Κωστης Σιμιτσης: «Αναπτυξη ακουμε και αναπτυξη δεν βλεπουμε»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της ΠΑΜ-Θ για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, το παρόν και το μέλλον της ΠΑΜ-Θ καθώς και τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ΠΑΜΘ, το νέο αναπτυξιακό νόμο, το τι έγινε και τι πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια στην περιοχή μίλησε φιλοξενούμενος στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κωστής Σιμιτσής.

Τοποθετούμενος γενικά για αυτό το «άγιο δισκοπότηρο» στα χείλη των πολιτικών της χώρας, ο κ. Σιμιτσής επεσήμανε πως η ανάπτυξη έχει αντίκρισμα μόνο όταν φαίνεται στο πορτοφόλι των Ελλήνων πολιτών μη διστάζοντας να καταθέσει την άποψη ότι τη φετινή ανάπτυξη δεν την είδαμε στην τσέπη μας.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε πως το βασικό ζητούμενο όλης αυτής της συζήτησης είναι το κατά πόσο η ανάπτυξη έχει αποτελέσματα στο πορτοφόλι των Ελλήνων πολιτών, για να καταθέσει την άποψη πως παρά τις κατά τα άλλα ενθαρρυντικές δηλώσεις κυβερνητικών και μη στελεχών «την φετινή ανάπτυξη δεν την είδαμε στην τσέπη μας» που αντιτίθεται πλήρως στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η χώρα «κερδίζει» τον τίτλο της χώρας με τον μεγαλύτερο ή σε κάθε περίπτωση από τους μεγαλύτερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη.

«Εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να εξηγήσει πως η ανάπτυξη δεν αφορά μόνο στην λειτουργία ενός εργοστασίου ή μιας ξενοδοχειακής μονάδας κάπου στην Ελλάδα, αλλά στις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, σε μισθούς που έχουν «αντίκρισμα» και σε πολίτες που διαθέτουν αγοραστική δύναμη.

«Η κυβέρνηση δεν τόλμησε την αυτόνομη της Κομισιόν δράση σε ό,τι αφορά την φορολόγηση στα υπερκέρδη μιας σειράς εταιρειών»

«Πράγματι οι ρυθμοί της ανάπτυξης σε επίπεδο αριθμών φέτος ήταν εντυπωσιακοί, ωστόσο δεν είδαμε την βελτίωση της αγοραστικής και οικονομικής θέσης των Ελλήνων πολιτών, αλλά αντιθέτως είδαμε υπερκέρδη σε μερίδα επιχειρήσεων, όπως πετρελαιοειδών, ενέργειας κ.ο.κ., η φορολόγηση των οποίων δεν έχει καν ξεκινήσει παρά το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση είχε την δυνατότητα αυτόνομης δράσης – δεν χρειαζόταν να περιμένει την Κομισιόν να νομοθετήσει – ωστόσο δεν το τόλμησε» ανέφερε.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως εξήγησε ο ίδιος ο πρώτος και κύριος στόχος ήταν η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας, ούτως ώστε όπως εξήγησε σε ένα κλίμα «φανατισμού, έντονης αντιδικίας και αντιμαχόμενων παρατάξεων που προέρχονται από τον ίδιο κόλπο, αυτόν της Νέας Δημοκρατίας», να «περισώσουμε» όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα και να υποβοηθήσουν την διοίκηση να κάνει τα πράγματα που σχεδιάζει.

«Θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό πετύχαμε τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της περιφέρειάς μας και του διοικητικού της μηχανισμού, γιατί εάν δεν λειτουργεί ο μηχανισμός και η διοίκηση, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτε άλλο, δεν μπορούν να τρέξουν τα προγράμματα, δεν μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί το ΕΣΠΑ» συμπλήρωσε για να σημειώσει πως το νέο ΕΣΠΑ έχει σαφές αναπτυξιακό χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά τα εργαλεία χρηματοδότησης ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε και στον νέο αναπτυξιακό νόμο υπενθυμίζοντας την διαφωνία του αλλά και της παράταξής του με τη συνολική πριμοδότηση των περιοχών που είναι σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να εξομοιώνονται περιοχές του Βορείου Έβρου και του Νευροκοπίου που αντιμετωπίζουν τεράστια υποανάπτυξη, δημογραφική αραίωση, συρρίκνωση και φυσικά ελάχιστη παραγωγικότητα με περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη», για να χαρακτηρίσει έπειτα ως θετικά τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ανάθεση σε εξωτερικούς αξιολογητές της εκτίμησης της αξιολόγησης των προγραμματιζόμενων επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επίβλεψης όλων των σταδίων από έναν ενιαίο φορέα, ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο τάχθηκε υπέρ των εξωτερικών αξιολογητών, τους οποίους όπως επεσήμανε «πρέπει να εμπιστευτούμε».

«Η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τους δικούς της Περιφερειάρχες»

Ωστόσο ο ίδιος στάθηκε στο «στρεβλό» κατά την άποψή του παράδειγμα του νέου αναπτυξιακού που αφορά στην αλλαγή του ορίου των επενδύσεων που εξετάζονται από αξιολογητές της Περιφέρειας και εγκρίνονται από αυτήν, προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο 1 εκατ. ευρώ, την ώρα που το αίτημα των περιφερειών αφορούσε στην αρμοδιότητα εξέτασης επενδυτικών σχεδίων έως 5 εκατ. ευρώ η οποία θα έπρεπε να παραμείνει στις Περιφέρειες.

«Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τους δικούς της Περιφερειάρχες που είναι δώδεκα, μειώνει το όριο και στέλνει όλους τους επενδυτές όλης της  Ελλάδας αλλού» ανέφερε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «στρεβλά πράγματα» ενός συγκεντρωτικού κράτους που δεν προσομοιάζει σε επιτελικό.  Κι αυτό γιατί «στο επιτελικό κράτος την δουλειά την κάνουν οι φορείς και το κράτος όπως λέει και η λέξη επιβλέπει».

«Η όποια απόφασή μου να φύγω από τα ηνία της παράταξης δεν σημαίνει ότι ξαφνικά θα μας καταλάβει αντιπολιτευτικό μένος»

Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει η συζήτηση για το μέλλον του κ.Σιμιτσή στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜ- Θ με τον ίδιο να τονίζει πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν τα ηνία της παράταξης νέα στελέχη και να αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί μετά την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ» ανέφερε για να ταχθεί υπέρ και της συνέχειας στην συνεργασία της παράταξης με την διοικούσα παράταξη.

«Αν αποφασίσω να μην είμαι παρών μετά τον Δεκέμβριο, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά θα μας καταλάβει το αντιπολιτευτικό μένος, ή ότι θα ψηφίζουμε τυφλά όχι σε ό,τι εισηγείται η παράταξη του Χρήστου Μέτιου» ξεκαθάρισε υπογραμμίζοντας πως «η παράταξή μας έχει χρόνιες δάφνες στην αυτοδιοίκηση, γιατί ακριβώς είναι σοβαρή και κάνει σοβαρή δουλειά με προτάσεις και με σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων που έρχονται, είτε στο περιφερειακό συμβούλιο, είτε αλλού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.