Κριτικη απο τη Λαικη Συσπειρωση για τον σχεδιασμο του δημου

«Αποδέχεται η δημοτική αρχή ότι αποτελεί το μακρύ χέρι του κράτους»

Κριτική στη δημοτική αρχή ασκεί η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 από το δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη 16 Μαρτίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γιάννης Λεβέντης κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου πως το  πρόγραμμα στερείται σχεδιασμού, ενώ παράλληλα αποδέχεται την κεντρική πολιτική επιλογή για μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον δήμο. Επίσης σχολιάζει και το γεγονός πως η δημοτική αρχή επέλεξε η συνεδρίαση να γίνει δια περιφοράς και όχι έστω μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κομοτηνής είναι η εξής:

«Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής συνεδρίασε διά περιφοράς την Τρίτη 16 Μάρτη με ένα μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη με τίτλο «Κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025».

Η δημοτική αρχή επέλεξε να μη γίνει έστω συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, η οποία μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου. Επέλεξε να μην συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο ενσωματώνει την πολιτική που θα ασκήσει η διοίκηση του Δήμου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι φανερό από τα στοιχεία που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο, ποια είναι η πολιτική της κατεύθυνση, η οποία συμφωνεί με αυτή της κεντρικής κυβέρνησης, για το ποιος πρέπει να σηκώσει τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης, κρίση η οποία ξεκίνησε πριν από την πανδημία και επιταχύνθηκε με αυτή. Από τη μία πλευρά ενσωματώνει στον στρατηγικό σχεδιασμό της την κεντρική πολιτική επιλογή για μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον δήμο (τακτική και ΠΔΕ), επιχορήγηση η οποία προέρχεται από την κεντρική φορολογία που πληρώνουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι κ.α. Από την άλλη αποδέχεται, η δημοτική αρχή, ότι αποτελεί το μακρύ χέρι του κράτους, βάζοντάς το ακόμη βαθύτερα στις τσέπες των δημοτών για να μπορεί ο δήμος να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, απουσιάζει ο σχεδιασμός, ακόμη και  σε «αυτοδιοικητικό» επίπεδο για την κάλυψη των διευρυμένων σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων του δήμου (εκπαίδευση, πρόνοια, πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή κ.α.)

Οι άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου στήριξαν, επίσης, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, είτε με την θετική τους ψήφο, είτε απέχοντας από την ψηφοφορία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 για τον Δήμο Κομοτηνής και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παλεύει, τόσο μέσα όσο και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, στο πλευρό των εργαζομένων, ανέργων, μικροεπαγγελματιών, οι οποίοι αγωνίζονται μέσα από τα σωματεία και τους φορείς τους για να μην πληρώσουν ακόμη μία φορά την κρίση.

Στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

  • την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση όλων των δημοτικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, καθώς και  την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ, στην καθαριότητα των σχολείων κ.λπ.
  • εδώ και τώρα, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση των βαρών (τουλάχιστον σε επίπεδο δήμου) ανέργων, λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών.
  • άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας του λαού με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για την προστασία των εργαζομένων και στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.