Κωστας Τσιαρας: Προσωπικο στοιχημα η εξυγιανση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Προσωπικό στοίχημα χαρακτήρισε την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον Γιάννη Πανάγο, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Συνεδρίου «Αγρότης της Χρονιάς», ενώ επισήμανε ότι η προσπάθεια των Ελλήνων αγροτών πρέπει να επικεντρωθεί στην παραγωγή ποιοτικών και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων που θα δίνουν προστιθέμενη αξία.
Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στο οποίο δίνει έμφαση η κυβέρνηση, δεν στερεί πόρους από άλλα προγράμματα ενώ είναι σαφές ότι αφορά αγρότες, συνεταιριστικά σχήματα κι επιχειρήσεις με αγροτικό ΑΦΜ. Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν μειωμένοι πόροι από την ΕΕ αλλά μεταφορά πόρων από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.
Επανέλαβε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική κρίση καθώς έχει δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στην παραγωγή, που απαιτεί μεθοδικότητα και στρατηγικό σχέδιο, ώστε να καταστεί ανθεκτικός ο πρωτογενής τομέας.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή μέσω του ΣΣ 2023-2027 ΚΑΠ και του ΠΑΑ 2014-2021, αλλά και του προγράμματος για μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα προγράμματα αγροτικής οδοποιίας, βιολογικής καλλιέργειας, Νέων Αγροτών κ.α., επισημαίνοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε την στρατηγική μας στην προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα. Ο υπουργός τόνισε ότι η ανανέωση του δυναμικού στον πρωτογενή τομέα αποτελεί ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα. Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει αποφάσεις, γιατί από το στοιχείο αυτό εξαρτάται και η επισιτιστική επάρκεια, η αειφορία και η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.
Ερωτηθείς για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσε:
«Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, διότι κάποια από αυτά που λέγονται έχουν βάση, αλλά -τα περισσότερα- κάποια άλλα, δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Και κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Είναι προβληματικός ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως οργανισμός; Ναι είναι! Θα το παραδεχτώ εγώ πρώτος. Είναι γιατί κουβαλάει παθογένειες πολλών ετών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι γιατί δεν δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας, της διαφάνειας για τον μέσο παραγωγό, ο οποίος παίρνει τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Οργανισμού. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αλλάξουμε και να θεραπεύσουμε το συντομότερο δυνατό. Όπως ξέρετε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Σεπτέμβριο βρίσκεται υπό επιτήρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υλοποιώντας ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης, το οποίο προσβλέπει στην εξυγίανση του Οργανισμού. Είναι ένα σχέδιο δράσης στο οποίο συμφωνήσαμε με την Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακριβώς για να κλείσουμε αυτόν τον, θα έλεγα, προβληματικό κύκλο, ο οποίος έρχεται από το παρελθόν και που πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Κι επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής και απέναντί σας αλλά και απέναντι σε όλους όσους βρίσκονται εδώ, το μεγάλο διακύβευμα σε όλη αυτή τη συζήτηση – και φαντάζομαι το καταλαβαίνετε όλοι- είναι να μην υπάρξει καμία διακινδύνευση της ροής των ευρωπαϊκών πόρων προς τους Έλληνες αγρότες και τους Έλληνες παραγωγούς».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.