεκτρονική ειδοποίηση των οφειλών τους. Ειπώθηκε και από τους εισηγητές μας θα διαγραφούν περίπου μόλις 250 εκ. από τα 43,5 δις ευρώ οφειλών».

Ο κ. Χαρίτου αναγνώρισε πως «σήμερα είναι πράγματι ζωτική η ανάγκη για την επιχειρηματικότητα η ρύθμιση των οφειλών τους, οφειλές που συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στην πανδημία» για να υπογραμμίσει ωστόσο πως «η μετατροπή των δόσεων από 12 σε 24 που εισηγείστε στις σημερινές συνθήκες δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες, ούτε θα δώσει βιωσιμότητα στον ΕΦΚΑ». «Είναι αναγκαία η θέσπιση ανάλογης ρύθμισης με αυτή του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ για 120 δόσεις υποστήριξε ο βουλευτής και συμπλήρωσε πως ειδικά για τις μικρομεσαίους οφειλέτες «η διαγραφή μέρους των χρεών από τις γνωστές προσαυξήσεις θα διευκολύνει την αποπληρωμή, χωρίς όμως να επηρεασθούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.